Μεγάλες πιέσεις υφίσταται τελευταία η Τουρκία στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα και ενώ στο εσωτερικό της σύσσωμη η αντιπολίτευση βάλλει αγρίως κατά του Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο κατηγορεί πως ευθύνεται προσωπικά για τα συνεχή «χαστούκια» που δέχεται η χώρα στην εξωτερική πολιτική.
Κατ’ αρχάς ήταν το ηχηρό «όχι» των τουρκογενών κρατών της Κεντρικής Ασίας να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος στην Κύπρο και ακολούθησαν -κατά σειρά- οι ενστάσεις του Βερολίνου στην πώληση μαχητικών Eurofighter, το μπλόκο του Ευρωκοινοβουλίου στην ευρωπαϊκή προοπτική, η ελληνοαιγυπτιακή συμπόρευση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και το ισραηλινό φράγμα στην τουρκική διείσδυση στη Συρία.
Νέοι «πονοκέφαλοι»
Δύο νέες εξελίξεις ωστόσο, εξίσου σημαντικές, έρχονται να επιβαρύνουν τους «πονοκεφάλους» της τουρκικής ηγεσίας:
– Η πρώτη αφορά την επιστολή 22 Αμερικανών βουλευτών προς τον Ντόναλντ Τραμπ, με την οποία επισημαίνουν πως η Τουρκία δεν αποτελεί σύμμαχο της Δύσης, πως απειλεί παραδοσιακούς φίλους των Ηνωμένων Πολιτειών, την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ και του ζητούν να μην προχωρήσει στην πώληση μαχητικών F-35 στην Άγκυρα.
– Η δεύτερη έχει να κάνει με τη νομοθετική πρόταση που κατέθεσε ο βουλευτής Μπραντ Σνάιντερ στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με την οποία ζητά να ανακηρυχθεί η Ανατολική Μεσόγειος «στρατηγικός κόμβος» στον αναδυόμενο Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης. Η πρόταση του βουλευτή από το Ιλινόις αποσκοπεί στην ενίσχυση της ενεργειακής και αμυντικής συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών με Ινδία, Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο, καθώς και στην ενσωμάτωση των κρίσιμων υποδομών των πέντε χωρών στα ευρύτερα σχέδια διασυνδεσιμότητας του IMEC.
Στο κείμενο του νομοσχεδίου τονίζεται -και μάλιστα εμφατικά- ότι η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί «στρατηγική γέφυρα» που συνδέει την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο. Σημειώνεταιεπίσης ότι ο Μάρκο Ρούμπιο θα πρέπει να επιληφθεί και να αναλάβει πρωτοβουλία για την υλοποίηση του σχήματος «3+1», βλέποντας προσωπικά τους υπουργούς ΕξωτερικώνΕλλάδας, Ισραήλ και Κύπρου.
Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται επίσης ότι πρέπει να αναγνωριστεί η σημασία διπλωματικών πρωτοβουλιών όπως η συνεργασία «3+1» μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ, τοEastMediterraneanGasForum και οι «Συμφωνίες του Αβραάμ». Επιπλέον, πως οιΗνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να συνεχίσουν να συμμετέχουν ενεργά στις πρωτοβουλίες του EastMediterraneanGasForumκαι να αναγνωρίσουν τον ιδιαίτερο ρόλο των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου ως ξεχωριστής υποπεριοχής και ως κεντρικού συνδετικού κρίκου εντός του ευρύτερου διαδρόμου IMEC.Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο Κυπριακό Κέντρο Ασφάλειας-CYCLOPS, το οποίο προτείνεται ως πρότυπο για την περιφερειακή συνεργασία.
Προβληματισμός
Ταυτόχρονα, τον έντονο προβληματισμό για την αναζωπύρωση των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο εκφράζουν 22 Αμερικανοί βουλευτές στη διακομματική επιστολή προς τον Ντόναλντ Τραμπ,καλώντας τον να μπλοκάρει ενδεχόμενη επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο «θα ανατρέψει μια ευαίσθητη ισορροπία» στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι βουλευτές τονίζουν ότι ο Ερντογάν ακολουθείατζέντα που εξυπηρετεί τους αντιπάλους της Δύσης, ειδικότερα τη Ρωσία.
Οι υπογράφοντες θέτουν υπόψη του προέδρου τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου με αμερικανικά F-16, τις απειλές προς το Ισραήλ, την επιθετική στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας», τη φιλορωσική στάση της Άγκυρας και την επιμονή στο ρωσικό σύστημα S-400, τη στήριξη ισλαμιστικών τρομοκρατικών ομάδων όπως η Χαμάς και τη δημοκρατική διολίσθηση με φυλακίσεις πολιτικών, καταστολή διαδηλώσεων,διώξεις δημοσιογράφων και περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου.
Οι «22»στέκονται ιδιαίτερα στην τουρκική επιθετικότητα έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, κάνοντας λόγο για παραβιάσεις του ελληνικού FIR και των χωρικών υδάτων, προκλητικές κινήσεις εναντίον πλοίων στο Αιγαίο και αμφισβήτηση των ΑΟΖ. Ειδική αναφοράγίνεται στο μνημόνιο με τη Λιβύη, το οποίο, όπως τονίζεται, παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο. Υπενθυμίζουν επίσης πως η Τουρκία κατέχει παράνομα το ένα τρίτο της Κύπρου επί πέντε δεκαετίες, επικαλούμενοι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Χαρακτηρίζουν δε την τουρκική κατοχή «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», επισημαίνοντας την εθνοκάθαρση, τις απαγωγές και τις καταστροφές θρησκευτικών μνημείων.
Εφημερίδα Απογευματινή