Κουμπί πανικού χορηγείτο καθημερινά σε 14 γυναίκες την περασμένη εβδομάδα, με την ενδοοικογενειακή βία να εξακολουθεί να αποτελεί «πληγή» για την καθημερινότητα πολλών οικογενειών. Μέσα στην ίδια χρονική περίοδο, από 2 έως 8 Δεκεμβρίου, οι αστυνομικοί ανταποκρίθηκαν σε 696 κλήσεις που έγιναν στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης, προχώρησαν στις συλλήψεις 260 ατόμων έπειτα από καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία, με 18 θύματα να μεταφέρονται σε ειδικές δομές με περιπολικά, ενώ 22 γυναίκες μεταφέρθηκαν για εξετάσεις ή νοσηλεία σε ιατροδικαστικές υπηρεσίες ή νοσοκομεία της χώρας και 112 γυναίκες-θύματα βίας από οικεία τους πρόσωπα εγκατέστησαν την εφαρμογή Panic Button στα κινητά τους.
Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας προσπαθούν να διαχειριστούν οι Αρχές
Το πρόβλημα της βίας ανάμεσα στα ζευγάρια δεν δείχνει να βαίνει μειούμενο παρά τις αναβαθμισμένες ποινές για το συγκεκριμένο αδίκημα. Τα γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας προσπαθούν να διαχειριστούν το σύνολο των καταγγελιών, αφού κάποιες από αυτές αποδεικνύεται ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η πλειονότητα των περιπτώσεων ωστόσο είναι ξεκάθαρες καταστάσεις βίας σε βάρος γυναικών από τους νταήδες κατά βάση συντρόφους ή συζύγους τους. Εξίσου αυξημένος είναι και ο αριθμός των δολοφονημένων γυναικών, καθώς ήδη 15 έχουν βρεθεί νεκρές από την αρχή του έτους.
Τι απάντησε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης σε ερωτηση στη Βουλή για τον όρο “γυναικοκτονία”
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας, απαντώντας σε ερώτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου αν το γεγονός ότι δεν αναφέρεται ο όρος «γυναικοκτονία» στο Ποινικό Δίκαιο επηρεάζει την αληθινή ανάγνωση των στατιστικών στοιχείων, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ποτέ δεν τέθηκε ζήτημα εγκυρότητας ή συγκρισιμότητας των στατιστικών στοιχείων εξαιτίας της μη ύπαρξης του ορισμού της γυναικοκτονίας».
Ο υφυπουργός μάλιστα προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου που θα περιλαμβάνει πρόσθετες ρυθμίσεις στον νόμο για την ενδοοικογενειακή βία, διατάξεις για την αντιμετώπιση των νέων μορφών βίας κατά γυναικών και ενσωμάτωση της Οδηγίας 1385/2024, η οποία αφορά καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της εξ οικείων βίας.