Η Θεσσαλονίκη εκπέμπει SOS για αίμα στα νοσοκομεία της

Μόνο το «Ιπποκράτειο» θέλει 35.000 φιάλες τον χρόνο
09:10 - 14 Ιουλίου 2025

Μείωση της προσφοράς αίματος παρατηρείται κάθε καλοκαίρι με τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης να απευθύνουν έκκληση καθώς, όπως επισημαίνεται, οι ανάγκες για αίμα παραμένουν σταθερές.

Κάθε χρόνο τα Κέντρα Αιμοδοσίας χρειάζονται δεκάδες χιλιάδες μονάδες αίματος για να καλύψουν πάγιες και έκτακτες ανάγκες ασθενών μεταξύ των οποίων οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, οι ασθενείς με καρκίνο, οι υποβαλλόμενοι σε μεταμοσχεύσεις, αλλά και τα θύματα τροχαίων. Από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, 35.000 μονάδες αίματος ετησίως χρειάζεται μόνο το «Ιπποκράτειο», που καλύπτει και σχεδόν όλα τα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα της συμπρωτεύουσας, καθώς και το μεγαλύτερο Τμήμα Μεσογειακής Αναιμίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί: «Χρειαζόμαστε περίπου 35.000 μονάδες αίματος ετησίως (περίπου 2.900 τον μήνα), με τις 7.000-8.000 από αυτές να αφορούν αποκλειστικά ασθενείς με μεσογειακή αναιμία. Επίσης, χρειαζόμαστε περίπου 10.000 μονάδες πλάσματος και μεγάλη ποσότητα αιμοπεταλίων, που αλλάζουν από χρόνο σε χρόνο», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αιματολόγος και διευθύντρια ΕΣΥ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, Δέσποινα Αδαμίδου. Τα αιμοπετάλια, υπενθυμίζει, έχουν μόλις πέντε ημέρες ζωής ενώ έμφαση δίνει στη σωστή διαχείριση του αίματος. «Υπολογίζεται ότι πανελλαδικά ένα σημαντικό ποσοστό μεταγγίσεων είναι αχρείαστο, ενώ άλλοι ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση. Με το μοντέλο συγκεντροποίησης του αίματος στο ΕΚΕΑ, που εφαρμόζεται ήδη στην Αθήνα, μπορούμε να κατανέμουμε τις μονάδες στοχευμένα και αποτελεσματικά», προσθέτει η κυρία Αδαμίδου.

Τον Αύγουστο τα Κέντρα Αιμοδοσίας αξιολογούν τα περιστατικά: «Ο Αύγουστος είναι πάντα δύσκολος, αρχίζουμε λίγο και πιεζόμαστε όλες οι Αιμοδοσίες, γιατί βλέπουμε να μειώνονται τα αποθέματα που είναι στην ευθύνη μας. Όταν όλα τα αποθέματα μειώνονται, κάθε Αιμοδοσία στηρίζει την άλλη. Δεν μπορούμε να μη δώσουμε αίμα στις κλινικές που εξυπηρετούμε, αλλά εστιάζουμε περισσότερο στα Επείγοντα περιστατικά», υπογραμμίζει η διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του ΑΧΕΠΑ, Βάσω Μπακαλούδη.

Εφημερίδα Απογευματινή