Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαιτούν από την Ουκρανία να υπογράψει δύο επιπλέον έγγραφα μαζί με τη συμφωνία τους για τα ορυκτά, δήλωσε σήμερα μία πηγή με γνώση του θέματος.
Το Κίεβο πιστεύει ότι τα δύο πρόσθετα έγγραφα χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία.
Οι Financial Times ανέφεραν ότι η υπογραφή της ουκρανο-αμερικανικής συμφωνίας μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση διότι η Ουάσινγκτον απαιτεί από το Κίεβο να συμφωνήσει όχι μόνο στη συμφωνία-πλαίσιο, αλλά και σε ένα παράρτημα σχετικά με τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες πηγών του Reuters, πρόκειται για δύο πρόσθετα έγγραφα , τα οποία κατά την άποψη της Ουκρανίας χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία , αλλά η Ουάσινγκτον επιμένει ότι η ουκρανική πλευρά πρέπει να τα υπογράψει σήμερα.
Όπως έγραψαν οι FT, η Ουκρανία επιμένει στο ότι η συμφωνία για τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου, στο οποίο θα πηγαίνουν τα έσοδα από την εξόρυξη του ορυκτού πλούτου, πρέπει αρχικά να επικυρωθεί από την ουκρανική βουλή.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Η συμφωνία που αναμενόταν να υπογραφεί σήμερα, δίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες προνομιακή πρόσβαση σε νέες συμφωνίες για τους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας, αλλά δεν παραχωρεί αυτόματα στην Ουάσινγκτον μερίδιο του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας ή κάποια από τις υποδομές φυσικού αερίου της, σύμφωνα με σχέδιο που είδε το Reuters.
Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός κοινού αμερικανο-ουκρανικού ταμείου για την ανασυγκρότηση, το οποίο θα λαμβάνει το 50% των κερδών και των δικαιωμάτων που θα εισρέουν στο ουκρανικό κράτος από τις νέες άδειες εκμετάλλευσης φυσικών πόρων στην Ουκρανία.
Αναφέρει ότι οποιαδήποτε μελλοντική στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία θα προσμετράται στην αμερικανική συνεισφορά στο κοινό ταμείο.
Ωστόσο το σχέδιο δεν διευκρινίζει με ποιο τρόπο θα δαπανώνται τα έσοδα του κοινού ταμείου, ποιος ωφελείται , ή ποιος ελέγχει τις αποφάσεις σχετικά με τις δαπάνες.
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ή άλλες οντότητες που θα ορίσουν, θα έχουν προνομιακή – αλλά όχι αποκλειστική – πρόσβαση στις νέες άδειες, εγκρίσεις και επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα των φυσικών πόρων της Ουκρανίας.
Οι προηγούμενες προσεγγίσεις της συμφωνίας κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων ανέφεραν ότι θα περιελάμβανε τις υποδομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας, που συνιστούν ένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της, είχαν δηλώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα πηγές με γνώση του θέματος.
Οι υποδομές φυσικού αερίου δεν καλύπτονται από το σχέδιο που είδε το Reuters σήμερα.
Οι προηγούμενες προσεγγίσεις ανέφεραν επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο θα δαπανώνται τα έσοδα του κοινού ταμείου και, ως εκ τούτου, θα μπορούν να έχουν δικαιώματα και κέρδη από τους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας, ανέφεραν προηγουμένως οι πηγές.
Ωστόσο, αυτό απουσίαζε από το σχέδιο συμφωνίας που είδε το Reuters και το οποίο επρόκειτο να υπογραφεί σήμερα.