Η εξάπλωση των μωβ μεδουσών (Pelagia noctiluca) στις ελληνικές θάλασσες προκαλεί έντονη ανησυχία στους λουόμενους και τους ειδικούς. Οι μωβ μέδουσες καταγράφονται με αυξανόμενη συχνότητα σε παραλίες της Αττικής, ενώ οι αρχές προειδοποιούν για την ανάγκη άμεσης ενημέρωσης και προστασίας των κολυμβητών.
Περιοχές με αυξημένη παρουσία μωβ μεδουσών
Η έξαρση των μωβ μεδουσών καταγράφεται κυρίως στον Παγασητικό Κόλπο, όπου έχουν γίνει οι περισσότερες παρατηρήσεις. Η εξάπλωση των μωβ μεδουσών επεκτείνεται με ανησυχητικό ρυθμό προς τη Βόρεια Εύβοια, τη Χαλκίδα και τις Βόρειες Σποράδες. Επιβεβαιωμένες παρουσίες μωβ μεδουσών έχουν καταγραφεί σε Σκιάθο και Σκόπελο, ενώ οι ειδικοί παρακολουθούν στενά την κατάσταση.
Δείτε το χάρτη με τις μώβ μέδουσες ΕΔΩ
Χαρακτηριστικά και επικινδυνότητα της μωβ μέδουσας
Η μωβ μέδουσα ανήκει στην οικογένεια Πελαγίδες και αποτελεί το μόνο αναγνωρισμένο είδος στο γένος της. Πρόκειται για ένα μικρό και ποικιλόχρωμο είδος, όπου τόσο τα πλοκάμια όσο και η καμπάνα καλύπτονται από κεντριά. Τα περιστατικά τσιμπήματος από μωβ μέδουσες είναι κοινά και επώδυνα, με συμπτώματα που μπορεί να επιμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι νηματοκύστες των μωβ μεδουσών παράγουν στο ανθρώπινο δέρμα ερύθημα, πρήξιμο και κάψιμο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκληθούν σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα.
Συμπτώματα τσιμπήματος από μωβ μέδουσα
Τα συμπτώματα μετά από επαφή με μωβ μέδουσα περιλαμβάνουν πόνο σαν κάψιμο, έντονο κοκκίνισμα του δέρματος και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση του αποτυπώματος της μέδουσας στο δέρμα. Επιπλέον, μπορεί να παρουσιαστούν ναυτία, πτώση πίεσης, ταχυκαρδία, κεφαλαλγία, εμετός, διάρροια, σπασμός των βρόγχων και δύσπνοια.
Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο τσούξιμο και κάψιμο που μοιάζει με εγκαύματα, κοκκινίλα, πρήξιμο και γραμμικά εξανθήματα. Σε ευαίσθητα άτομα, η μωβ μέδουσα μπορεί να προκαλέσει ναυτία, ζάλη, δυσκολία στην αναπνοή και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις αναφυλαξία.
Πρώτες βοήθειες και οδηγίες του ΕΟΔΥ
Σε περίπτωση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα, ο ΕΟΔΥ συνιστά τις εξής ενέργειες:
• ΜΗΝ τρίψετε την περιοχή με γυμνά χέρια
• Ξεπλύνετε με θαλασσινό νερό (όχι γλυκό, γιατί ενεργοποιεί τα κνιδοκύτταρα)
• Αφαιρέστε τυχόν πλοκάμια με τσιμπιδάκι ή κάρτα (όχι με τα χέρια)
• Εφαρμόστε τοπικά παγάκια (μέσα σε πετσέτα) για ανακούφιση από τον πόνο
• Χρησιμοποιήστε αντιισταμινική κρέμα ή παυσίπονο (αν χρειαστεί)
• Σε σοβαρά συμπτώματα ή αλλεργία, αναζητήστε ιατρική βοήθεια άμεσα