Σοκαρισμένη είναι η κινεζική κοινωνία από τη μαζική δηλητηρίαση από μόλυβδο που έπληξε ιδιωτικό νηπιαγωγείο στην επαρχία Γκανσού, με αποτέλεσμα τη νοσηλεία 233 παιδιών και τη σύλληψη οκτώ ατόμων. Οι κινεζικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι τα παιδιά του νηπιαγωγείου εμφάνισαν επικίνδυνα υψηλά επίπεδα μολύβδου στο αίμα τους, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας.
Στοιχεία για τη δηλητηρίαση από μόλυβδο στο κινεζικό νηπιαγωγείο
Από τα 233 παιδιά που επηρεάστηκαν από τη δηλητηρίαση με μόλυβδο, 201 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της περιοχής. Το ιδιωτικό νηπιαγωγείο στην πόλη Τιανσούι της Γκανσού ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022 και φοιτούσαν 251 μαθητές, μετέδωσε το CCTV.
Οι ερευνητές εντόπισαν ίχνη μολύβδου στο φαγητό που σερβιρίστηκε στα παιδιά. Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει πιθανή δηλητηρίαση από μόλυβδο από μπισκότα που καταναλώθηκαν στο νηπιαγωγείο.
Συμπτώματα δηλητηρίασης και επικίνδυνα επίπεδα μολύβδου
Τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης Jimu και The Cover, επικαλούμενα γονείς, ανέφεραν σοβαρά συμπτώματα δηλητηρίασης από μόλυβδο:
• Στομαχόπονος και ναυτία
• Πόνος στα πόδια
• Απώλεια όρεξης
• Απώλεια μαλλιών
• Μαύρισμα των δοντιών
Οι εξετάσεις αποκάλυψαν ότι δείγματα από κέικ χουρμάδων και λουκανικοπιτάκια καλαμποκιού περιείχαν περισσότερες από 2.000 φορές τη μέγιστη επιτρεπόμενη ποσότητα μολύβδου στα τρόφιμα.
Αιτίες της δηλητηρίασης και συλλήψεις υπευθύνων
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η σχολική διεύθυνση επέτρεψε στο προσωπικό της κουζίνας να χρησιμοποιεί χρωστικές ουσίες αγορασμένες διαδικτυακά για την προετοιμασία φαγητού. Αυτές οι χρωστικές ουσίες περιείχαν μόλυβδο, ενώ η συσκευασία έφερε σαφή ένδειξη ότι δεν πρέπει να καταναλώνονται.
Σύμφωνα με το CCTV, οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες στο προσωπικό του νηπιαγωγείου, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή και του νομικού εκπροσώπου. Ένας διευθυντής τέθηκε υπό κράτηση μαζί με επτά άλλα πρόσωπα, ενώ δύο άλλα αφέθηκαν ελεύθερα με εγγύηση.
Ιστορικό διατροφικών σκανδάλων στην Κίνα
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Κίνα έχει αντιμετωπίσει πολλά διατροφικά σκάνδαλα που επηρέασαν την ασφάλεια των τροφίμων. Το σκάνδαλο του 2008 με βρεφικό γάλα που περιείχε μελαμίνη προκάλεσε τον θάνατο έξι βρεφών, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αυστηροποιήσει τους κανονισμούς για την ασφάλεια των τροφίμων μετά από δημοσιογραφική έρευνα που αποκάλυψε ότι μαγειρικό λάδι μεταφερόταν σε δοχεία καυσίμων, προκαλώντας οργή στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι έλεγχοι από τις ρυθμιστικές αρχές το 2022 διαπίστωσαν ότι τα ζητήματα ασφαλείας ήταν συχνότερα στη βιομηχανία τροφοδοσίας και αγροτικών προϊόντων.
“Το περιστατικό προκάλεσε σωματική και ψυχική βλάβη στα παιδιά και τους γονείς του νηπιαγωγείου Πεϊξίν. Λυπούμαστε όλοι και θα διδαχτούμε σημαντικά μαθήματα” δήλωσαν οι τοπικές αρχές.