«Η Δύση δεν μπορεί να δεχτεί μια επιβεβλημένη ειρήνη στην Ουκρανία ή μια υποταγή στα γεγονότα που επιτεύχθηκαν επί του πεδίου από τον ρωσικό στρατό», υποστήριξε ο Φρίντριχ Μερτς, στην πρώτη του ομιλία ως καγκελάριος στη γερμανική βουλή. «Ελπίζουμε και εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η σαφής στάση θα τηρηθεί όχι μόνο σε όλη την Ευρώπη, αλλά και από τους Αμερικανούς εταίρους μας», πρόσθεσε.
Τόνισε, παράλληλα, ότι είναι υψίστης σημασίας ζήτημα «να μη διχαστεί η Δύση», αλλά και πως «αυτός ο τρομερός πόλεμος και η έκβασή του δεν θα καθορίσουν μόνο τη μοίρα της Ουκρανίας, αλλά και εάν ο νόμος και η τάξη θα συνεχίσουν να επικρατούν στην Ευρώπη και στον κόσμο ή αν θα επικρατήσει η τυραννία, η στρατιωτική δύναμη και το απόλυτο δικαίωμα των ισχυρότερων». Ευχαρίστησε, πάντως, τον Ντόναλντ Τραμπ για την υποστήριξή του στην πίεση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
Στην ομιλία του, διάρκειας περίπου μίας ώρας, προσδιόρισε τρεις στόχους της κυβέρνησης: ευημερία, ασφάλεια και συνοχή. Υποσχέθηκε ότι ο γερμανικός στρατός θα γίνει ο ισχυρότερος στην Ευρώπη. «Στόχος μας», είπε, «είναι να κάνουμε τη Γερμανία και την Ευρώπη τόσο ισχυρές, που να μη χρειαστεί ποτέ να κάνουμε χρήση όπλων». Αναγνώρισε ότι η Γερμανία είναι χώρα μετανάστευσης, αλλά ανήγγειλε περισσότερες απελάσεις αλλοδαπών, που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής. Υποσχέθηκε «ευημερία για όλους» και ένα «νέο διαγενεακό συμβόλαιο» στη Γερμανία.
Εφημερίδα Απογευματινή