Δυτική όχθη: Διεθνής κατακραυγή για τους πυροβολισμούς στην Τζενίν – Η ΕΕ ζητά εξηγήσεις από το Ισραήλ

«Απαράδεκτη οποιαδήποτε απειλή κατά της ζωής διπλωματών», δηλώνει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας
18:56 - 21 Μαΐου 2025

Διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει το περιστατικό πυροβολισμών από ισραηλινές δυνάμεις κατά αντιπροσωπείας ξένων διπλωματών στην Τζενίν της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Το επεισόδιο σημειώθηκε εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς πίεσης προς το Ισραήλ για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, επιτείνοντας τις διπλωματικές εντάσεις.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, καταδίκασε το περιστατικό, τονίζοντας πως «οποιαδήποτε απειλή κατά της ζωής διπλωματών είναι απαράδεκτη». Κάλεσε μάλιστα το Ισραήλ να προχωρήσει σε πλήρη διερεύνηση και να αποδώσει ευθύνες στους υπαίτιους.

Σε ανάλογο ύφος και η Ιταλία, με τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι να ζητά «άμεσες διευκρινίσεις» από την ισραηλινή κυβέρνηση, τονίζοντας ότι στην αποστολή συμμετείχε και Ιταλός διπλωμάτης. Ο Ταγιάνι προχώρησε και σε διπλωματική κίνηση, καλώντας τον Ισραηλινό πρέσβη στη Ρώμη για εξηγήσεις.

Αιχμηρή ήταν και η αντίδραση της Ισπανίας. Το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε «έντονα» την επίθεση, επιβεβαιώνοντας την παρουσία Ισπανού διπλωμάτη στην αποστολή, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του. Παράλληλα, η Μαδρίτη διερευνά τα αίτια του περιστατικού και βρίσκεται σε επαφή με άλλες κυβερνήσεις για τον συντονισμό κοινής απάντησης.

Από την πλευρά του, ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Μαξίμ Πρεβό απαίτησε «πειστικές εξηγήσεις» από το Ισραήλ, σημειώνοντας ότι τα πυρά στόχευσαν περίπου 20 διπλωμάτες, ανάμεσά τους και ένας Βέλγος.

Κλίμα ανησυχίας για τις διπλωματικές αποστολές

Το περιστατικό έχει πυροδοτήσει νέα κύματα ανησυχίας για την ασφάλεια διπλωματικών αποστολών στην περιοχή και εντείνει τις πιέσεις προς το Τελ Αβίβ για σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

«Είναι καλά, ευτυχώς», είπε ο Πρεβό με ανάρτηση στο X, αναφορικά με τον Βέλγο διπλωμάτη. «Αυτοί οι διπλωμάτες πραγματοποιούσαν επίσημη επίσκεψη στην Τζενίν, έπειτα από συντονισμό με τον ισραηλινό στρατό, σε μια πομπή περίπου είκοσι σαφώς αναγνωρίσιμων οχημάτων», καταδίκασε ο επικεφαλής της βελγικής διπλωματίας.

Το Παρίσι καλεί για εξηγήσεις τον Ισραηλινό πρεσβευτή

Το Παρίσι θα καλέσει για εξηγήσεις τον πρεσβευτή του Ισραήλ, μετά τα «απαράδεκτα» πυρά Ισραηλινών στρατιωτών εναντίον διπλωματών στη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό.

Ένας από τους διπλωμάτες ήταν Γάλλος.

«Μια ομάδα που επισκεπτόταν την Τζενίν, στην οποία συμμετείχε και ένας διπλωμάτης μας, δέχτηκε πυρά από Ισραηλινούς στρατιώτες. Αυτό είναι απαράδεκτο. Ο πρεσβευτής του Ισραήλ θα κληθεί για εξηγήσεις. Στηρίζουμε πλήρως τους εκπροσώπους μας επί του πεδίου και το αξιοσημείωτο έργο τους, υπό δύσκολες συνθήκες» ανέφερε ο υπουργός σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι επρόκειτο για προειδοποιητικά πυρά επειδή οι διπλωμάτες «παρεξέκλιναν της εγκεκριμένης πορείας» τους, κατά την επίσκεψη που οργάνωσε η Παλαιστινιακή Αρχή στην Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Σοβαρό περιστατικό στο οποίο θα αντιδράσουμε»

Ένας Δυτικός διπλωματικός αξιωματούχος, του οποίου η χώρα εκπροσωπείτο στην αντιπροσωπεία, μίλησε για «σοβαρό περιστατικό στο οποίο θα αντιδράσουμε», σύμφωνα με τους Times of Israel.

«Δεν πρόκειται για “ταλαιπωρία”», είπε ο αξιωματούχος, απαντώντας στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού και στην εκδοχή του για το συμβάν, όπου εξέφρασε τη «λύπη του για την ταλαιπωρία που προκλήθηκε» στους ξένους διπλωμάτες. «Η αντιπροσωπεία παρέκκλινε από την εγκεκριμένη διαδρομή και εισήλθε σε μια περιοχή όπου δεν είχε εξουσιοδότηση να βρίσκεται», υποστήριξε ο ισραηλινός στρατός στην ανακοίνωσή του. «Ισραηλινοί στρατιώτες που επιχειρούσαν στην περιοχή έριξαν προειδοποιητικά πυρά για να τους κρατήσουν μακριά».

Η Παλαιστινιακή Αρχή, που διοργάνωσε την επίσκεψη των διπλωματών, κατηγόρησε Ισραηλινούς στρατιώτες ότι άνοιξαν πυρ με «πραγματικά πυρά» εναντίον της αντιπροσωπείας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, στην επίσκεψη συμμετείχαν διπλωμάτες από την Κίνα, την Τουρκία, τον Καναδά την Ιαπωνία και το Μεξικό, καθώς και από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ισπανίας.