Με εκτιμώμενο μέσο χρόνο αναμονής περίπου μόλις στα 20 δευτερόλεπτα, εικοσιτέσσερις ώρες το 24ωρο και για επτά ημέρες την εβδομάδα θα λειτουργεί από σήμερα κιόλας ένας δωρεάν τηλεφωνικός αριθμός, το 1566, ο οποίος θα απαντά σε οτιδήποτε μπορεί να απασχολεί και να ενδιαφέρει κάθε πολίτη σχετικά με τις υπηρεσίες, τις δομές και τις λειτουργίες του δημόσιου συστήματος υγείας. Το 1566 αντικαθιστά τις περισσότερες από 100 τετραψήφιες και πενταψήφιες τηλεφωνικές γραμμές, τις οποίες διατηρούσε μέχρι χθες σε λειτουργία το υπουργείο Υγείας για τους πολίτες ενώ, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, «ο μόνος αριθμός που δεν αλλάζει είναι το 166».
Από σήμερα λοιπόν, οι πολίτες θα μπορούν εύκολα να ενημερώνονται σε ποια φαρμακεία υπάρχουν φάρμακα στα οποία παρατηρείται έλλειψη, θα έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων υψηλού κόστους, ενώ από τον Σεπτέμβριο, απευθυνόμενοι στην ίδια γραμμή, θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού και στα νοσοκομεία.
Οι υπηρεσίες
Συγκεκριμένα, οι πολίτες από σήμερα με ένα απλό τηλεφώνημα μπορούν να εξυπηρετούνται για τις εξής υποθέσεις τους:
- – Ενημέρωση για εφημερίες (φαρμακεία/νοσοκομεία).
- – Εξυπηρέτηση ΗΔΙΚΑ (e-Ραντεβού), με δυνατότητα κλεισίματος ραντεβού πλέον σε όλες τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όλους τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς, τους προσωπικούς ιατρούς, καθώς και τις δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας. Από τον Σεπτέμβριο ενσωματώνονται και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
- – Ενημέρωση για προληπτικές εξετάσεις/εμβολιασμό.
- – Ενημέρωση για παράδοση/παραλαβή φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ).
- – Γενική πληροφόρηση για ταξιδιωτική ιατρική.
- – Σύνδεση με Γραμμές Στήριξης.
- – Παράπονα/Ενημέρωση για καταγγελίες.
Αυτά ανακοίνωσαν χθες, σε συνέντευξη Τύπου από το υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, οι αναπληρωτές υπουργοί Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, και ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης, το έργο κόστισε 21 εκατ. ευρώ και διενεργήθηκε γι’ αυτό δημόσιος διαγωνισμός, ενώ ο ίδιος διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα προσωπικών δεδομένων με το 1566, καθώς δεν μπαίνει το σύστημα σε αυτό το ευαίσθητο πεδίο».
Από τη δική της πλευρά η Ειρήνη Αγαπηδάκη ανέφερε ότι η Υγεία αποσπά το 14% του συνόλου των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για τη χώρα μας, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι «χωρίς τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, στο οποίο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε την Υγεία ως πρώτη προτεραιότητα, δεν θα είχαμε όλα αυτά που κάνουμε για το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας μας και δεν θα μπορούσαμε να αλλάξουμε το ΕΣΥ».
Επίσημη Πρώτη
Επανάσταση όμως στον χώρο της Υγείας θεωρείται και η δυνατότητα που δίνεται πλέον και για πρώτη φορά, στους ασθενείς των νοσοκομείων να «βαθμολογούν» τις υπηρεσίες των ιδρυμάτων, αμέσως μετά την έξοδό τους από αυτά. Μάλιστα, ήδη από χθες, επίσημη «πρώτη» της ψηφιακής αξιολόγησης των παρεχομένων υπηρεσιών Υγείας, στα κινητά τηλέφωνα των ασθενών έφτασαν τα πρώτα 2.312 ηλεκτρονικά μηνύματα. Τα μηνύματα απεστάλησαν σε ασθενείς οι οποίοι έλαβαν πριν από πέντε ημέρες εξιτήριο από νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας.
Το νέο Ψηφιακό Εργαλείο Αξιολόγησης της Εμπειρίας του Ασθενούς στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, παρουσιάστηκε χθες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας, απαντώντας σε ερώτηση του πρωθυπουργού, ανέφερε ότι το ΕΣΥ της χώρας μας «μετρά» 25 εκατομμύρια περιστατικά τον χρόνο, δηλαδή 85.000 περιστατικά την ημέρα.
Πρόκειται για εφαρμογή μέσω της οποίας ο πολίτης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της νοσηλείας του, έχει τη δυνατότητα μέσω του axiologisi.esy.gov.gr, σε λίγα λεπτά, με πλήρη ανωνυμία, να αξιολογήσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην αναβάθμισή τους.
Το ερωτηματολόγιο απευθύνεται στους πολίτες άνω των 18 ετών που έχουν νοσηλευτεί τουλάχιστον μία ημέρα σε δημόσιο νοσοκομείο, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, και διαρθρώνεται στους εξής άξονες: προσβασιμότητα ασθενών στις υπηρεσίες υγείας (τρόπος και χρονικό διάστημα για την εισαγωγή στο νοσοκομείο), οργάνωση και ποιότητα της φροντίδας που τους παρασχέθηκε, αλληλεπίδραση με το προσωπικό (επικοινωνία, ευγένεια, εμπιστοσύνη), καθαριότητα, υγιεινή και σίτιση, υποστήριξη και συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων καθώς και υποστήριξη και ενημέρωση κατά την έξοδο από το νοσοκομείο.
Οι απαντήσεις θα αποθηκεύονται σε ιστορική βάση δεδομένων ώστε να προκύπτει συγκεκριμένη βαθμολογία ανά άξονα αξιολόγησης, ανά νοσοκομείο και ανά κλινική και να είναι εφικτή η αποτίμηση της πορείας τους στον χρόνο.
Εντοπισμός προβλημάτων
Στόχοι του νέου ψηφιακού εργαλείου, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι ο έγκαιρος εντοπισμός προβλημάτων και η επίλυσή τους, ο εντοπισμός και η ανάδειξη καλών πρακτικών, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των δημόσιων νοσοκομείων, η χάραξη τεκμηριωμένων πολιτικών και η ενίσχυση της ανθρωποκεντρικής διάστασης του ΕΣΥ.
«Ο σκοπός μας, όπως αναφέρεται και στο μήνυμα, είναι να μας βοηθήσουν οι ίδιοι οι ασθενείς να γίνουμε καλύτεροι. Διότι, προφανώς, εμείς δεν μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα της κατάστασης σε ένα νοσοκομείο. Την εικόνα την παίρνουμε από τα επίσημα στοιχεία, αλλά και από αυτά τα οποία μας μεταφέρει συχνά η διοίκηση του νοσοκομείου. Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να ακούς και τους ίδιους τους ασθενείς: τι κάνουμε καλά, τι δεν κάνουμε καλά και πώς μπορούμε να βελτιωθούμε», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε, ότι η ψηφιακή αξιολόγηση «θα φέρει τη μεγάλη αλλαγή καθόσον για πρώτη φορά θα λαμβάνουμε πληροφορία από τους ίδιους τους ασθενείς. Πολλά χρόνια, κύριε πρόεδρε, λέγαμε ότι πρέπει να κάνουμε το σύστημα ασθενοκεντρικό. Αυτό είναι ένα μεγάλο και ουσιαστικό βήμα για να φέρουμε τον ασθενή στο επίκεντρο».
Εφημερίδα Απογευματινή