Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετανάστευση δεν έλαβε άδεια εισόδου στην ανατολική Λιβύη λόγω ζητημάτων πρωτοκόλλου, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ΕΕ την Τετάρτη. Η απόφαση αυτή αποτελεί νέο επεισόδιο στις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ στη Λιβύη.
Εκτός από τον επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης της ΕΕ Μάγκνους Μπρούνερ, απαγορεύτηκε επίσης η είσοδος σε υπουργούς από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα. Η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία είχε προγραμματίσει συναντήσεις στη Βεγγάζη για να συζητήσει θέματα μετανάστευσης.
Ζήτημα πρωτοκόλλου στη Βεγγάζη
«Ήταν ζήτημα πρωτοκόλλου, δεν ήταν εφικτό να πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες συναντήσεις στη Βεγγάζη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ Μάρκους Λαμέρτ κατά την τυπική συνέντευξη Τύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Λαμέρτ τόνισε ότι «η ΕΕ θα διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς» στη Λιβύη.
Η αποστολή της ΕΕ
Η αντιπροσωπεία της ΕΕ είχε φτάσει στο αεροδρόμιο για να συμμετάσχει σε συνάντηση με την κυβέρνηση της Βεγγάζης υπό τον Οσάμα Χαμάντ, σύμμαχο του στρατιωτικού διοικητή Χαλίφα Χαφτάρ. Ο Χαφτάρ ελέγχει την ανατολική Λιβύη και μεγάλες περιοχές στον Νότο της χώρας.
Η αποστολή της ΕΕ στη Λιβύη επικεντρώθηκε στην «πρόσφατη αύξηση των παράτυπων αφίξεων από τη Λιβύη», όπως εξήγησε ο Λαμέρτ. Είχε προηγηθεί συνάντηση με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση που ελέγχει τη δυτική Λιβύη.
Προειδοποίηση για ξένους επισκέπτες
Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση Χαμάντ προειδοποίησε ότι όλοι οι ξένοι επισκέπτες και διπλωμάτες πρέπει να λάβουν έγκριση προτού εισέλθουν ή ταξιδέψουν εντός της Λιβύης. Αυτή η απόφαση φαίνεται να συνδέεται άμεσα με την απαγόρευση εισόδου στην ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία.
Μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι και την εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ το 2011, η Λιβύη αποτελεί τον τελευταίο σταθμό στη διαδρομή μεταναστών που κατευθύνονται προς την Ευρώπη από την Αφρική. Οι διαμάχες μεταξύ των φατριών έχουν διαιρέσει τη χώρα από το 2014, δημιουργώντας πολύπλοκες προκλήσεις για τη διαχείριση της μετανάστευσης.
Η κατάσταση στη Λιβύη παραμένει ασταθής, με τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης να αντιμετωπίζουν συνεχείς εμπόδια από τις τοπικές αρχές.