Πώς έφτασαν ξανά στο «σημείο μηδέν» Ινδία και Πακιστάν;

Η κρίση του Κασμίρ επιστρέφει και προκαλεί παγκόσμια ανησυχία
18:46 - 7 Μαΐου 2025
πακισταν ινδια, πολεμοσ πακισταν ινδια,

Η ένταση μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες, με αιματηρές συγκρούσεις στα σύνορα και εκατέρωθεν στρατιωτικές επιθέσεις. Η μακροχρόνια αντιπαλότητα των δύο πυρηνικών δυνάμεων έχει αναζωπυρωθεί, προκαλώντας ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.

Το χρονικό της αντιπαλότητας Πακιστάν – Ινδίας

Η αντιπαλότητα μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας έχει τις ρίζες της στη διαίρεση της Βρετανικής Ινδίας το 1947. Το Κασμίρ, μια περιοχή με πλειοψηφία μουσουλμανικού πληθυσμού, αποτέλεσε σημείο τριβής, οδηγώντας σε τρεις πολέμους και συνεχιζόμενες εντάσεις. Η Γραμμή Ελέγχου (LoC) στο Κασμίρ παραμένει ένα από τα πιο στρατιωτικοποιημένα σύνορα στον κόσμο.

Η αφορμή για τη νέα κλιμάκωση

Στις 22 Απριλίου 2025, ένοπλοι επιτέθηκαν σε τουρίστες στην κοιλάδα Μπαισαράν του ινδικού Κασμίρ, σκοτώνοντας 27 άτομα, κυρίως Ινδουιστές και Χριστιανούς. Την ευθύνη ανέλαβε το The Resistance Front (TRF), παρακλάδι της πακιστανικής οργάνωσης Lashkar-e-Taiba. Η Ινδία κατηγόρησε το Πακιστάν για υποστήριξη των τρομοκρατών, κάτι που το Ισλαμαμπάντ αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Επιχείρηση Sindoor: Οι ινδικές αεροπορικές επιθέσεις

Στις 7 Μαΐου, η Ινδία εξαπέλυσε την “Επιχείρηση Sindoor”, πραγματοποιώντας πυραυλικές και αεροπορικές επιθέσεις σε εννέα σημεία στο Πακιστάν και στο πακιστανικό Κασμίρ. Στόχος ήταν υποδομές που η Ινδία χαρακτήρισε ως “τρομοκρατικές βάσεις”, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων των οργανώσεων Lashkar-e-Taiba και Jaish-e-Mohammed. Η Ινδία υποστήριξε ότι οι επιθέσεις ήταν ακριβείς και απέφυγαν ζημιές σε πολιτικές υποδομές.
Latest news & breaking headlines

Η πακιστανική απάντηση

Το Πακιστάν καταδίκασε τις επιθέσεις ως παραβίαση της κυριαρχίας του και απάντησε με πυρά πυροβολικού κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου. Ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε πέντε ινδικά μαχητικά αεροσκάφη και προκάλεσε απώλειες σε ινδικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Επιπλέον, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην επαρχία Πουντζάμπ και ανέστειλε τις πτήσεις στο εναέριο του χώρο.

Ανθρώπινες απώλειες

Οι συγκρούσεις έχουν προκαλέσει σημαντικές ανθρώπινες απώλειες. Οι ινδικές επιθέσεις φέρεται να σκότωσαν τουλάχιστον 38 άτομα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, και να τραυμάτισαν περισσότερους από 46. Αντίστοιχα, τα πακιστανικά πυρά προκάλεσαν θανάτους και τραυματισμούς σε ινδικό έδαφος. Χιλιάδες πολίτες έχουν εκτοπιστεί, ενώ οι υποδομές και στις δύο πλευρές έχουν υποστεί ζημιές.

Η Ινδία από την πλευρά της έκανε λόγο για οκτώ νεκρούς και 29 τραυματίες στο χωριό Πουντς, στο βορειοδυτικό τμήμα του τομέα του Κασμίρ υπό ινδικό έλεγχο, εξαιτίας πυρών πυροβολικού του Πακιστάν που κατά τον ινδικό στρατό βάλλονταν αδιακρίτως. Η μάχη, που άρχισε μέσα στη νύχτα, συνεχιζόταν το πρωί στο χωριό η περιοχή του οποίου έγινε στόχος πολλών οβίδων, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του AFP.

Διεθνείς αντιδράσεις

Η διεθνής κοινότητα εκφράζει έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση και προσφορά διπλωματικής βοήθειας. Χώρες όπως η Κίνα, η Βρετανία και η Ρωσία προτρέπουν σε αποκλιμάκωση και ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Η πρόσφατη κλιμάκωση μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη αστάθεια στην περιοχή του Κασμίρ και την ανάγκη για διεθνή παρέμβαση. Η μακροχρόνια αντιπαλότητα, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες αιματηρές επιθέσεις, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για διάλογο και ειρηνική επίλυση των διαφορών.