Ρις κατά Άγκυρας: «Θα συνεχίσω το μπλόκο στα F-35 για πολλούς λόγους»

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας διατηρεί την παύση των F-35 για την Τουρκία και αναγνωρίζει τα δικαιώματα της Ελλάδας
20:57 - 9 Ιουλίου 2025

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ρις, επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να συνεχίσει να αντιτίθεται στην επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35. Η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας για την επικύρωση του διορισμού της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ ως πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Συνέχιση της παύσης των F-35 για την Τουρκία

«Εγώ είμαι αυτός που έβαλε σε παύση τα F-35. Και θα συνεχίσω να διατηρώ αυτή την παύση για πολλούς διαφορετικούς λόγους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός γερουσιαστής. Η στάση του Τζιμ Ρις αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες του Κογκρέσου για τη συμπεριφορά της Τουρκίας σε κρίσιμα γεωπολιτικά ζητήματα.

Αναγνώριση των ελληνικών αιτημάτων στις ελληνοτουρκικές διαφορές

Κάνοντας αναφορά στις ελληνοτουρκικές διαφορές, ο πρόεδρος της Επιτροπής υποστήριξε ότι οι συγκεκριμένες διαφορές δεν έχουν την προβολή που θα έπρεπε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Ο Τζιμ Ρις σημείωσε ότι «οι Έλληνες ζητούν δικαιολογημένα τη βοήθειά μας εδώ και πολύ καιρό σε πολλά από αυτά τα θέματα», ζητώντας να ακούσει τις απόψεις της κ. Γκίλφοϊλ για τα εν λόγω ζητήματα.

Συμβουλές για τη νέα πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Ο γερουσιαστής δεν παρέλειψε να προσφέρει συμβουλές στην προτεινόμενη πρέσβη, λέγοντας: «Ο προκάτοχός σας, Γιώργος Τσούνης, που είναι εδώ και ο πρέσβης μας στην Τουρκία είχαν μια πολύ στενή σχέση. Μιλούσα μαζί τους συχνά και ήταν πολύ καλοί στο να τακτοποιούν τα ζητήματα. Γι’ αυτό θα σας παροτρύνω να αναπτύξετε το ίδιο είδος επαφής με τον πρέσβη μας στην Τουρκία».

Κριτική για τη στάση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Τέλος, ο γερουσιαστής Τζιμ Ρις εξέφρασε την αγανάκτησή του για τη στάση που είχε τηρήσει η Τουρκία στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ. «Μάλωσα μαζί τους. Ηγήθηκα της προσπάθειας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ήταν απίστευτα απογοητευτικό. Η Τουρκία χρησιμοποιούσε τη δύναμή της, επειδή όλα πρέπει να συμβούν ομόφωνα στο ΝΑΤΟ, για να κρατήσει αυτές τις δύο χώρες έξω. Ήταν μεγάλο θέμα», τόνισε χαρακτηριστικά.