Kαγκελάριος έπειτα από ένα θρίλερ και μία 2η ψηφοφορία

Το αναπάντεχο κακό δεν προκλήθηκε από το AfD αλλά από τους ίδιους τους κυβερνητικούς εταίρους
08:40 - 7 Μαΐου 2025
Ο απερχόμενος καγκελάριος Όλαφ Σολτς συγχαίρει τον Φρίντριχ Μερτς για την εκλογή του

Ημέρες Βαϊμάρης θύμισε χθες το γερμανικό κοινοβούλιο, με τον Φρίντριχ Μερτς να γίνεται ο πρώτος υποψήφιος καγκελάριος που αποτυγχάνει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την ομοσπονδιακή Βουλή. Ενώ ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανικής Ένωσης (Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας) διαθέτει 328 βουλευτές, ο Μερτς απέτυχε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 316 ψήφους, λαμβάνοντας μόλις 310. Στη μυστική ψηφοφορία συμμετείχαν 621 από τους 630 βουλευτές, με τους 9 που απείχαν να ανήκουν στη Χριστιανή Ένωση.

Ο Μερτς έχει εξοργίσει στελέχη της πιο συντηρητικής πτέρυγας της Χριστιανικής Ένωσης, επειδή χαλάρωσε το «φρένο χρέους» και συμφώνησε πρόγραμμα 1 τρισ. ευρώ, για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών.

Αν και το γερμανικό Σύνταγμα προβλέπει 14ήμερη προθεσμία για τη διενέργεια νέας ψηφοφορίας, μέσα σε λίγες ώρες συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων ώστε η ψηφοφορία να επαναληφθεί χθες το απόγευμα. Εκεί ο Μερτς κατάφερε να αποσπάσει 325 θετικές ψήφους και να εκλεγεί καγκελάριος. Ξεκινά, όμως, με «ήττα από τα αποδυτήρια», η οποία σε μεγάλο βαθμό ευνοεί την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που προβάλλεται ως μόνη εναλλακτική.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός αποτελείται από τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα της Γερμανίας. Παλιότερα, όταν συγκροτούσαν μεγάλο συνασπισμό, είχαν πλειοψηφία δεκάδων ή και εκατοντάδων βουλευτών. Τώρα ξεκινούν με μόλις 12 βουλευτές, οι οποίοι φαίνεται ήδη να έχουν μειωθεί σε 9, καθώς από τη δεύτερη ψηφοφορία απείχαν 3 βουλευτές της συμπολίτευσης. Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα ονόματά τους, καθώς κάτι τέτοιο δεν συνηθίζεται στη Γερμανία όταν η ψηφοφορία δεν είναι ονομαστική.

Για να καταστεί εφικτή η δεύτερη ψηφοφορία εντός της ημέρας, ο κυβερνητικός συνασπισμός ήρθε σε συνεννόηση με Πράσινους και Αριστερά. Υπενθυμίζεται ότι προτού ολοκληρώσει τον βίο της η προηγούμενη Βουλή, ο κυβερνητικός συνασπισμός συνεργάστηκε με τους Πράσινους για να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα και να χαλαρώσει το «φρένο χρέους». Φαίνεται, δηλαδή, να προκύπτει ένα modus operandi έναντι της Αριστερής αντιπολίτευσης, ενώ δεν υπάρχει οποιαδήποτε συνεννόηση με τη Δεξιά, δηλαδή την AfD.

Αντιθέτως, μόλις την Παρασκευή η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος ανακοίνωσε ότι πλέον θεωρεί «εξακριβωμένα ακροδεξιό» όλο το κόμμα της AfD (και όχι μόνο παραρτήματα σε κρατίδια), θεμελιώνοντας τον χαρακτηρισμό σε έκθεση 1.000 σελίδων. Η απόφαση δεν συνεπάγεται αυτόματη απαγόρευση του κόμματος, αλλά επιτρέπει τη στρατολόγηση πληροφοριοδοτών, την υπό όρους παρακολούθηση των επικοινωνιών στελεχών του κόμματος.

Η κυβέρνηση Μερτς ξεκινά, λοιπόν, με εξαιρετικά ασθενή κυβερνητική πλειοψηφία, πρόδηλη δυσαρέσκεια μεταξύ των βουλευτών της συμπολίτευσης και αντιπολίτευση που βρίσκεται στα όρια της νομιμότητας. Σίγουρα το πολιτικό τοπίο δεν παραπέμπει στην παραδοσιακά σταθερή και ισχυρή Γερμανία, σε μια περίοδο που αυτό δείχνει περισσότερο αναγκαίο από ποτέ. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε τα δεδομένα των γεωπολιτικών ισορροπιών και η επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο απειλεί να ανατρέψει το παγκόσμιο εμπορικό status quo.

Σε αυτές τις συνθήκες η Ευρώπη αναζητά καθοδήγηση πρωτίστως από την παραδοσιακή «μηχανή» της: τον γαλλο-γερμανικό άξονα. Ο ασθενής νέος καγκελάριος θα επισκεφθεί σήμερα το Παρίσι, για να συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν. Τον Γάλλο πρόεδρο, που επίσης είναι σε εξαιρετικά ασθενή θέση, έχοντας αναγκαστεί να διορίσει τέσσερις πρωθυπουργούς σε λιγότερο από ενάμιση έτος. Και με τη Μαρίν Λεπέν, που στις δημοσκοπήσεις φαίνεται φαβορί να τον διαδεχθεί, να βρίσκεται επίσης εκτός πολιτικής νομιμότητας.

Εφημερίδα Απογευματινή