Το Κρεμλίνο ανησυχεί ότι η συμφωνία για τη συνεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας θα φέρει ανατροπές στον μεσολαβητικό ρόλο των ΗΠΑ. Ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Δούμας, Αλεξέι Τσέπα, δήλωσε ότι «η συμφωνία, στην ουσία, έχει μετατρέψει την Ουκρανία σε ορυκτική αποικία». Άποψη με την οποία συμφώνησε ο γερουσιαστής Αλεξέι Πούσκοφ, κάνοντας λόγο για «ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την αποικιοποίηση της Ουκρανίας».
Δημοσίευμα της «Washington Post» κάνει λόγο για αυξανόμενη ανησυχία στις τάξεις του ρωσικού καθεστώτος «ότι η συμφωνία μπορεί να σηματοδοτεί έναν νέο άξονα συνεργασίας ΗΠΑ – Ουκρανίας, ο οποίος θα μπορούσε να κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας για τη Ρωσία, να εξασφαλίσει μια ειρηνευτική συμφωνία με ευνοϊκούς όρους».
Την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τη σύντομη συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο περιθώριο της κηδείας του Πάπα Φραγκίσκου, ο Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να αυξήσει την ένταση προς το Κρεμλίνο, να αποδεχθεί την ειρηνευτική συμφωνία που προτείνει η Ουάσινγκτον. Στα τέλη, μάλιστα, της εβδομάδας, κυκλοφόρησε η φήμη ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν τις μεσολαβητικές προσπάθειες. Το Σαββατοκύριακο, όμως, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τάμι Μπρους, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν εγκαταλείπουν τον μεσολαβητικό τους ρόλο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Ουκρανός ομόλογός της, Χεόρχι Τίχι.
Αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν στη Μόσχα εορταστικές εκδηλώσεις για την 80ή επέτειο της μεγάλης νίκης της Σοβιετικής Ένωσης κατά της ναζιστικής Γερμανίας. Σε αυτές αναμένεται να παραστεί ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Η επίσημη επίσκεψη θα διαρκέσει από τις 7 έως τις 10 Μαΐου και περιλαμβάνει διμερείς συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την «περαιτέρω ενίσχυση της ολιστικής εταιρικής σχέσης και της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση.
Εκεχειρία
Η Μόσχα πρότεινε να υπάρξει εκεχειρία κατά τη διάρκεια των εορτασμών, αλλά Ουκρανία και ΗΠΑ αντιπρότειναν να υπάρξει εκεχειρία διαρκείας. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε ότι «εάν η Ουκρανία επιτεθεί στη Μόσχα στις 9 Μαΐου, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το Κίεβο θα επιβιώσει μέχρι τις 10 Μαΐου».
Μιλώντας σε ντοκιμαντέρ του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού με τίτλο «Ρωσία. Το Κρεμλίνο. Ο Πούτιν. 25 χρόνια», ο πρόεδρος Πούτιν ανέφερε ότι στην Ουκρανία δεν χρησιμοποιήθηκαν πυρηνικά επειδή δεν χρειάστηκαν και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα προκύψει ποτέ τέτοια ανάγκη.
Εφημερίδα Απογευματινή