Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Έκθεση Προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας (2023-2024) που συνέταξε ο εισηγητής Ισπανός Ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ, υιοθέτησε την τροπολογία του προέδρου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη.
Ειδικότερα, με την συγκεκριμένη τροπολογία «καταδικάζεται η Τουρκία για τη διατήρηση της επίσημης απειλής πολέμου (casus belli) κατά της Ελλάδας σε περίπτωση που η χώρα μας ασκήσει το νόμιμο και αναφαίρετο δικαίωμά της να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια».
«Ένα δικαίωμα, νόμιμο και αναφαίρετο, σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, που έχει ψηφιστεί και κυρωθεί από 168 χώρες και αποτελεί πλέον εθιμικό δίκαιο», όπως αναφέρει η ανακοίνωση.
Ειδικότερα, το Ευρωκοινοβούλιο κάνει λόγο για συνεχή επιδείνωση των δημοκρατικών προτύπων στη γειτονική χώρα και καταδικάζει τόσο την καταστολή των διαδηλώσεων για τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου αλλά και για την Πρωτομαγιά, όσο και την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα.
Η σχετική ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε πριν από λίγη ώρα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.
Ψήφισαν συνολικά 629 ευρωβουλευτές, 367 τάχθηκαν υπέρ, 74 κατά και 188 αποχές.
Η συγκεκριμένη τροπολογία του κ. Κεφαλογιάννη είχε υιοθετηθεί και υποστηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την πολιτική οικογένεια στην οποία ανήκει η Νέα Δημοκρατία, και τη συνυπέγραψε η εισηγήτρια της Έκθεσης Προόδου για την Τουρκία του ΕΛΚ, Isabel Lima.
Στην προφορική τροπολογία του Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ, κατόπιν πρωτοβουλίας Κυρίων Ευρωβουλευτών, επαναλαμβάνεται η βαθιά ανησυχία του ΕΚ για όλες τις μονομερείς ενέργειες που αποσκοπούν στην περιχαράκωση της μόνιμης διαίρεσης της Κύπρου σε αντίθεση με την επανένωσή της. Καταδικάζεται η πρόσφατη παράνομη επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και οι προκλητικές δηλώσεις του, οι οποίες – όπως αναφέρεται – θέτουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας εν γένει και άλλα εμπλεκομένων μερών, για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου.
Εκφράζει επίσης λύπη για το γεγονός ότι τέτοιες μονομερείς ενέργειες ισοδυναμούν με άμεση παράνομη παρέμβαση ενάντιων των συμφερόντων της ε/κ και τ/κ κοινότητας.
Η ανακοίνωση του ΕΚ
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει τη βαθιά του λύπη για το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να διατηρεί επίσημη απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας (casus belli), σε περίπτωση που η τελευταία ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα έως και τα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο, σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».