Ο Ερντογάν σε ρόλο πλασιέ όπλων: «Πάρε, πάρε Ευρώπη, εδώ τα καλά drones»

Η Άγκυρα εδώ και καιρό επιχειρεί να εξασφαλίσει τη συμμετοχής της στο ευρω-αμυντικό πρόγραμμα-μαμούθ ReArm Europe των 800 δισ. Ευρώ
11:19 - 17 Μαΐου 2025

Επαίρεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την τουρκική αμυντική βιομηχανία και «φουλάρει» για το ReArm Europe, με τις πλάτες ΝΑΤΟ, Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας. «Είμαστε στην κορυφή στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ενώ ήμασταν μια χώρα που χτυπούσε τις πόρτες των άλλων για να αγοράσει προϊόντα, δόξα τω Θεώ, τώρα έχουμε γίνει μια χώρα που χτυπούν την πόρτα μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, μιλώντας στην Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων της χώρας (ΤΟBΒ).

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του, με αφορμή τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Ισπανίας για τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Hurjet, εξήρε την αλματώδη εξέλιξη της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας, επισημαίνοντας πως τα επιτεύγματα της Τουρκίας πλέον αναγνωρίζονται διεθνώς. «Βρισκόμαστε στην πρώτη τριάδα σε παγκόσμια κλίμακα ειδικά στα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. Φτάσαμε πλέον σε μια θέση όπου είμαστε δακτυλοδεικτούμενοι», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως «πριν από λίγο καιρό (σ.σ.: τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη) δεν παρέχονταν στη χώρα μας λόγω ψεύτικων δικαιολογιών. Τώρα τα δικά μας γίνονται αντικείμενο θαυμασμού παγκοσμίως».

Σε μια προσπάθεια να αναδείξει, και στο εσωτερικό της χώρας του, τα «παζάρια» του με Ευρωπαίους, τα οποία στη διεύρυνση του διπλωματικού και αμυντικού αποτυπώματος της Άγκυρας, αναφέρθηκε στο τελευταίο deal με τη Μαδρίτη. «Υπογράψαμε μια σημαντική συμφωνία για το έργο μας Hurjet στην Ισπανία. Προσέξτε, λέω Ισπανία, όχι οποιαδήποτε χώρα της πλάκας», επισήμανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συνέχισε αναφέροντας τις προοπτικές που ανοίγονται για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. «Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, η Airbus και η τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία (TAI) θα συνεργαστούν για να εισάγουν το Hürjet στον στόλο της Διοίκησης της Ισπανικής Αεροπορίας», είπε.

Με τις δυνατότητες που της προσφέρει η εγχώρια πολεμική βιομηχανία, η Άγκυρα εδώ και καιρό επιχειρεί να εξασφαλίσει τη συμμετοχής της στο ευρω-αμυντικό πρόγραμμα-μαμούθ των 800 δισ. ευρώ, το ReArm Europe, και να «διεισδύσει» στην Ευρώπη, με στόχο να έχει καθοριστικό ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις. Γι’ αυτό, πολύ μεθοδικά, στον τομέα των εξοπλιστικών η Τουρκία ενισχύει τις συνεργασίες της με χώρες όπως η Ιταλία, η Γερμανία και η Ισπανία – οι οποίες μάλιστα είναι μέλη σε κοινοπραξίες που παράγουν οπλικά συστήματα τα οποία άπτονται του ενδιαφέροντός της. Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μάλιστα, φαίνεται να αβαντάρει και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, παρά τον θεσμικό ρόλο που έχει, ο Μαρκ Ρούτε ζήτησε όχι μόνο να επιτραπεί η πώληση των βρετανικών Eurofighter προς την Άγκυρα, αλλά επιχείρησε να παρακάμψει και τις πιέσεις της Αθήνας προς τις ευρωπαϊκές χώρες να μην αγοράζουν όπλα και να μην προχωρούν σε εξοπλιστικές συμφωνίες με την Τουρκία στο πλαίσιο του Rearm Europe.

Εφημερίδα Απογευματινή