Ελλάδα και ΕΕ προχωρούν σε πιλοτική εφαρμογή για την επαλήθευση ηλικίας στο διαδίκτυο

Η ρύθμιση για την εφαρμογή επαλήθευσης ηλικίας βασίζεται στις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές που αφορούν το ευρωπαϊκό πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας
20:26 - 14 Ιουλίου 2025

Η Ελλάδα και τέσσερα ακόμα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δοκιμάσουν πιλοτικά την επαλήθευση ηλικίας στο διαδίκτυο, μια καινοτόμο τεχνολογία που στοχεύει στην προστασία των παιδιών από επιβλαβές και επικίνδυνο περιεχόμενο. Η νέα εφαρμογή επαλήθευσης ηλικίας αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της ΕΕ για την ψηφιακή ασφάλεια των ανηλίκων.

Νέο πρότυπο επαλήθευσης ηλικίας από την Ευρωπαϊκή Κομισιόν

Στο πλαίσιο της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), η αρμόδια αντιπρόεδρος της Κομισιόν Χένα Βίρκουνεν παρουσίασε ένα πρότυπο εφαρμογής επαλήθευσης ηλικίας για τους χρήστες του διαδικτύου. Η ρύθμιση για την εφαρμογή επαλήθευσης ηλικίας βασίζεται στις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές που αφορούν το ευρωπαϊκό πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας, το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο έτος.

Η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Δανία σε συνεργασία με την Κομισιόν θα μπορούν να προσαρμόσουν το νέο μοντέλο σύμφωνα με τις απαιτήσεις τους, είτε ενσωματώνοντάς το σε μια εθνική εφαρμογή είτε διατηρώντας το ξεχωριστά.

Προστασία ιδιωτικότητας και φιλικότητα προς τον χρήστη

Το πρότυπο της εφαρμογής επαλήθευσης ηλικίας είναι φιλικό προς τον χρήστη και προστατεύει την ιδιωτική ζωή, θέτοντας έναν χρυσό κανόνα για τη διασφάλιση της ηλικίας χρήσης στο διαδίκτυο, όπως σημείωσε η Κομισιόν. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν νέες κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία των ανήλικων χρηστών του διαδικτύου.

Οι χρήστες θα μπορούν να αποδεικνύουν εύκολα ότι είναι άνω των 18 ετών όταν έχουν πρόσβαση σε περιορισμένο περιεχόμενο για ενήλικες στο διαδίκτυο, διατηρώντας παράλληλα τον πλήρη έλεγχο οποιωνδήποτε άλλων προσωπικών πληροφοριών, όπως η ακριβής ηλικία ή η ταυτότητα του χρήστη.

Μηδενική παρακολούθηση και πλήρης προστασία δεδομένων

Κανείς δεν θα είναι σε θέση να παρακολουθεί, να βλέπει ή να ανακατασκευάζει το περιεχόμενο που συμβουλεύονται οι μεμονωμένοι χρήστες, ανέφερε η Κομισιόν. Αυτό εξασφαλίζει ότι η επαλήθευση ηλικίας δεν θα παραβιάζει την ιδιωτικότητα των χρηστών.

Κατευθυντήριες γραμμές για τεχνολογικούς κολοσσούς

Οι πλατφόρμες δεν έχουν καμία δικαιολογία για να συνεχίσουν τις πρακτικές που θέτουν τα παιδιά σε κίνδυνο, τόνισε η Χένα Βίρκουνεν, ενώ παρότρυνε τους τεχνολογικούς κολοσσούς να υιοθετήσουν εθελοντικά τα προτεινόμενα μέτρα για την καλύτερη προστασία των παιδιών αντί να περιμένουν από εθνικές κυβερνήσεις να παρέμβουν.

Οι κατευθυντήριες γραμμές παρέχουν συστάσεις για την αντιμετώπιση των εξής προβλημάτων:
• Εθιστικός σχεδιασμός διαδικτυακών πλατφορμών
• Διαδικτυακός εκφοβισμός
• Ανεπιθύμητη επαφή από ξένους
• Επιβλαβές περιεχόμενο