Σε περιοχές όπου όλοι οι κάτοικοι είχαν καθαρίσει τα οικόπεδά τους από ξερά χόρτα έκαψε σπίτια και καλλιέργειες η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από τη Δροσοπηγή στις Αφίδνες και έφτασε μέχρι το Κρυονέρι, όπως επιβεβαιώνει στην «Απογευματινή» και η δήμαρχος Διονύσου, Κατερίνα Μαϊχόσογλου.
Διέσχισε όμως μια τεράστια μεικτή περιοχή -δάσος, καλλιέργειες και μεικτή βλάστηση- στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, είχε γίνει μια μεγάλη αντιπυρική ζώνη στα όρια του οικισμού Κρυονερίου, κάτι που όμως δεν είχε πραγματοποιηθεί εντός της δασικής έκτασης. Μία αντίστοιχη περίπτωση στα τέλη Ιουνίου ήταν η μεγάλη φωτιά στην Παλαιά Φώκαια: ένα καλώδιο του ΔΕΔΔΗΕ έσπασε, προκαλώντας σπινθήρα που πυροδότησε την πυρκαγιά σε ακαθάριστο δημοτικό ρέμα, από όπου εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την περιοχή. Το κράτος καθυστερεί να κάνει αυτό για το οποίο επιβάλλει πρόστιμο στον πολίτη: να καθαρίσει τα οικόπεδά του.
Πρόληψη πυρκαγιών
«Το κράτος δεν μπορεί να καθαρίσει όλη την περιουσία του. Στην περίπτωση των δημόσιων εκτάσεων εφαρμόζεται κάθε χρόνο το πρόγραμμα “Antinero”, ενώ οι δασικές υπηρεσίες και οι δήμοι έχουν το δικό τους πρόγραμμα αντιπυρικής προστασίας», εξηγεί στην «Α» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, Νίκος Μπόκαρης. Το 65% της επικράτειας αποτελείται από δάση και δασικές εκτάσεις δημόσιου
χαρακτήρα. Με το πρόγραμμα «Antinero» πραγματοποιούνται στις δασικές εκτάσεις έργα πρόληψης, αντιπυρικής προστασίας, καθαρισμού δασών, απομάκρυνσης καύσιμης ύλης και διάνοιξης και συντήρησης αντιπυρικών ζωνών και δασικού οδικού δικτύου.
Συνολικά έχουν καθαριστεί 117.000 στρέμματα και μέχρι το τέλος του έτους θα καθαριστούν ακόμη 71.000 στρέμματα δασών. Μέχρι στιγμής έχουν βελτιωθεί περισσότερα από 3.000 χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών, με τελικό στόχο τη συντήρηση του συνόλου των αντιπυρικών ζωνών της χώρας μήκους 21.197 χλμ.
Όμως δημόσιες εκτάσεις δεν είναι μόνο τα δάση. Κομμάτια γης που βρίσκονται εντός ή κοντά σε οικισμούς οι κρατικές υπηρεσίες τα έχουν «ξεχάσει».
«Τα προγράμματα αντιπυρικής προστασίας είναι στοχευμένα σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας για να κάνει το κράτος οικονομία δυνάμεων και οικονομία κλίμακας», όπως λέει ο κ. Μπόκαρης. Έτσι, για τους καθαρισμούς δίνεται προτεραιότητα σε ευαίσθητα οικοσυστήματα ή κάτω από δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ή στα όρια των οικισμών.
Ασφάλεια για φυσικές καταστροφές
Εκτός από οικονομία δυνάμεων, το κράτος αποφάσισε να κάνει και οικονομία… αποζημιώσεων. Έτσι, είναι πλέον υποχρεωτική η ασφάλιση για καταστροφές από φυσικά φαινόμενα των επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ. Για τις κατοικίες δεν υπάρχει ανάλογη υποχρέωση, όμως το κράτος «νίπτει τας χείρας του». «Τα δημόσια ταμεία δεν μπορούν να αντέξουν πια τις αποζημιώσεις από τις καταστροφές που οφείλονται στα φυσικά φαινόμενα, κάτι που έγινε κατανοητό μετά τον “Daniel”», λέει στην «Α» η πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος, Δήμητρα Λύχρου. Πλέον ο πολίτης δεν μπορεί να απευθυνθεί σε κάποια υπηρεσία ζητώντας την αρωγή που δινόταν ως επίδομα ύστερα από κάποια φυσική καταστροφή. «Μέχρι σήμερα το κράτος λειτουργούσε ως ασφαλιστής. Τώρα ή ασφαλίζω την περιουσία μου ή δεν έχω κάτι να περιμένω», λέει η κυρία Λύχρου.
Και τα δημόσια κτίρια;
Μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί η πρόθεση από κάποια κρατική, αυτοδιοικητική Αρχή ή άλλο κρατικό νομικό πρόσωπο να καταρτίσει ασφαλιστήρια συμβόλαια για καταστροφές από φυσικά φαινόμενα προκειμένου να διασφαλιστούν κρατικές δομές. Αν, ο μη γένοιτο, κάποια καταστροφή επέλθει εξαιτίας πυρκαγιάς, πλημμύρας ή σεισμού, η αποκατάσταση θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους, όπως θα τους επιβάρυνε και η επιλογή ενός ασφαλιστήριου συμβολαίου. Ζητούμενο είναι τι θα κοστίσει λιγότερο…
Διάτρητες συμβάσεις
Και μια που ο λόγος για δημόσια κτίρια, φαίνεται ότι πολλά από αυτά φέρουν την πιθανή καταστροφή… στο εσωτερικό τους. Υποχρεωτική δήλωση απογραφής σε νέα πλατφόρμα Μητρώου Ανελκυστήρων από 1 Ιουλίου έως 30 Νοεμβρίου 2025 για τα πάνω από 700.000 ασανσέρ σε πολυκατοικίες και κάθε είδους χρήσεων κτίρια ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει ότι οι ανελκυστήρες συνοδεύονται και από τα πιστοποιητικά τους: ο ιδιοκτήτης ή ο διαχειριστής του κτιρίου πρέπει να τηρεί φάκελο συντήρησης του ανελκυστήρα, στον οποίο να διατηρεί τα αποδεικτικά πιστοποίησης και συντήρησής του. Φυσικά, προτεραιότητα είναι η ασφάλεια και για τον λόγο αυτόν επιχειρείται η συγκεκριμένη καταγραφή.
Τι γίνεται όμως στα δημόσια κτίρια; «Υπάρχει ένα θέμα με τα δημόσια κτίρια. Εφόσον κάποιο δημόσιο κτίριο έχει Ανελκυστήρα, πρέπει να έχει υπεύθυνο συντηρητή, ο οποίος θα τον συντηρεί δύο φορές τον μήνα και θα τον πιστοποιεί ανά έτος. Έχω πει επανειλημμένα ότι οι δημόσιες συμβάσεις είναι διάτρητες», αναφέρει στην «Απογευματινή» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Εγκαταστατών Συντηρητών Ανελκυστήρων, Γιώργος Βλασσόπουλος, και θυμίζει το ασανσέρ που «έκανε βουτιά» δύο ορόφων στο Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερα άτομα τον περασμένο Ιανουάριο.
«Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο το ασανσέρ εγκαταστάθηκε το 1970 και πιστοποιήθηκε πρώτη φορά το 2023. Δεν υπάρχει φάκελος του συγκεκριμένου ανελκυστήρα στον Δήμο Αθηναίων, κάτι που είναι απαραίτητο. Δεν έχουμε ως ομοσπονδία δυνατότητα παρέμβασης. Μόνο όταν προκύψει κάτι μαθαίνουμε ποιες ήταν οι ελλείψεις», εξηγεί και αναφερόμενος στις αναθέσεις που γίνονται σε εταιρείες συντήρησης αποκαλύπτει: «Έχω καλέσει επανειλημμένα την Εισαγγελία να παρέμβει και να εμπλέξει και την Επιτροπή Ανταγωνισμού».
Εφημερίδα Απογευματινή
Διαβάστε επίσης: