Προσεχώς δικαίωση(;) για τον 20χρονο Στίβεν Κουκ

Το email που ξεκλείδωσε το ένοχο µυστικό είκοσι χρόνια µετά – «Οµολόγησε» στην τότε σύζυγό του, υπό την επήρεια ναρκωτικών, 38χρονος Βρετανός
17:16 - 28 Ιουλίου 2025

Ηταν η πρώτη νύχτα των διακοπών του. Ο Στίβεν Κουκ, 20 ετών, µόλις είχε φτάσει στα Μάλια της Κρήτης, γεµάτος ζωή και προσδοκίες. Ηταν ξηµερώµατα 1ης Σεπτεµβρίου του 2005 όταν τα ίχνη του χάθηκαν. Ξαφνικά, χωρίς προ ειδοποίηση, σαν να τον ρούφηξε η νύχτα και να τον κατάπιε το νησί. Οι µέρες έγιναν µήνες, οι µήνες χρόνια. Για δώδεκα ολόκληρα χρόνια η οικογένειά του αναζητούσε απαντήσεις. Μέχρι που, τυχαία σχεδόν, τον Φεβρουάριο του 2017, εργάτες που έσκαβαν κοντά στο νεκροταφείο των Μαλίων ανακάλυψαν έναν αν θρώπινο σκελετό µέσα σε ένα εγκαταλειµµένο πηγάδι. Μαζί του, ένα κοµµάτι υφάσµατος, µια καννάβινη ζώνη, µια φωτογραφική µηχανή µιας χρήσης. Και µε αυτά, η επιβεβαίωση: ήταν ο Στίβεν.

Η ανακούφιση της οικογένειας από την ανεύρεση δεν έφερε λύτρωση, µόνο νέα, ακό µη πιο βαριά ερωτήµατα. Είχε ατύ χηµα ή επρόκειτο για φόνο; Σχεδόν δύο δεκαετίες µετά, και λίγο πριν η υπόθεση βυθιστεί στη λήθη της πα ραγραφής, ένα ηλεκτρονικό µήνυµα που στάλθηκε στις 30 Ιουλίου 2024 στις ελληνικές Αρχές πυροδοτεί ρα γδαίες εξελίξεις. Το email στάλθηκε αρχικά στην Αστυνοµία του Τσέσα ϊρ στη Βρετανία. Υπογράφεται από µια γυναίκα που ισχυρίζεται πως γνωρίζει ποιος σκότωσε τον Στίβεν. Ηταν η πρώην σύζυγος ενός 38χρο νου Βρετανού. Στο µήνυµά της τον κατονόµαζε ξεκάθαρα. Τον άνθρω πο µε τον οποίο είχε µοιραστεί ζωή, σπίτι, παιδιά και, όπως πίστευε, ένα µυστικό που εκείνος δεν είχε ποτέ σκοπό να αποκαλύψει.

Ο µοιραίος καβγάς

Η κατάθεσή της, που δόθηκε αργότερα και επισήµως στο πλαίσιο της νέας ανάκρισης, προκαλεί σοκ. Ισχυρίζεται ότι κατά τη διάρκεια της σχέσης τους, ενώ εκείνος ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών, της εκµυ στηρεύτηκε ένα τροµακτικό περι στατικό: πως µια νύχτα το 2005 στα Μάλια ενεπλάκη σε καβγά µε ένα µεθυσµένο αγόρι -«τον Στίβεν, νο µίζω», είπε- το οποίο, αφού δέχτη κε ένα χτύπηµα στο κεφάλι, ξεψύχη σε στην αγκαλιά του. «Εκλαιγε, µου είπε ότι πέταξαν το σώµα του σε ένα πηγάδι», καταθέτει η γυναίκα. Ηταν η περίοδος που ο κατηγορούµενος εργαζόταν σε µπαρ και ως κράχτης για τουριστικά πλοιάρια στην περιο χή.

Οταν το 2017 µεταδόθηκε η εί δηση της ανεύρεσης των λειψάνων του Στίβεν, η γυναίκα περιγράφει ότι ο πρώην σύζυγός της κατέρρευσε. Απείλησε να αυτοκτονήσει και τελι κά αξιολογήθηκε από ψυχιάτρους. Η µάρτυρας υποστήριξε ακόµη πως διατηρούσε ιδιόχειρες σηµει ώσεις σε ηµερολόγιο που είχε κρα τήσει ήδη από τότε, ενώ προσκό µισε κι ένα ασηµένιο βραχιόλι «µε δύο σφαιρίδια στο τελείωµά του» που, όπως ισχυρίστηκε, ανήκε στο αγόρι των Μαλίων. Η οικογένεια του Στίβεν, πάντως, φέρεται να µην ανα γνώρισε το κόσµηµα. Ωστόσο οι ελ ληνικές Αρχές αξιολογούν όλα τα στοιχεία, ενώ γραφολόγος αναµέ νεται να εξετάσει τις σηµειώσεις.

«Πράσινο φως»

Η εισαγγελέας Ηρακλείου, που µε λέτησε τον φάκελο, δεν έκρυψε τις επιφυλάξεις της για τη χρονική από σταση των αποκαλύψεων. Ωστό σο, θεώρησε αξιόπιστη τη µάρτυ ρα, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε δικαστική διαµάχη µε τον πρώ ην σύζυγό της για την επιµέλεια των παιδιών τους. «∆εν είναι ασυνήθιστο άνθρωποι υπό την επήρεια ουσιών να κάνουν αποκαλύψεις για σκοτει νές πτυχές της ζωής τους. Ούτε είναι ασύνηθες να ξεστοµίζονται “θαµµέ να” µυστικά µέσα στον θυµό ή την οικειότητα ενός γάµου», γράφει στο σκεπτικό της παραποµπής. «Η απόφαση της γυναίκας να απο καλύψει τα όσα γνώριζε, σχεδόν επτά χρόνια µετά τη λήξη της σχέ σης της µε τον κατηγορούµενο, δεν δείχνει απλώς απόγνωση, αλλά ενδε χοµένως µια αργοπορηµένη ανάγκη για δικαιοσύνη». Ο 38χρονος αρ νείται κάθε εµπλοκή. Εµφανίστηκε ενώπιον των βρετανικών Αρχών στο πλαίσιο αιτήµατος δικαστικής συν δροµής από την Ελλάδα και ισχυρί στηκε ότι «δεν βρισκόταν καν στην Κρήτη το 2005». Αποκάλεσε «ψέµα τα» τα λεγόµενα της πρώην του και απέδωσε τις καταγγελίες στη µετα ξύ τους διαµάχη.

Στο εδώλιο

Πληροφορίες πάντως από τις ελλη νικές Αρχές αναφέρουν πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξακριβω θεί αν ο 38χρονος λέει αλήθεια για την παρουσία του ή µη στην Κρή τη. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν συστηµατικοί έλεγχοι διαβατηρίων για τους πολίτες της Ε.Ε., µε δεδο µένο πως η Μεγάλη Βρετανία υπαγό ταν σε αυτή. Ο κατηγορούµενος έχει ταξιδέψει ξανά στην Ελλάδα µε κα ταχώριση της εισόδου του το 2010 από το αεροδρόµιο της Ζακύνθου. Η υπόθεση φτάνει πλέον στις δικαστι κές αίθουσες. Ο Βρετανός παραπέ µπεται σε δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού ∆ικαστηρίου µε την κατη γορία της ανθρωποκτονίας από πρό θεση. Η οικογένεια του Στίβεν ενη µερώθηκε για τις εξελίξεις. Ο δικηγόρος τους στην Κρήτη, Γιάν νης Κωνσταντουδάκης, δηλώνει πως θα παρακολουθήσουν από κο ντά τη διαδικασία, χωρίς να σχολιά ζουν επί της ουσίας. «Η οικογένεια πορεύεται µε αξιοπρέπεια όλα αυτά τα χρόνια. Ελπίζουµε η ∆ικαιοσύ νη να φέρει επιτέλους απαντήσεις», σηµειώνει. Είκοσι χρόνια µετά, ο χα µένος χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Μα ίσως, έστω και τώρα, η σιωπή του πηγαδιού σπάει και ίσως αρχίσει να «µιλά»

Κυριακάτικη Απογευματινή