Τέσσερις νέες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta εντοπίστηκαν την Κυριακή 13 Ιουλίου σε παραλίες του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας και σηματοδοτήθηκαν άμεσα από συνεργείο του Δήμου, παρουσία του Δημάρχου Γεώργιου Μαχειμάρη. Ο ίδιος προωθεί ειδική πρωτοβουλία για τη συνολική διαχείριση των σημείων ωοτοκίας.
Η πρώτη φωλιά που είχε εντοπιστεί στον Άγιο Γεώργιο Πάγων αποτέλεσε την απαρχή της οργανωμένης προσπάθειας προστασίας, ενώ ακολούθησε ο εντοπισμός μίας ακόμα φωλιάς στον Άγιο Στέφανο Αυλιωτών και τριών επιπλέον στην παραλία του Αρίλλα.
Δείτε βίντεο:
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες φωλιές είχαν ήδη επισημανθεί πρόχειρα από τουρίστες και εθελοντές από το προηγούμενο απόγευμα.
Το πρωί της Κυριακής, ο Δήμαρχος μαζί με την Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Σπυριδούλα Κόκκαλη, βρέθηκαν επιτόπου και συμμετείχαν προσωπικά στην προσωρινή περίφραξη των φωλιών, πριν προχωρήσει η εγκατάσταση μόνιμης σήμανσης με τα κατάλληλα υλικά.
Παράλληλα, η καταγραφή έγινε μέσω του ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ, με τον οποίο η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος βρίσκεται σε άμεση συνεργασία.
Η πρώτη φωλιά καταγράφηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης 10 Ιουλίου 2025 με μια θαλάσσια χελώνα Caretta caretta εμπιστεύτηκε την παραλία του Αγίου Γεωργίου Πάγων για να δημιουργήσει τη φωλιά της. Η παρουσία της αναφέρθηκε στο Δήμο Βόρεια Κέρκυρας από τον Roland Tschaschke και τoν Σωκράτη Παγιατάκη, Ο Δήμος προχώρησε άμεσα στην τοποθέτηση ειδικής σήμανσης και περίφραξης, σύμφωνα με τις τεχνικές οδηγίες των επιστημονικών συνεργατών του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ.
Η φωλιά καταγράφηκε επίσημα μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Συλλόγου, εντάσσοντας τον Άγιο Γεώργιο Πάγων στο εθνικό δίκτυο παρακολούθησης ωοτοκίας.
Μια χελώνα-ήλιος στην άμμο
Δίπλα στη φωλιά του Αγίου Στεφάνου Αυλιωτών, η sand artist Rachel Shiamh δημιούργησε με μια ομάδα επισκεπτών, ένα γιγαντιαίο σχέδιο στην άμμο : στο κέντρο, μια θαλάσσια χελώνα, και γύρω της οκτώ ηλιακές ακτίνες γεμάτες σύμβολα διαφορετικών πολιτισμών.
Το σχέδιο αποτελεί πράξη τιμής στη φύση και μήνυμα παγκόσμιας ευθύνης, αποτυπώνοντας την ιδέα πως: «Μια χελώνα – Πολλοί κόσμοι – Μία ευθύνη».
Όπως αναφέρει η αντιδήμαρχος Σπυριδούλα Κόκκαλη: «Η Κέρκυρα γίνεται σταθμός φωλεοποίησης .Η θερμοκρασία της επιφάνειας της Μεσογείου αυξάνεται διαρκώς. Τον Ιούνιο 2025 καταγράφηκε θαλάσσιος καύσωνας με ανωμαλία +3,7°C και μέση θερμοκρασία 27°C (πηγή: Copernicus, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών). Οι επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν ότι αυτή η άνοδος θερμοκρασίας ωθεί τις Caretta caretta να αναζητούν νέες, βορειότερες περιοχές φωλεοποίησης, όπως πλέον και η Κέρκυρα. Η παρουσία των χελωνών εδώ δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο· είναι ένδειξη βαθύτερων περιβαλλοντικών αλλαγών»
Πηγή: kerkyraikiapopsi.gr