Τη δημιουργία τετελεσμένων στην Κύπρο επιδιώκει η Τουρκία, την ώρα που οι προσπάθειες για διαπραγματεύσεις γύρω από το Κυπριακό αρχίζουν να ανακινούνται, με τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να στέλνουν απεσταλμένους στη Μεγαλόνησο. Αυτή τη συγκυρία επέλεξε η Άγκυρα, σε συνεργασία με το ψευδοκράτος, προκειμένου να προωθήσει τουριστική καμπάνια με την ονομασία «Island Cyprus», σε μια νέα, έμμεση προσπάθεια νομιμοποίησης της εισβολής και κατοχής στη Βόρεια Κύπρο, επιχειρώντας να εξισώσει το ψευδοκράτος με ολόκληρη τη Μεγαλόνησο και ξεσηκώνοντας αντιδράσεις από τους Ελληνοκύπριους.

Η παρουσίαση της καμπάνιας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Τσεβντέτ Γιλμάζ, υπογράμμισε την υποστήριξη της Τουρκίας στο νέο σχέδιο τουρισμού «Island Cyprus», το οποίο -όπως τόνισε- θα αποφέρει σημαντική οικονομική ενίσχυση στους Τουρκοκύπριους. Ο κ. Γιλμάζ προσπάθησε να ενσωματώσει το ψευδοκράτος σε ένα σχέδιο τόνωσης του τουρισμού, ως «πακέτο» με την Άγκυρα, επισημαίνοντας πως πέρυσι η Τουρκία είχε τουριστικά έσοδα που ξεπερνούσαν τα 61 δισεκατομμύρια δολάρια, με 62 εκατομμύρια επισκέπτες.
«Το στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό στην “ΤΔΒΚ” (σ.σ.: όπως αναφέρεται η Άγκυρα στο ψευδοκράτος) και η εκστρατεία “Island Cyprus” που παρουσιάστηκαν είναι απτοί δείκτες του κοινού μας οράματος προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε. Αλλά και ο «πρόεδρος» στα Κατεχόμενα, Ερσίν Τατάρ, υποστήριξε ότι ο τουρισμός είναι το κλειδί για το μέλλον του νησιού, ανακοινώνοντας την αύξηση των αεροπορικών πτήσεων από την Τουρκία σε 600 μηνιαίως, με 500.000 Τούρκους τουρίστες τον μήνα, από 24 που ήταν πέρυσι οι αντίστοιχες πτήσεις.
Να σημειώσουμε ότι η καμπάνια αυτή έρχεται μετά την προκλητική «Turkaegean», η οποία είχε προκαλέσει την αντίδραση της Ελλάδας και στις αρχές του έτους, με απόφαση του γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακυρώθηκε δικαιώνοντας τις ελληνικές προσπάθειες, μετά βέβαια τις συντονισμένες ενέργειες του υπουργείου Ανάπτυξης και του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ).
Λύση δύο κρατών
Την ίδια ώρα, η Άγκυρα εμμένει στη «λύση των δύο κρατών» στην Κύπρο, με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Τσεβντέτ Γιλμάζ, να δηλώνει την περασμένη Παρασκευή στην ίδια εκδήλωση ότι αυτή είναι η «πιο ρεαλιστική προσέγγιση για το νησί». Προς την κατεύθυνση αυτή, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει το ψευδοκράτος σε πολλούς τομείς, όπως στις μεταφορές, στην Υγεία, στην εκπαίδευση και τις υποδομές.
Αλλά και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, έκανε λόγο για δέσμευση του ψευδοκράτους στην πολιτική των δύο κρατών δηλώνοντας: «Μόνο με αυτή την πολιτική μπορούν οι Τουρκοκύπριοι να διατηρήσουν την ανεξαρτησία και την ελευθερία τους. Τελικά, αν πρόκειται να υπάρξει λύση, για να είναι δίκαιη και βιώσιμη το κράτος των Τουρκοκυπρίων πρέπει οπωσδήποτε να είναι μέρος αυτής της συμφωνίας». Επισήμανε δε ότι χωρίς την Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη και χωρίς τα τουρκικά στρατεύματα δεν μπορεί να υπάρχει ασφάλεια στο νησί.
Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν, επιστρέφοντας από την Αλβανία, όπου βρέθηκε για τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης αισιόδοξος ότι θα ξεπεραστούν σύντομα οι κυρώσεις «CAATSA» των Ηνωμένων Πολιτειών, που έχουν μπλοκάρει τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα των F-35. Επικαλέστηκε τις καλές σχέσεις του με τον Αμερικανό πρόεδρο για την αντιστροφή του κλίματος στα εξοπλιστικά και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με την ανάληψη των καθηκόντων του φίλου μου Τραμπ φτάσαμε σε μια πιο ανοιχτή, πιο εποικοδομητική, πιο ειλικρινή επικοινωνία». Να υπενθυμίσουμε πως η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει κυρώσεις από τον Δεκέμβριο του 2021 εναντίον της Άγκυρας εξαιτίας της αγοράς των ρωσικών συστημάτων S-400.
Εφημερίδα Απογευματινή