Τελεσίγραφα, πλάνα και νέος επικίνδυνος

Εντείνονται τα αιµατηρά επεισόδια βίας στην «κινούµενη άµµο» της Μέσης Ανατολής
21:22 - 26 Μαΐου 2025

Εντείνονται τα αιµατηρά επεισόδια βίας στην «κινούµενη άµµο» της Μέσης Ανατολής. Η ανταλλαγή πυρών στη Λωρίδα της Γάζας και ο εκκωφαντικός θόρυβος από τις συνεχιζόµενες εχθροπραξίες µαρτυρούν ένα κλίµα ακραίας όξυνσης, µε την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή να κινητοποιεί την παγκόσµια κοινότητα που απευθύνει διαρκείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός. Οι όροι που έχει θέσει το Ισραήλ και η αποφασιστικότητα που επιδιώκει να δείξει ο Μπενιαµίν Νετανιάχου  για τον τερµατισµό του πολέµου στη Γάζα ορίζουν ένα νέο κεφάλαιο στο πολεµικό σίριαλ που επιφυλάσσει διαρκώς δραµατική συνέχεια.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, µετά την περιοδεία του Αµερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραµπ, στη Μέση Ανατολή, φάνηκε να θέτει νέα τελεσίγραφα επί τάπητος, προβάλλοντας ειδικούς όρους ως προϋπόθεση για να επέλθει η συµβιβαστική λύση και κατ’ επέκταση η κατάπαυση του πυρός. Η ανταλλαγή οµήρων, η παράδοση και εξάλειψη της «Χαµάς», ο αφοπλισµός στη Λωρίδα της Γάζας, όπως και η εφαρµογή ενός προγράµµατος µετεγκατάστασης Παλαιστινίων, εφόσον και οι ίδιοι το επιθυµούν, ανήκουν µεταξύ άλλων στις βασικές επιδιώξεις του Νετανιάχου, τις οποίες προωθεί για να κλείσει ο κύκλος αιµατοχυσίας.

Η Μέση Ανατολή εξακολουθεί, ωστόσο, να «βράζει», µε τις παραποµπές περί µετεγκατάστασης να φαίνεται ότι αποτελούν, τρόπον τινά, για πολλές χώρες της περιοχής «casus belli». Εάν σκεφτεί κάποιος τις σφοδρές αντιδράσεις που είχαν πυροδοτήσει τα αρχικά σχέδια του αµερικανικού επιτελείου για µετεγκατάσταση Παλαιστινίων, αντιλαµβάνεται τι διαµαρτυρίες θα εκδηλωθούν σε περίπτωση επέκτασης αυτής της σκέψης. Υπενθυµίζεται ότι ο Τραµπ, από τις πρώτες ηµέρες ανάληψης της προεδρίας των ΗΠΑ, είχε προκρίνει ένα πλάνο µετεγκατάστασης Παλαιστινίων σε χώρες όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία, κάτι που αποδοκιµάστηκε και εγκαταλείφθηκε µέσα σε λίγες ώρες, όπως άλλωστε και οι δηλώσεις του περί µετατροπής της Γάζας σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής».

Το σχέδιο

Πριν από λίγες ηµέρες, το σχέδιο βγήκε από το συρτάρι και ετέθη ξανά στο τραπέζι, σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα που εµφάνιζαν το αµερικανικό επιτελείο να εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο µετεγκατάστασης περίπου 100 Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας στην Τρίπολη της Λιβύης. Η αµερικανική πρεσβεία, ωστόσο, στην Τρίπολη διέψευσε τα εν λόγω δηµοσιεύµατα, µε την πρόταση για ένα µεγάλο µέρος της παγκόσµιας κοινότητας να µοιάζει από δύσκολη έως και αδύνατη στην εφαρµογή λόγω της πολιτικής κατάστασης στη Λιβύη, µε τις δύο κυβερνήσεις στα ανατολικά και τα δυτικά και του κλίµατος τροµοκρατίας που κυριαρχεί στην περιοχή. Οι τελευταίες δηλώσεις, ωστόσο, του Νετανιάχου για µετεγκαταστάσεις θυµίζουν, όπως υπογραµµίζουν οι ξένοι αναλυτές, τα αρχικά πλάνα του Τραµπ για µία «Ριβιέρα» στη Γάζα, ενώ την ίδια ώρα η Ευρώπη -που τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της λύσης δύο κρατών- φαίνεται να αντιδρά στα χτυπήµατα του Ισραήλ στη Λωρίδα και να πιέζει για µία όσο το δυνατόν πιο γρήγορη λύση.

Αποκλεισµός

Ο µεγάλης διάρκειας αποκλεισµός, αναφορικά µε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που άλλαξε πριν από λίγες ηµέρες, ύστερα από ευρωπαϊκή παρέµβαση, η αύξηση του τραγικού απολογισµού στην περιοχή, όπως και τα προειδοποιητικά πυρά που έπεσαν στη ∆υτική Οχθη και επηρέασαν αντιπροσωπεία Ευρωπαίων διπλωµατών που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο σηµείο, οδήγησαν την Ευρώπη να σκληρύνει τη ρητορική της προς τον Νετανιάχου. Την ίδια ώρα, η κρίσιµη αυτή πολιτική και διπλωµατική κατάσταση που έχει προκληθεί από τον πόλεµο στη Γάζα επηρεάζει και το σύνολο του κόσµου, καθώς είναι εµφανές σε πολλά µέρη το κλίµα διχασµού και πόλωσης που κυριαρχεί. Οι σφοδρές αντισηµιτικές επιθέσεις και η άγρια δολοφονία δύο µελών της ισραηλινής πρεσβείας έξω από το Εβραϊκό Μουσείο στην Ουάσινγκτον µαρτυρούν τη δυσµενή συνθήκη που επικρατεί λόγω της συνεχιζόµενης ανταλλαγής πυρών. Μαζί µε τους κατοίκους της Γάζας, που βιώνουν ένα καθηµερινό µαρτύριο, και οι Ισραηλινοί φαίνεται να θέλουν τον άµεσο τερµατισµό του πολέµου, καθώς δεν αντέχουν να βιώνουν τη µία απώλεια µετά την άλλη, ειδικά όταν πρόκειται για συγγενικά πρόσωπα.

Κυριακάτικη Απογευματινή