Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες ότι τα πλήγματα του αμερικανικού στρατού στο Ιράν πήγαν πίσω το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας κατά 1 με 2 χρόνια. Αυτή η εκτίμηση έρχεται μετά τις διαδοχικές τοποθετήσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης «εξαλείφθηκε».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Σον Πάρνελ, δήλωσε ότι οι τρεις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις που είχε στοχοθετήσει η Ουάσινγκτον καταστράφηκαν, απηχώντας τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου. Εξήρε τα πλήγματα ως μια «τολμηρή επιχείρηση» και υποστήριξε ότι «υποβαθμίσαμε το πρόγραμμά τους κατά ένα έως δύο χρόνια τουλάχιστον». Απέδωσε την εκτίμηση στην αξιολόγηση των στοιχείων που διαθέτει το υπουργείο.
Πρόκειται κυρίως για τα βίντεο που τράβηξαν τα αμερικανικά B-2 κατά τον βομβαρδισμό, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε σε μοντέλα προσομοίωσης κρουστικών κυμάτων για να εκτιμηθεί η ζημιά στις συσκευές φυγοκέντρισης. Τα συμπεράσματα συμπίπτουν με εκείνα των πληροφοριών ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, ότι οι συσκευές καταστράφηκαν.
Όπως προειδοποίησε, όμως, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι, το Ιράν θα μπορούσε να στήσει νέες συσκευές μέσα σε λίγους μήνες. Άρα κρίσιμος παράγοντας είναι κατά πόσο διασώθηκε το απόθεμα εμπλουτισμένο ουρανίου. Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι μεγάλο μέρος του είχε απομακρυνθεί και φυλάσσεται σε μυστικές τοποθεσίες. Θέση την οποία απορρίπτουν οι ΗΠΑ.
Η προσπάθεια του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα θα μπορούσε να είναι εφεξής ευκολότερη, καθώς διακόπηκε κάθε συνεργασία με την ΙΑΕΑ. Την απόφαση χαρακτήρισε «απαράδεκτη» η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τάμι Μπρους, καλώντας την Τεχεράνη να επιτρέψει στους επιθεωρητές να συνεχίσουν το έργο τους. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκίντεον Σάαρ, έκανε λόγο για «σκανδαλώδη κίνηση», αν και το ίδιο το Ισραήλ δεν αποδέχεται κανέναν έλεγχο από διεθνείς επιθεωρητές στο δικό του πυρηνικό οπλοστάσιο.
Την Τετάρτη, ο Ιρανός πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιάν, υπέγραψε διάταγμα για τη διακοπή της συνεργασίας με την ΙΑΕΑ, σύμφωνα με νόμο που εγκρίθηκε από τη Βουλή. Οι Ιρανοί εξοργίστηκαν με την έκθεσή της, τις παραμονές του πολέμου, που έδωσε επιχειρήματα στο Ισραήλ για να εξαπολύσει την επίθεσή του. Ωστόσο, το Ιράν δεν έδιωξε τους επιθεωρητές, οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα, και δεν αποχώρησε από τη Διεθνή Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων. Χθες ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγκτσί, δήλωσε ότι «η συνεργασία μας με την ΙΑΕΑ θα διεξάγεται μέσω του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν», αφήνοντας ανοιχτό ένα παράθυρο εξομάλυνσης.
Του Τηλέμαχου Σεβαστάκη στην Εφημερίδα Απογευματινή