Αντίστροφη μέτρηση για την ίδρυση των πρώτων ιδιωτικών ΑΕΙ

Πάνω από 6.000 φοιτητές σε 100-120 προγράμματα σπουδών -Οι προϋποθέσεις εγγραφής και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
14:00 - 19 Ιουλίου 2025

Σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) προκειμένου να παραδώσει εντός της ερχόμενης εβδομάδας το πόρισμά της για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα. Στη συνέχεια το υπουργείο Παιδείας θα δώσει την τελική έγκριση και θα καταθέσει τη λίστα για την αδειοδότηση και την έναρξη λειτουργίας στην Ελλάδα των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων ως Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, όπως προβλέπει ο νόμος Πιερρακάκη.

Όσα ιδιωτικά πανεπιστήμια, από τα 12 που κατέθεσαν τη σχετική αίτηση, λάβουν την άδεια, θα προχωρήσουν σε λειτουργία από τον Σεπτέμβριο και θα υποδεχθούν τους πρώτους φοιτητές.

Αξιολόγηση

Η εισήγηση στην οποία θα προβεί η ΕΘΑΑΕ θα προκύψει ύστερα από αξιολόγηση των φακέλων με τα προγράμματα σπουδών, ενώ τα κτίρια πιστοποιούνται από τον ΕΟΠΠΕΠ. Αρχικά εξετάστηκε η πιστοποίηση του μητρικού πανεπιστημίου και αμέσως μετά η διαδικασία συνεχίστηκε με την έγκριση πιστοποίησης των προγραμμάτων.

Συγκεκριμένα, η διαδικασία ελέγχου των ΝΠΠΕ από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης ακολουθεί ακριβώς ό,τι ισχύει με τις διαδικασίες και τα κριτήρια για τα δημόσια ΑΕΙ και περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:

– την α´ φάση, όπου πραγματοποιείται έλεγχος του φακέλου αδειοδότησης από την ΕΘΑΑΕ και τον ΕΟΠΠΕΠ (για τις υποδομές)

– τη β´ φάση, κατά την οποία γίνεται η αρχική πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών από την ΕΘΑΑΕ και δίνεται η άδεια έναρξης λειτουργίας

– και τη γ´ φάση, της τελικής πιστοποίησης, κατά την οποία πραγματοποιείται ετήσια καταγραφή των δεδομένων λειτουργίας από την ΕΘΑΑΕ, καθώς και περιοδική πιστοποίηση προγραμμάτων σπουδών, και πάλι από την ΕΘΑΑΕ.

Οι φοιτητές, οι οποίοι θα μπορούν να ξεκινήσουν τη φοίτησή τους στα ιδιωτικά πανεπιστήμια από το νέο ακαδημαϊκό έτος, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν τους 6.000. Περίπου 100 με 120 αναμένεται να είναι τα προγράμματα σπουδών, ενώ σε πρώτη φάση τα περισσότερα ιδιωτικά πανεπιστήμια πρόκειται να λειτουργήσουν στην Αττική και κάποια στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσαν τα 12 πανεπιστήμια στις αιτήσεις τους, 243 εκατ. ευρώ θα πάνε στα κάμπους και στα ακίνητα τα οποία θα στεγάσουν τα πανεπιστήμια, ενώ 341 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στο ανθρώπινο δυναμικό. Μόνο μία από τις προτάσεις αφορά επένδυση 92 εκατ. ευρώ για εγκαταστάσεις και 65 εκατ. ευρώ για το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό. Μία δεύτερη αφορά επένδυση 50 εκατ. ευρώ για κτίρια και 35 εκατ. ευρώ για το ανθρώπινο δυναμικό, πάντα στην πενταετία.

Σημειώνεται ότι το κάθε μη κρατικό πανεπιστήμιο θα τηρεί μητρώο φοιτητών, στο οποίο θα καταγράφονται τα στοιχεία των φοιτητών κατά την έναρξη των σπουδών τους, οι βαθμολογίες τους, οι ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις και κάθε άλλο στοιχείο το οποίο προβλέπεται με βάση τον εσωτερικό κανονισμό.

Δικαίωμα εγγραφής στα προγράμματα πρώτου κύκλου σπουδών των αναγνωρισμένων ΝΠΠΕ έχουν:

α) οι Έλληνες ή αλλοδαποί πολίτες κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) με ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ), η οποία προκύπτει από τον μικρότερο εκ των μέσων όρων των βαθμολογιών του συνόλου των εξεταζομένων ανά επιστημονικό πεδίο, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή 0,8,

β) οι κάτοχοι ισότιμων απολυτηρίων τίτλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ) αναγνωρισμένων ξένων σχολείων της ημεδαπής (επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων),

γ) οι κάτοχοι διεθνών απολυτήριων τίτλων ΔΕ που χορηγούνται από σχολεία της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, οι αλλοδαποί πολίτες κάτοχοι ισοδύναμου του λυκείου απολυτήριου τίτλου ΔΕ ή ισοδύναμου τίτλου επαγγελματικής εκπαίδευσης που τους παρέχει δικαίωμα εισαγωγής στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας στην οποία φοιτούν.

Για τον σκοπό αυτόν το υπουργείο Παιδείας τηρεί, ενημερώνει και δημοσιοποιεί στον ιστότοπό του καταλόγους με ισότιμους του λυκείου απολυτήριους τίτλους δευτεροβάθμιας γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης ανά χώρα της αλλοδαπής.

Δικαίωμα εγγραφής στα προγράμματα δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών έχουν οι κάτοχοι αναγνωρισμένων τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της ημεδαπής, καθώς και αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, τα οποία περιλαμβάνονται στα μητρώα του ΔΟΑΤΑΠ. Για όσους τελείωσαν το λύκειο πριν από το 2021, πριν δηλαδή τεθεί σε εφαρμογή η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, εφαρμόζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις που ισχύουν για το μητρικό ίδρυμα για την εισαγωγή φοιτητών.

Χαμηλότερη ΕΒΕ

Ο όρος πρόσβασης των ενδιαφερομένων στα μη κερδοσκοπικά μη κρατικά πανεπιστήμια σημαίνει ότι θα ταυτίζεται με τον χαμηλότερο μέσο όρο Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής των επιστημονικών πεδίων, πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 0,8. Δηλαδή από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία θα ισχύσει για όλα τα πεδία η χαμηλότερη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, για λόγους συνταγματικής ισότητας. Με βάση υπολογισμούς, τη χαμηλότερη ΕΒΕ την έχει το 4ο πεδίο, με 8,34. Κατά συνέπεια, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ως προϋπόθεση για την εγγραφή στα μη κρατικά πανεπιστήμια, θα είναι η μικρότερη όλων των πεδίων, που είναι 8,34.

Εφημερίδα Απογευματινή