Στον Αρκτικό Κύκλο στήνει το επόμενο μέτωπο ο Πούτιν

Δορυφορικές φωτογραφίες εντόπισαν σημαντική ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με τη Φινλανδία
10:01 - 21 Μαΐου 2025

Σημαντική ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας στα σύνορα με τη Φινλανδία εντοπίζουν οι αμερικανικοί κατασκοπευτικοί δορυφόροι. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», οι εικόνες δείχνουν σειρά από καινούργιες σκηνές, αποθήκες για στρατιωτικά οχήματα, καταφύγια για μαχητικά αεροσκάφη και συνεχή οικοδομική δραστηριότητα.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ εκτιμούν ότι πρόκειται για τα αρχικά στάδια μιας ευρύτερης, μακροπρόθεσμης ενίσχυσης των ρωσικών στρατευμάτων και όχι για προετοιμασία δυνάμεων που θα μετακινηθούν (δηλαδή θα εισβάλουν), όπως προέκυπτε στα τέλη του 2021 από τις εικόνες στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας. Φαίνεται πως η Μόσχα αντιδρά στην πρόσφατη ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και αναπροσαρμόζει τη θωράκιση των συνόρων της. Άλλωστε αυτά, προσεγγίζοντας τα 1.350 χιλιόμετρα, είναι τα μεγαλύτερου μήκους σύνορα που έχει με δυτική χώρα.

Προσφάτως αμερικανικά και φινλανδικά στρατεύματα πραγματοποίησαν μια σύνθετη άσκηση πολέμου στην περιοχή, με εκατοντάδες στρατιώτες να διασχίζουν τα δάση με σκι. Οι υπερδυνάμεις ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα εκδηλώνουν όλο και ισχυρότερο ενδιαφέρον για τον Αρκτικό Κύκλο, όπου και βρίσκεται ένα μέρος των ρωσοφινλανδικών συνόρων. Στρατιωτικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η περιοχή θα μπορούσε να εξελιχθεί στο επόμενο σημείο έντασης με τη Δύση, όταν κλείσει ή παγώσει το μέτωπο της Ουκρανίας.

Ακόμα δεν είναι σαφές πότε αυτό θα συμβεί. Παρά την αισιοδοξία των προηγούμενων εβδομάδων, από τις συναντήσεις της Κωνσταντινούπολης και στη συνέχεια το τηλεφώνημα Τραμπ – Πούτιν δεν προέκυψαν απτά αποτελέσματα. Η Ουκρανία δεν θα μπορούσε ποτέ να αποδεχθεί την παραχώρηση εδαφών της και ζητά εγγυήσεις ασφάλειας. Η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και θεωρεί εδάφη της τις τέσσερις περιφέρειες που σε μεγάλο βαθμό έχει κατακτήσει. Όλα αυτά δύσκολα θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν σε μια οριστική συμφωνία, αλλά ίσως μπορεί να υπάρξει κείμενο προθέσεων, που δεν θα παραβιάζει τις «κόκκινες γραμμές». Κάπως έτσι θα μπορούσε να παγώσει η γραμμή του μετώπου, οδηγώντας σε κατάσταση αντίστοιχη εκείνης που ισχύει επί μισό αιώνα στην Κύπρο.

Εφημερίδα Απογευματινή