Κάνει ζέστη… αλλά μπροστά σε αυτό που βλέπουν οι μετεωρολόγοι να έρχεται, μάλλον, διανύουμε ημέρες… δροσιάς. Από την Κυριακή, με κορύφωση την ερχόμενη Τετάρτη, οι μετεωρολόγοι συμφωνούν ότι θα βιώσουμε τον πρώτο «επιθετικό καύσωνα» του καλοκαιριού, με θερμοκρασίες που κατά τόπους μπορεί να φτάσουν και τους 44 βαθμούς Κελσίου.
«Η εμμονική ζέστη θα κορυφωθεί με αφρικανικό καύσωνα και μάλιστα ισχυρό», σύμφωνα με τον Γιώργο Τσατραφύλλια, ο οποίος προβλέπει ότι «οι πιο δύσκολές ημέρες θα είναι η Τρίτη 22/7 και η Τετάρτη 23/7».
Όπως προειδοποιεί και ο Γιάννης Καλλιάνος «η διάρκειά του, αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι θα είναι περίπου 4 ημέρες, δηλαδή θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 21/7 και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 24/7».
«Αυτή τη φορά ίσως κάνει την εμφάνισή του και ο θερμικός θόλος που δεν είδαμε στον πρώτο καύσωνα του Ιουλίου», προσθέτει ο Νίκος Καντερές, ο οποίος δεν αποκλείει σε κάποιες περιοχές το θερμόμετρο να φτάσει τους 45 βαθμούς.
Πάντως, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, που τηρεί… στάση αναμονής, θα μεσολαβήσει «μια διαταραχή που θα επηρεάσει τη βόρεια Ελλάδα, θα ρίξει τη θερμοκρασία και θα δώσει καταιγίδες τοπικά και με χαλαζοπτώσεις με τους κεραυνούς να είναι σε θέση να προκαλέσουν προβλήματα».
κλιματιστικά
Στη Μεσόγειο κάθε χρόνο προκαλούμε… τον καύσωνα της επόμενης χρονιάς στην προσπάθειά μας να ανακουφιστούμε από τον φετινό: η χώρα μας έρχεται, μετά την Ιταλία, δεύτερη όσον αφορά τη χρήση κλιματιστικού στην ΕΕ, παρά το ότι έχουμε, πια, κατακτήσει τη γνώση ότι δεν είναι φιλικό προς το περιβάλλον.
Αντιθέτως, η αυξημένη χρήση συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Τα κλιματιστικά στη Ελλάδα δουλεύουν στο φουλ τον Ιούλιο, ο οποίος έχει καταγραφεί ως ο μήνας με τους περισσότερους, τους πιο ισχυρούς και τους ιστορικούς καύσωνες που έχουμε να θυμόμαστε. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Copernicus αλλά και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), ο Ιούλιος του 2023 ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ σε παγκόσμια κλίμακα, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ από τα μέσα του 19ου αιώνα. Και δεν ήταν λίγα τα ρεκόρ που είχε να καταρρίψει.
Έμειναν στην ιστορία
- Τον Ιούλιο του 1977, δυο ελληνικοί μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν πανευρωπαϊκό ρεκόρ: Ελευσίνα 48°C, Τατόι 48°C.
- Τον Ιούλιο του 1987, όσοι τον έζησαν δεν θα ξεχάσουν τον φονικότερο καύσωνα που έζησε η χώρα λόγω εξαιρετικά μεγάλης χρονικής διάρκειας (διάρκεια 8 ημέρες, θερμοκρασίες κοντά στους 45 βαθμούς, μόνο στην Αθήνα πάνω από 1.300 νεκροί).
- Τον Ιούλιο του 2000 η Λάρισα «έσπασε» τα θερμόμετρα: 45,4°C.
- Τον Ιούλιο του 2007, η χώρα «κάηκε» στους 46°C (Άργος), 44,6°C (Σέρρες) και 44°C (Θεσσαλονίκη) και έναν μήνα αργότερα κάηκαν η Πελοπόννησος και η Εύβοια στις φονικές πυρκαγιές με τους συνολικά 84 νεκρούς – ο καύσωνας που προηγήθηκε «έστρωσε» το άνυδρο έδαφος για τον όλεθρο που έζησαν οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών.
Προστασία
«Να αποφεύγονται οι άσκοπες και οι μη αναγκαίες μετακινήσεις στους εξωτερικούς χώρους, ακόμη και κατά τις βραδινές ώρες, ακόμη και από μέρη σκιερά κατά τη διάρκεια της ημέρας, να υπάρχει φροντίδα και μέριμνα για την καλή ενυδάτωση του οργανισμού, να επιλέγεται με προσοχή η διατροφή, να επιδιώκεται η παραμονή σε δροσερούς ή/και κλιματιζόμενους χώρους και να διατηρείται ενεργή και άμεση η επικοινωνία με τον γιατρό μας, εάν αισθανθούμε οποιαδήποτε δυσφορία».
Αυτές είναι οι βασικές οδηγίες για την προστασία μας από τον επικείμενο καύσωνα, τις οποίες δίνει μέσω της «Απογευματινής» ο πνευμονολόγος και πρώην διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου της Αθήνας «Ευαγγελισμός», Γιώργος Μπουλμπασάκος, ο οποίος προσθέτει επίσης: «Κατά τη διάρκεια του καύσωνα, υπάρχουν ασθενείς για τους οποίους ίσως να χρειάζεται να υπάρχει, επίσης, κάποια τροποποίηση στη δοσολογία ορισμένων φαρμάκων, τα οποία μπορεί να λαμβάνει ο ασθενής και είναι φάρμακα με τα οποία χάνει υγρά ο ανθρώπινος οργανισμός».
Εφημερίδα Απογευματινή