Ο δράστης της επίθεσης εναντίον δύο εργαζομένων στην ισραηλινή πρεσβεία έξω από το Εβραϊκό Μουσείο στην Ουάσινγκτον αρχικά θεωρήθηκε ότι ήταν ένα από τα θύματα όταν, αφού πυροβόλησε εναντίον του Γιαρόν Λισίνσκι και της Σάρα Λιν Μίλγκριμ, μπήκε μέσα στο μουσείο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
«Ήταν περίπου 21:07 όταν ακούσαμε πυροβολισμούς. Και μετά ένας άνδρας μπήκε μέσα και έμοιαζε πραγματικά αναστατωμένος και οι άνθρωποι του μίλησαν και προσπάθησαν να τον ηρεμήσουν. Και τελικά ήρθε εκεί που καθόμουνα και τον ρώτησα ‘θέλεις νερό; Είσαι καλά;’», δήλωσε σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης η Κέιτι Κάλισερ.
Ο Γιόνι Καλίν περιέγραψε μια αντίστοιχη σκηνή: μετά τους πυροβολισμούς «ο φύλακας άφησε αυτόν τον τύπο να μπει μέσα. Υπέθεσα ότι ήταν ένα θύμα. Ήταν μούσκεμα από τη βροχή και προφανώς σε κατάσταση σοκ. Κάποιοι άνθρωποι που ήταν παρόντες του έφεραν νερό. Τον έβαλαν να καθίσει. ‘Είσαι καλά; Έχεις τραυματιστεί; Τι συνέβη;’. Και αυτός απάντησε: ‘φωνάξτε την αστυνομία’».
Στη συνέχεια, όπως δήλωσαν οι δύο αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης έβγαλε μία κουφίγια και ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, προτού αφήσει τους αστυνομικούς να τον απομακρύνουν χωρίς να προβάλει αντίσταση.
«Εγώ το έκανα, εγώ το έκανα για τη Γάζα», είπε ο δράστης, σύμφωνα με την Κάλισερ.
Έλεγε ότι «υπάρχει μόνο μία λύση: η επανάσταση της ιντιφάντα», πρόσθεσε η ίδια, προτού τον απομακρύνουν από το κτίριο ενώ φώναζε «Λευτεριά, λευτεριά στην Παλαιστίνη».
Οι αρχές ταυτοποίησαν τον φερόμενο ως δράστη της επίθεσης ως τον Ιλάιας Ροντρίγκες, ηλικίας 30 χρονών με καταγωγή από το Σικάγο.
Ισραήλ: «Προϊόν τοξικής αντισημιτικής υποκίνησης μίσους»
Προϊόν τοξικής αντισημιτικής υποκίνησης μίσους κατά του Ισραήλ και των Εβραίων σε ολόκληρο τον κόσμο» και ιδιαίτερα στην Ευρώπη χαρακτηρίζει την επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο υπάλληλοι της ισραηλινής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκίντεον Σάαρ. Και, όπως φαίνεται, αναφέρεται στην παγκόσμια κατακραυγή που έχει προκαλέσει ο πόλεμος του Ισραήλ στην Γάζα και ειδικότερα η τελευταία του φάση: ο καθολικός αποκλεισμός που έχει επιβάλει εδώ και δύο μήνες το Ισραήλ και οδηγεί σε λιμοκτονία τον πληθυσμό στον ήδη ρημαγμένο από 19 μήνες πολέμου παλαιστινιακό θύλακα .
«Υπάρχει ευθεία σύνδεση ανάμεσα στην υποκίνηση αντισημιτικού μίσους και την δολοφονία αυτή. Αυτή η υποκίνηση προέρχεται επίσης από τους ηγέτες και τους αξιωματούχους πολλών χωρών και διεθνών οργανώσεων, κυρίως στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γκίντεον Σάαρ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ιερουσαλήμ.
Το Ισραήλ είναι στόχος σφοδρής καταδίκης διεθνώς διότι εδώ και δύο μήνες δεν επιτρέπει την είσοδο ίχνους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι ευρωπαϊκές, και όχι μόνο, χώρες έχουν ανεβάσει τους τόνους για την κλιμάκωση της ισραηλινής επίθεσης κατά του παλαιστινιακού θύλακα με τον προβαλλόμενο στόχο την εξόντωση της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων. Προσεκτικές μέχρι σήμερα χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς καταγγέλλουν την ισραηλινή στάση, ενώ και η Ουάσινγκτον αρχίζει να δείχνει ότι χάνει την υπομονή της.
Το χρονικό της επίθεσης
Στις 21.08 τοπική ώρα η αστυνομία έλαβε αλλεπάλληλες κλήσεις για πυροβολισμούς έξω από το Εβραϊκό Μουσείο της Ουάσιγκτον, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας των ΗΠΑ.
Ενας άνδρας και μία γυναίκα βρέθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους στον τόπο του συμβάντος, ενώ αργότερα έχασαν τη μάχη για τη ζωή.
Οι αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν πως το νεαρό ζευγάρι έφευγε από εκδήλωση στο μουσείο που γειτνιάζει με πολλά τουριστικά αξιοθέατα, μουσεία και κυβερνητικά κτίρια. Στην ίδια περιοχή της Ουάσιγκτον βρίσκονται και τα γραφεία του FBI.
Η αστυνομία εκτιμά πως δράστης είναι ο 30χρονος Ιλάιας Ροντρίγκες από το Σικάγο, ο οποίος είναι υπό κράτηση και ανακρίνεται.
Η επικεφαλής της Αστυνομίας, Πάμελα Σμιθ, δήλωσε ότι τον είδαν να περπατά έξω από το μουσείο προτού πλησιάσει ομάδα τεσσάρων ατόμων και να ανοίξει πυρ εναντίον τους, χτυπώντας θανάσιμα τους δύο από αυτούς.
Στη συνέχεια ο ύποπτος εισήλθε στο μουσείο, όπου και συνελήφθη, ενώ φέρεται να φώναζε «ελεύθερη, ελεύθερη Παλαιστίνη», σύμφωνα με την αστυνομία.
Το FBI ανακοίνωσε ότι εξετάζει «πιθανούς δεσμούς με τρομοκρατικές οργανώσεις, κίνητρα που να υποδεικνύουν έγκλημα με βάση την προκατάληψη ή έγκλημα μίσους».
Τι γνωρίζουμε για τα θύματα
Το Iσραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τα ονόματα των δύο μελών του προσωπικού του που σκοτώθηκαν. Πρόκειται για τον Γιαρόν Λισίνσκι και τη Σάρα Λιν Μίλγκριμ.
Ο πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ, Γεχιέλ Λάιτερ, γνωστοποίησε ότι το νεαρό ζευγάρι επρόκειτο να αρραβωνιαστεί.
«Ο νεαρός αγόρασε δαχτυλίδι αυτή την εβδομάδα με σκοπό να κάνει πρόταση γάμου στη φίλη του στην Ιερουσαλήμ», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.
«Ηταν ένα όμορφο ζευγάρι», πρόσθεσε.
Ο Γιαρόν Λισίνσκι φέρεται να ήταν επίσης Γερμανός πολίτης, με καταγωγή από τη Φρανκονία. Στο προφίλ του μάλιστα στο Facebook έγραφε: «Είμαι υπερήφανος που αποκαλώ πατρίδα μου τόσο την Ιερουσαλήμ όσο και τη Νυρεμβέργη». Μετανάστευσε στο Ισραήλ σε ηλικία 16 ετών και μιλούσε άπταιστα γερμανικά. Στην ισραηλινή πρεσβεία της Ουάσιγκτον εργαζόταν ως βοηθός ερευνητής στο πολιτικό τμήμα, με βασικά σημεία ενδιαφέροντος τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, ο Γιαρόν Λισίνσκι ήταν επίσης ιδρυτικό μέλος του Φόρουμ Νεολαίας της Γερμανο-ισραηλινής Ενωσης, του δικτύου που συνδέει νέους από τις δύο χώρες. Ο πρόεδρος της Ενωσης Φόλκερ Μπεκ δήλωσε για το θύμα ότι «τον θυμόμαστε ως ένα ανοιχτόμυαλο, έξυπνο και βαθιά αφοσιωμένο άτομο, του οποίου το ενδιαφέρον για τις γερμανοϊσραηλινές σχέσεις και τους τρόπους επίτευξης ειρηνικής συνύπαρξης στη Μέση Ανατολή ακτινοβολούσε σε ολόκληρο το περιβάλλον του».