Αποφασισμένες να μην δεχτούν τετελεσμένα, Αθήνα και Λευκωσία -με κοινό μέτωπο και σε αυστηρή γλώσσα- απάντησαν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις νέες προκλητικές δηλώσεις του από τα Κατεχόμενα περί «δύο κρατών» στην Κύπρο. Ο πρόεδρος της Τουρκίας -πιεζόμενος προφανώς από τη σκληρή κριτική που δέχεται στο εσωτερικό της χώρας του για την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί, τις αντιδράσεις για την επαναφορά της μαντίλας στα τουρκοκυπριακά σχολεία, αλλά και το διαφαινόμενο σκάνδαλο με πρωταγωνιστές τους γιους των Χακάν Φιντάν και Μπιναλί Γιλντιρίμ-, κατά την παράνομη επίσκεψή του στα Κατεχόμενα το περασμένο Σάββατο, δήλωσε πως, αν υπάρξει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό, αυτή δεν θα είναι πλέον μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα.
«Τετελεσμένα»
«Κάθε ενέργεια για τη διαμόρφωση τετελεσμένων στα Κατεχόμενα συνιστά εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, διαμήνυσαν χθες, Κυριακή 4 Μαρτίου, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, μερικές ώρες μετά την επίσκεψη και τις δηλώσεις του Ερντογάν. Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας τις αναφορές του Τούρκου προέδρου περί «πραγματικοτήτων». «Οι πραγματικότητες είναι ότι υπάρχει μια παράνομη κατοχή στην Κύπρο εδώ και 50 χρόνια», επισήμανε, μεταξύ άλλων. Την παράνομη επίσκεψη του Ερντογάν στα Κατεχόμενα καταδίκασε κατηγορηματικά -όπως ήταν αναμενόμενο- και το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, κάνοντας λόγο για «φιέστα επί καταπατημένης κυπριακής γης», σχεδιασμένη για να ενισχύσει τη ρητορική περί «δύο κρατών» και να παγιώσει την τουρκική παρουσία.
Ρεσιτάλ προκλητικότητας
Το νέο ρεσιτάλ αδιαλλαξίας και προκλητικότητας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε από την κατεχόμενη Λευκωσία, όπου εγκαινίασε με τυμπανοκρουσίες το λεγόμενο «προεδρικό μέγαρο» του ψευδοκράτους, σε ένα αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα που περιλαμβάνει επίσης τζαμί και «βουλή» – όλα με τη «σφραγίδα» και τη χρηματοδότηση της Άγκυρας. Κατά τη διάρκεια της φιέστας που συνδιοργάνωσε με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, επανέλαβε τα περί «δύο κρατών» και δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως συνομιλητή, επιμένοντας στη γραμμή απομόνωσης των Ελληνοκυπρίων.
«Αν υπάρξει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία, αυτή δεν θα είναι πλέον μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα», επισήμανε, μεταξύ άλλων. Στην εμπρηστική ομιλία του δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα της ισλαμικής μαντίλας, ασκώντας εμμέσως πλην σαφώς κριτική στην τουρκική αντιπολίτευση αλλά και στο τμήμα εκείνο των Τουρκοκυπρίων, που διαμαρτύρονται για την επαναφορά της στα σχολεία.
«Νόμιμοι ιδιοκτήτες»
Εξίσου προκλητικός εμφανίστηκε, όμως, και κατά την τελετή απονομής των βραβείων του φεστιβάλ αεροδιαστημικής και τεχνολογίας TEKNOFEST. Επιχειρώντας να στείλει μήνυμα πολιτικής και στρατιωτικής εδραίωσης στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, ο Ερντογάν επανέλαβε τη θέση ότι Τουρκία και Τουρκοκύπριοι είναι οι «νόμιμοι ιδιοκτήτες» της βόρειας Κύπρου και δεσμεύτηκε ότι η παρουσία τους στην περιοχή θα συνεχιστεί «για πολλούς αιώνες». «Εμείς, το τουρκικό έθνος και οι Τουρκοκύπριοι, είμαστε οι ιδιοκτήτες αυτής της γης. Όποιος δεν το ξέρει, πρέπει να το μάθει. Όποιος δεν το έχει ακούσει, πρέπει να το ακούσει», ανέφερε.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις που έκανε στο αεροπλάνο της επιστροφής προς την Άγκυρα: «Ο τουρκοκυπριακός λαός θα εξασφαλίσει αργά ή γρήγορα την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του στο νησί», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, σε μια εμφανή προσπάθεια να αντικρούσει τις εσωτερικές πιέσεις που δέχεται μετά την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τέσσερα τουρκογενή κράτη.
Το σκάνδαλο
Όλα αυτά έρχονται στον απόηχο των καταγγελιών της τουρκικής αντιπολίτευσης για ένα διαφαινόμενο σκάνδαλο διαφθοράς με μεγάλες διαστάσεις σε Τουρκία και Κύπρο. Στο επίκεντρο, μάλιστα, βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, με τα παιδιά τους να κατηγορούνται για σχέσεις με τον δολοφονημένο βαρόνο της μαφίας, Χαλίλ Φάλγιαλι.
Ο Τούρκος αρχιμαφιόζος -σύμφωνα με δημοσιεύματα- διέθετε 45 βιντεοκασέτες με αποδεικτικό υλικό για εγκλήματα, όπως ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, δωροδοκίες, τζόγο και σεξουαλικό εκβιασμό εναντίον πολιτικών και γραφειοκρατών της Τουρκίας. Η Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών (MIT) κατάσχεσε 40 κασέτες, αλλά πέντε εξακολουθούν να «αγνοούνται». Ο αρχηγός του κεμαλικού κόμματος CHP, Οζγκιούρ Οζέλ, ανέδειξε δημοσίως το θέμα, κατονομάζοντας τους γιους των Φιντάν και Γιλντιρίμ ως προσωπικότητες που φέρονται να συνδέονται με τις χαμένες κασέτες.
Εφημερίδα Απογευματινή