Την ανάγκη θεσμοθέτησης πλαισίου για την ορθή και ασφαλή εφαρμογή της τηλεακτινολογίας στην Ελλάδα επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ) και διευθυντής του Ακτινολογικού Εργαστηρίου στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», Αθανάσιος Χαλαζωνίτης.
Σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM και τη δημοσιογράφο Τάνια Μαντουβάλου, με αφορμή τη συμμετοχή του στο 11ο MedTech Conference, υπογραμμίζει ότι η χώρα λειτουργεί σήμερα σε ένα άναρχο τοπίο, χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς και χωρίς να πληρούνται βασικές προδιαγραφές ασφάλειας για τον ασθενή.
Όπως εξηγεί, τηλεακτινολογία είναι η διαδικασία κατά την οποία οι απεικονιστικές εξετάσεις μεταφέρονται ψηφιακά από έναν τόπο σε έναν άλλον – συχνά απομακρυσμένο – για γνωμάτευση ή δεύτερη ιατρική γνώμη από εξειδικευμένο ακτινολόγο. Η πρακτική αυτή μπορεί να προσφέρει άμεση και ποιοτική διάγνωση, ειδικά σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί, όπως π.χ. σε νησιά και απομακρυσμένα κέντρα υγείας.
Ο κ. Χαλαζωνίτης παραθέτει τέσσερις βασικούς λόγους που καθιστούν επιτακτική την ενσωμάτωση της τηλεακτινολογίας στο σύστημα υγείας:
- Η έλλειψη ακτινολόγων τόσο στο ΕΣΥ όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
- Η εκρηκτική αύξηση εξετάσεων, ειδικά αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών.
- Η ανάγκη για 24ωρη κάλυψη με ποιοτική και έγκαιρη διάγνωση.
- Η ανισότητα στην πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες μεταξύ κέντρου και περιφέρειας.
Παρά τα πλεονεκτήματα, ο πρόεδρος της ΕΑΕ κάνει λόγο για σοβαρές ελλείψεις: δεν υπάρχει επαρκής ιατρική εποπτεία, δεν διασφαλίζεται η προστασία προσωπικών δεδομένων, δεν ελέγχεται ο εξοπλισμός (όπως η χρήση κατάλληλων ιατρικών οθονών) και δεν είναι σαφές ποιος φέρει την ευθύνη σε περίπτωση λάθους. Επιπλέον, η διασύνδεση με τον ιατρικό φάκελο του ασθενή συχνά απουσιάζει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ελλάδα δεν εφαρμόζεται ακόμη ολοκληρωμένη τηλεακτινολογία, αλλά απλώς τηλεδιάγνωση – μια πιο περιορισμένη μορφή τηλεϊατρικής, η οποία δεν ακολουθεί τις αυστηρές οδηγίες που θέτουν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ακτινολογίας και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ακτινολογίας.
Η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία, όπως δηλώνει ο κ. Χαλαζωνίτης, έχει ήδη παραδώσει τεκμηριωμένη πρόταση στο Υπουργείο Υγείας, ζητώντας να διαμορφωθεί νομοθετικό πλαίσιο που θα καλύπτει:
- Την επιλογή σωστού πρωτοκόλλου βάσει κλινικού ιστορικού
- Την παρακολούθηση της εξέτασης από ακτινολόγο
- Την εγγυημένη ποιότητα και ασφάλεια της διάγνωσης
- Τον καθορισμό ευθύνης και αμοιβής των γιατρών που εμπλέκονται
- Τη διαφύλαξη της ιατρικής φύσης της πράξης, και όχι την υποβάθμισή της σε εμπορική υπηρεσία.
«Η τηλεακτινολογία αποτελεί ιατρική πράξη και όχι απλή τεχνολογική υπηρεσία. Πρέπει να υπόκειται σε ελέγχους, να τηρεί πρότυπα και να έχει ως επίκεντρο τον ασθενή», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Τέλος, εκτιμά ότι οι συνομιλίες με το Υπουργείο βρίσκονται σε θετική πορεία και εκφράζει την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα υπάρξει θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας με ισότιμη πρόσβαση για όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους.