Ράμα: «Όχι» στον Στάρμερ για τη δημιουργία κέντρων επιστροφής τύπου Ρουάντα

Είμαστε πιστοί στον «γάμο μας με την Ιταλία για το μεταναστευτικό» δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός
19:03 - 15 Μαΐου 2025

Ο Έντι Ράμα άφησε άναυδο τον Βρετανό ομόλογο του, Κιρ Στάρμερ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα στην Αλβανία, μετά την απόρριψη του, για τις βλέψεις του Ηνωμένου Βασιλείου, να δημιουργήσουν ένα «κέντρο επιστροφής» τύπου Ρουάντα, ως μέτρο για το μεταναστευτικό.

Σε ερώτηση Βρετανού δημοσιογράφου για το αν η Αλβανία θα μπορούσε να συνάψει συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο παρόμοια με αυτή της Ιταλίας για την εγκατάσταση κέντρων υποδοχής μεταναστών, ο Έντι Ράμα απάντησε: «Από την αρχή ήμουν ξεκάθαρος: η συμφωνία με την Ιταλία είναι μοναδική, βασισμένη στη στενή μας σχέση και τη γεωγραφική μας θέση. Μας προσέγγισαν και άλλες χώρες, όμως τους απαντήσαμε αρνητικά. Είμαστε πιστοί στον “γάμο” μας με την Ιταλία – όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς αγάπη».

Ο Ράμα επεσήμανε ότι η Αλβανία έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο στον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης, αναφέροντας ότι από τις 12.000 παράνομες αφίξεις Αλβανών με μικρές βάρκες το 2022, ο αριθμός μειώθηκε στους μόλις 600 το 2024 – πτώση 94%. Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία του αγώνα ενάντια στα εγκληματικά δίκτυα που προωθούν την παράτυπη μετανάστευση και αναφέρθηκε στη συμβολή της Αλβανικής Αστυνομίας, η οποία έχει διακριθεί και από το ίδιο το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών.

 

 

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου χαρακτήρισε την επίσκεψή του «ιστορική» και επαίνεσε τη συνεργασία με την Αλβανία στη μείωση της παράνομης μετανάστευσης, τονίζοντας ότι ο αριθμός των επιστροφών έφτασε τους 24.000 – το υψηλότερο των τελευταίων 10 ετών. «Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα του τι μπορούμε να πετύχουμε όταν δύο χώρες συνεργάζονται στενά. Το μοντέλο συνεργασίας με την Αλβανία είναι το πιο αποτελεσματικό που έχουμε δει και αποτελεί πρότυπο», δήλωσε.

Ο Στάρμερ επιβεβαίωσε ότι το Λονδίνο συζητά την εγκατάσταση περισσότερων κέντρων επιστροφής μεταναστών σε συνεργασία με άλλες χώρες, θεωρώντας το «καινοτόμα και απαραίτητη λύση» για την αντιμετώπιση της κρίσης. Παράλληλα, άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για τη χαλαρή μεταναστευτική πολιτική και την κακοδιαχείριση των αιτήσεων ασύλου.