Πυρηνικές ακροβασίες από Ινδία και Πακιστάν

Στα πρόθυρα πολέμου βρίσκονται οι δύο χώρες για τον έλεγχο του Κασμίρ, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία
16:26 - 8 Μαΐου 2025
ΙΝΔΙΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Η αντιδικία για τον έλεγχο του Κασμίρ απειλεί να οδηγήσει σε έναν ακόμα πόλεμο την Ινδία και το Πακιστάν, δύο χώρες με πυρηνικό οπλοστάσιο. Αντιδρώντας στη βομβιστική επίθεση με 26 νεκρούς τον περασμένο μήνα στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ, η Ινδία εξαπέλυσε σειρά επιθέσεων κατά στόχων που υποστηρίζει ότι συνδέονται με στρατιωτικές υποδομές τρομοκρατών. Εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε τις δύο πλευρές σε αυτοσυγκράτηση, επισημαίνοντας ότι «ο κόσμος δεν αντέχει μια στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν».

Εννέα στόχοι

Το Νέο Δελχί ανέφερε ότι επέφερε περιορισμένα πλήγματα ακριβείας σε εννέα στόχους. Υποστηρίζει ότι επιτέθηκε αφού πρώτα συγκέντρωσε αποδείξεις «που δείχνουν ξεκάθαρα την εμπλοκή τρομοκρατών με έδρα το Πακιστάν» και στόχευσε αποκλειστικά «γνωστά τρομοκρατικά στρατόπεδα». Ανέφερε ότι οι στρατιωτικές ενέργειές της ήταν «μετρημένες, υπεύθυνες και σχεδιασμένες ώστε να μην κλιμακώσουν την ένταση».

Από την πλευρά του το Ισλαμαμπάντ έκανε λόγο για 24 επιθέσεις σε έξι περιοχές, στην πακιστανική πλευρά του Κασμίρ και στην επαρχία Παντζάμπ, με τουλάχιστον 20 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Η πακιστανική κυβέρνηση χαρακτήρισε τα ινδικά πλήγματα «μια απρόκλητη και κατάφωρη πράξη πολέμου» που «παραβίασε την κυριαρχία του Πακιστάν». Αξιωματούχοι του πακιστανικού στρατού ανέφεραν ότι είχαν ξεκινήσει μια «μετρημένη αλλά ισχυρή» απάντηση, ενώ ο πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ υποστήριξε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είχαν καταρρίψει πέντε ινδικά μαχητικά: τρία Rafale, ένα ρωσικό SU-30 και ένα MiG-29. Κάτοικοι της ινδικής πλευράς του Κασμίρ ανέφεραν ότι από τα πακιστανικά πυρά ανταπόδοσης σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 50.

Κάτοικοι του Μουζαφαραμπάντ, πρωτεύουσας της πακιστανικής πλευράς του Κασμίρ, ανέφεραν ότι άκουσαν μαχητικά να πετούν και στη συνέχεια δέχθηκε πλήγματα ένας χώρος σε αγροτική περιοχή, που είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από τη Λασκάρ-ε-Τάιμπα, μία ένοπλη οργάνωση. Εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού δήλωσε ότι επιθέσεις εκδηλώθηκαν επίσης στις περιοχές Κότλι και Μπαγκ στο υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ, σε Σακαργκάρ και Μουρίντκε στην επαρχία Παντζάμπ, κοντά στα σύνορα με την Ινδία. Στο Μουρίντκε πιστεύεται ότι διατηρεί έντονη παρουσία η οργάνωση Λασκάρ-ε-Τάιμπα.

Κυρίως όμως αναφέρθηκε επίθεση κατά θρησκευτικής σχολής της οργάνωσης Τζάις-ε-Μοχάμαντ στην περιοχή Μπαχαουαλπούρ, που βρίσκεται στην επαρχία Παντζάμπ του Πακιστάν, αρκετά μακριά από τα σύνορα. Ποτέ τις προηγούμενες δεκαετίες η Ινδία δεν είχε επιτεθεί τόσο βαθιά στην επικράτεια του Πακιστάν.

Για το νερό

Την ένταση αυξάνει και η απόφαση της ινδικής κυβέρνησης να διακόψει σημαντικά τη ροή νερού προς το Πακιστάν, κλείνοντας τις θυρίδες φραγμάτων στον ποταμό Τσενάμπ και περιορίζοντας τη ροή από το έργο Κισανγκάνγκα στον ποταμό Τζεχέλουμ. Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε ότι «το νερό της Ινδίας θα ρέει μόνο στην Ινδία», παραβιάζοντας καταφανώς τη Συνθήκη για τα Ύδατα του Ινδού του 1960, που θεωρείται από τα πλέον πετυχημένα παραδείγματα διεθνούς συνεργασίας.

Η σύγκρουση των δύο χωρών για το Κασμίρ χρονολογείται από το 1947, όταν η Ινδία και το Πακιστάν προέκυψαν από την πρώην βρετανική αποικία στην ινδική υποήπειρο. Ύστερα από διαδοχικούς πολέμους έχουν μοιράσει περίπου στη μέση την περιοχή, με τα σύνορα να μην έχουν καθοριστεί πλήρως.

Πληροφορούμενος για τις ινδικές επιθέσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι οι δύο χώρες «πολεμούν εδώ και πολύ καιρό», υποστήριξε ότι είναι «κρίμα» και εξέφρασε την ελπίδα «να τελειώσει πολύ γρήγορα». Η Ουάσινγκτον διατηρεί στενές σχέσεις τόσο με την κυβέρνηση στο Νέο Δελχί όσο και με το καθεστώς στο Ισλαμαμπάντ.

Εφημερίδα Απογευματινή