Ο βασιλιάς Κάρολος υποδέχθηκε επίσημα τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στη Βρετανία, στην πρώτη κρατική επίσκεψη Ευρωπαίου ηγέτη μετά το Brexit, σηματοδοτώντας ένα συμβολικό βήμα προς την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Γάλλος πρόεδρος, που διατηρεί στενή προσωπική σχέση με τον Κάρολο, έγινε δεκτός με κάθε επισημότητα στο κάστρο του Ουίνδσορ, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μπριζίτ Μακρόν, και πλαισιωμένος από τον βασιλικό ζεύγος, τον Κάρολο και τη βασίλισσα Καμίλα.
Παρόντες ήταν επίσης ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η πριγκίπισσα Κάθριν. Η επίσημη πομπή, με ιππήλατες άμαξες, κατέληξε στην αυλή του μεσαιωνικού κάστρου, δυτικά του Λονδίνου.
«Οι δύο χώρες μας μοιράζονται όχι μόνο κοινές αξίες, αλλά και την αδιάκοπη αποφασιστικότητα να τις υπερασπίζονται στον κόσμο», είπε ο βασιλιάς, ο οποίος εξακολουθεί να υποβάλλεται σε θεραπεία για καρκίνο.
Από την πλευρά του, ο Μακρόν έγραψε στο Χ: «Εχουμε τόσα πολλά να χτίσουμε μαζί».
Είναι η πρώτη επίσκεψη από αρχηγό του γαλλικού κράτους στη Βρετανία από την εποχή Σαρκοζί το 2008 και ξεκίνησε με υψηλό συμβολισμό και επίσημες τελετές. Ο Μακρόν επιθεώρησε την τιμητική φρουρά μαζί με τον βασιλιά και περιηγήθηκε στη Βασιλική Συλλογή, ενώ είχε γεύμα με τη βασιλική οικογένεια.
Το δεξί μάτι του βασιλιά ήταν εμφανώς κόκκινο κατά τη συνάντηση, με πηγή του Μπάκιγχαμ να αποδίδει το πρόβλημα σε σπασμένο αιμοφόρο αγγείο, χωρίς να εμπνέει ανησυχία.
«Είναι υπέροχο που ξαναμπαίνουμε στη διαδικασία να καλωσορίζουμε Ευρωπαίους ηγέτες», σχολίασε ο δήμαρχος του Σίτι του Λονδίνου, Αλαστερ Κινγκ, που θα φιλοξενήσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Μακρόν την Τετάρτη.
Στο τραπέζι συμφωνία για το μεταναστευτικό
Κατά τις πολιτικές συνομιλίες που θα ακολουθήσουν με τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, στο επίκεντρο θα βρεθούν ζητήματα οικονομίας, άμυνας και μεταναστευτικής πολιτικής.
Ανάμεσά τους και το ενδεχόμενο μιας πιλοτικής συμφωνίας ανταλλαγής αιτούντων άσυλο, όπου η Βρετανία θα επαναπροωθεί έναν αιτούντα στη Γαλλία με αντάλλαγμα έναν με αποδεδειγμένο δικαίωμα παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το σχέδιο αποσκοπεί στο να διαταράξει τη λειτουργία των κυκλωμάτων διακίνησης.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του 2025 σημειώθηκε ρεκόρ αφίξεων αιτούντων άσυλο με μικρά σκάφη από τη Γαλλία.
Ο Στάρμερ, ο οποίος υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις έναντι του Νάιτζελ Φαράζ και του ακροδεξιού κόμματος Reform UK, δέχεται πίεση να παρουσιάσει λύσεις.
Η Γαλλία έχει μέχρι σήμερα απορρίψει την ιδέα διμερούς συμφωνίας, προκρίνοντας την ανάγκη συμφωνίας σε επίπεδο Ε.Ε.
Ωστόσο, και οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά στη δημιουργία κοινής στρατιωτικής δύναμης υποστήριξης της Ουκρανίας, σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός με τη Ρωσία.