Αστυνομικός διώκεται για δωροληψία στη Διεύθυνση Αλλοδαπών

Πρώην αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. κατηγορείται για εισπραγή χρημάτων από πρόσφυγες για επιτάχυνση διαδικασιών έκδοσης αδειών διαμονής στη Βόρεια Ελλάδα
16:40 - 18 Ιουλίου 2025

Σκάνδαλο διαφθοράς έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας στη Διεύθυνση Αλλοδαπών της Βόρειας Ελλάδας, όπου πρώην αστυνομικός κατηγορείται για δωροληψία και εκμετάλλευση προσφύγων. Ο αποστρατευμένος πλέον αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να εισέπραττε σημαντικά χρηματικά ποσά για να επιταχύνει τις διαδικασίες έκδοσης εγγράφων διαμονής.

Το σύστημα εκμετάλλευσης προσφύγων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που διενήργησε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, ο κατηγορούμενος αστυνομικός είχε δημιουργήσει ένα οργανωμένο δίκτυο εκμετάλλευσης. Μέσω ενός αλλοδαπού μεσάζοντα, εισέπραττε έως 1.500 ευρώ από κάθε πρόσφυγα που επιθυμούσε να εξυπηρετηθεί προτεραιακά.

Οι επωφελούμενοι από αυτό το παράνομο σύστημα λάμβαναν τις άδειες διαμονής ενιαίου τύπου και τα ταξιδιωτικά έγγραφά τους σε διάστημα 1 έως 2 μηνών, ενώ ο μέσος χρόνος αναμονής για τους υπόλοιπους αιτούντες έφτανε τον ένα χρόνο.

Οι κατηγορίες και οι διωκόμενοι

Ο πρώην αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. αντιμετωπίζει κατηγορίες για δωροληψία υπαλλήλου και έχει παραπεμφθεί στον αρμόδio ανακριτή για έξι συγκεκριμένες περιπτώσεις χρηματισμού που εντοπίστηκαν κατά το έτος 2020. Παράλληλα, διώκονται:

• Ο αλλοδαπός μεσάζων για άμεση συνέργεια σε δωροληψία
• Οι επωφελούμενοι πρόσφυγες για δωροδοκία υπαλλήλου
• Ο μεσάζων για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

Αδικαιολόγητες καταθέσεις άνω των 300.000 ευρώ

Η έρευνα αποκάλυψε ότι ο αλλοδαπός μεσάζων είχε στους τραπεζικούς του λογαριασμούς αδικαιολόγητες καταθέσεις που ξεπερνούσαν τις 300.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά φαίνεται να προέρχονται από ανάλογες παράνομες δραστηριότητες μέσω άλλων διευθύνσεων αλλοδαπών, υποδηλώνοντας ότι το φαινόμενο της διαφθοράς ενδέχεται να είχε μεγαλύτερη έκταση.

Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει τα προβλήματα διαφθοράς που μπορούν να εμφανιστούν στις δημόσιες υπηρεσίες και την ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους στη διαχείριση των αιτημάτων αλλοδαπών και προσφύγων.