Σε κλίµα συγκίνησης, λύτρωσης αλλά και βαθιάς ικανοποίησης ήχησε η πολυπόθητη φράση «Habemus Papam» και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, που ανέµεναν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου να µάθουν το όνοµα του νέου πάπα, ξέσπασαν σε δάκρυα και εκδηλώσεις χαράς. Υστερα από µόλις τρεις ψηφοφορίες τα προγνωστικά διαψεύστηκαν και τα φαβορί, ο Ιταλός καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν και ο Φιλιππινέζος Λουίς-Αντόνιο Τάγκλε, δεν φάνηκε να επικρατούν. Αντίθετα, το λεγόµενο αουτσάιντερ, ο Ρόµπερτ Πρέβοστ, ανακηρύχθηκε νέος πάπας και µάλιστα ο πρώτος Αµερικανός πάπας, γεγονός που καταγράφεται εν καιρώ παγκοσµιοποίησης, µε ορισµένους να κάνουν λόγο και για νίκη του Ντόναλντ Τραµπ.
Τα ερωτήµατα που τίθενται µετά τον λευκό καπνό είναι πολλά, σε µία από τις πιο σύντοµες διαδικασίες εκλογής από το 1900, εκείνο όµως που µένει να απαντηθεί είναι εάν ο πάπας Λέων Ι∆’, όπως επέλεξε να ονοµαστεί ο νέος ποντίφικας, είναι συνεχιστής του Φραγκίσκου ή εάν θα χαράξει ένα πιο συντηρητικό µονοπάτι σε απόλυτη ευθυγράµµιση µε τον σκληρό συντηρητικό πυρήνα των Ρωµαιοκαθολικών. Υστερα από σειρά αναλύσεων και την προφανή συσχέτιση της εκλογής του Αµερικανού πάπα µε µία νίκη Τραµπ, που σηµειωτέον καταγράφηκε λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκλεισε ιστορική εµπορική συµφωνία µε τη Βρετανία, µε το ανοδικό πολιτικό σερί να συνεχίζεται, η παγκόσµια κοινότητα διερωτάται ποιος πραγµατικά είναι ο νέος πάπας, τον οποίο εδώ και ηµέρες αµερικανικά ΜΜΕ, όπως οι «New York Times», εµφάνιζαν, κατά έναν παράδοξο για πολλούς πριν από την εκλογή λόγο, πιθανότερο διάδοχο του Φραγκίσκου.
Το µήνυµά του
Από το πρώτο µήνυµα του πάπα διατυπώθηκε η λέξη «ειρήνη», ενώ οι πόλεµοι µαίνονται ανάµεσα σε Ουκρανία και Ρωσία, στη Μέση Ανατολή και σε Ινδία – Πακιστάν. Την ίδια στιγµή, όπως υπογράµµισαν αναλυτές, από τα λεγόµενα του νέου πάπα στο πρώτο του µήνυµα προς χιλιάδες πιστούς φάνηκε η διάθεση συµπερίληψης και η πρόθεση να αγκαλιάσει µειονοτικές οµάδες και να ασκήσει πολιτική βασισµένη στην ενότητα και τον διαθρησκευτικό διάλογο. Αλλωστε και ως κληρικός συµµερίστηκε τη γραµµή του «πάπα των φτωχών», του Φραγκίσκου, µε έµφαση στην εκπαίδευση ενός «κλήρου µε ανοικτούς ορίζοντες». Λίγη ώρα µετά την εκλογή του νέου πάπα, το ρεπουµπλικανικό επιτελείο του Τραµπ έσπευσε να στείλει µηνύµατα συγχαρητηρίων. Ειδικότερα, ο Αµερικανός πρόεδρος µε ανάρτησή του στην πλατφόρµα του Truth Social καλωσόρισε τη νέα εποχή στο Βατικανό, µιλώντας για τιµητική στιγµή για τις ΗΠΑ που εκλέγεται πάπας από την αµερικανική επικράτεια, ενώ έσπευσε να εκφράσει και τον ενθουσιασµό του που θα τον γνωρίσει. Σε παρόµοιο µήκος κύµατος και το µήνυµα του Αµερικανού αντιπροέδρου Τζ. Ντ. Βανς, ενώ µήνυµα έστειλε και ο Γάλλος πρόεδρος Εµανουέλ Μακρόν, ο οποίος µίλησε για ιστορική µέρα, καθώς και η πρόεδρος της Κοµισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που τόνισε ότι η πρόθεση του πάπα Λέοντα Ι∆’ να εργαστεί πάνω στην ειρήνη και τον διάλογο αποτελεί πηγή έµπνευσης για ολόκληρο τον κόσµο. Για µία ιστορική µέρα, κατά την οποία αποστέλλεται µήνυµα ελπίδας, έσπευσαν να κάνουν λόγο και τα πρώην προεδρικά ζεύγη των ΗΠΑ, Τζο και Τζιλ Μπάιντεν, Μπαράκ και Μισέλ Οµπάµα.
Οι γονείς του
Ποιος είναι όµως ο νέος πάπας που εξασφάλισε τουλάχιστον 89 ψήφους µετά το περιβόητο «Extra Omnes» που άκουσαν 133 καρδινάλιοι που συνεδρίασαν; Ο 69χρονος Ρόµπερτ Πρέβοστ είναι ο 267ος κάτοχος του παπικού θρόνου και ο πρώτος Αµερικανός που αναλαµβάνει ποντίφικας. Θεωρείται µετριοπαθής και συµφιλιωτικός, ενώ στα πρώτα του λόγια ως πάπας, ο Λέων Ι∆’ µίλησε µε αγάπη για τον προκάτοχό του Φραγκίσκο: «Ακούµε ακόµη τη φωνή του πάπα Φραγκίσκου που µας ευλόγησε, µία φωνή θάρρους και αγάπης». Γεννηµένος στο Σικάγο το 1955 από γονείς ισπανικής και γαλλοϊταλικής καταγωγής, ο Πρέβοστ χειροτονήθηκε ιερέας το 1982. Ο Πρέβοστ µετέβη στο Περού το 1985 ως ιεραπόστολος, για να υπηρετήσει σε αγροτικές και περιθωριοποιηµένες κοινότητες, στις γνωστές φαβέλες. Επέστρεψε στην πόλη Τρουχίγιο το 1988, όπου δίδασκε Κανονικό ∆ίκαιο και εκπαίδευε νέους υποψήφιους ιερείς.
Στις παραγκουπόλεις
Το 2014, ο πάπας Φραγκίσκος τον πρότεινε για τη θέση του αποστολικού διαχειριστή στην επισκοπή του Τσικλάγιο, στη βόρεια ακτή του Περού, ενώ ένα χρόνο αργότερα ορίστηκε επίσκοπος, αποκτώντας φήµη για την κοινωνική του δράση σε υποβαθµισµένες συνοικίες, την υποστήριξη φιλανθρωπικών δράσεων και τις πρωτοβουλίες υπέρ αστέγων και πληγέντων από πληµµύρες.
Εµεινε στο Τσικλάγιο µέχρι το 2023, όταν ο πάπας Φραγκίσκος τον έφερε στη Ρώµη και τον έκανε επικεφαλής του γραφείου του Βατικανού που επιλέγει ποιοι ιερείς θα υπηρετήσουν ως επίσκοποι σε όλον τον κόσµο. Αυτό σηµαίνει ότι είχε λόγο στην επιλογή πολλών σηµερινών επισκόπων. Μιλά άπταιστα αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά και γαλλικά.
Σε µια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το 2023 στο Βατικανό, ο Πρέβοστ είπε: «Το έργο µας είναι να διευρύνουµε τη σκηνή µας και να γνωστοποιήσουµε σε όλους ότι είναι καλοδεχούµενοι στην Εκκλησία». Ο Λέων Ι∆’ είναι ο τέταρτος µη Ιταλός πάπας που εκλέγεται στο αξίωµα από το 1978. Είχαν προηγηθεί ο Πολωνός Ιωάννης Παύλος Β’ (1978-2005), ο Γερµανός Βενέδικτος ΙΣτ’ (2005-13) και ο Αργεντινός Φραγκίσκος (2013-25).
Κυριακάτικη Απογευματινή