Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει δίκαιο ανταγωνισμό με την Κίνα και όχι έναν καταστροφικό αγώνα προς τα κάτω όσον αφορά τους μισθούς και τα περιβαλλοντικά πρότυπα, δήλωσε στο AFP η αντιπρόεδρος της ΕΕ για την καθαρή μετάβαση, Τερέσα Ριμπέρα, κατά την επίσκεψή της στο Πεκίνο.
Βαθιές εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις ΕΕ – Κίνα
Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Πεκίνου χαρακτηρίζονται από σημαντικές εντάσεις. Οι Βρυξέλλες εκφράζουν ανησυχίες για την υπερπαραγωγή από κρατικά επιδοτούμενη κινεζική βιομηχανία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πλημμύρα φθηνών κινεζικών προϊόντων και να πλήξει σοβαρά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη επιβάλει πρόσθετους δασμούς έως και 35% στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει εις βάθος έρευνες για κινεζικές εταιρείες φωτοβολταϊκών, αναζητώντας στοιχεία αθέμιτου ανταγωνισμού.
Η Ριμπέρα απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί προστατευτισμού
Κατά την κρίσιμη επίσκεψή της στο Πεκίνο, πριν από τη μεγάλη σύνοδο ΕΕ – Κίνα, η Τερέσα Ριμπέρα απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της Κίνας περί προστατευτισμού από την πλευρά της Ευρώπης.
«Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουμε να κατρακυλήσουμε προς χαμηλότερα εισοδήματα, χαμηλότερα εργασιακά δικαιώματα ή χαμηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα», τόνισε η αντιπρόεδρος της ΕΕ.
Η Ριμπέρα υπογράμμισε ότι η αγορά δεν μπορεί να αντέξει «μια υπερπλημμύρα με τιμές που δεν αντανακλούν το πραγματικό κόστος παραγωγής».
Επιπτώσεις στη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Σε ερώτηση για το αν οι εμπορικές εντάσεις θα μπορούσαν να βλάψουν τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Ριμπέρα παραδέχθηκε τη δυσκολία της κατάστασης.
«Ναι, μπορεί να επωφεληθούμε βραχυπρόθεσμα από τα φθηνά κινεζικά προϊόντα, αλλά μπορεί να σκοτώσει τη δυνατότητα μακροπρόθεσμων επενδύσεων στην ενεργειακή μετάβαση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξήγησε.
Γεωπολιτικές εξελίξεις και η στάση των ΗΠΑ
Η επίσκεψη της Ριμπέρα πραγματοποιείται σε μια περίοδο που το Πεκίνο προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις του με την ΕΕ, ως αντίβαρο στον ανταγωνισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει σημαντική αναστάτωση στο παγκόσμιο εμπόριο και έχει αποχωρήσει από διεθνείς συμφωνίες για το κλίμα.
«Δεν νομίζω ότι έχουμε ξαναδεί μεγάλη οικονομία να απομονώνεται τόσο πολύ», σχολίασε η Ριμπέρα. «Είναι κρίμα. Οι Κινέζοι ίσως θεωρούν ότι οι ΗΠΑ τους έδωσαν μεγάλη ευκαιρία να αναδειχθούν διεθνώς».
Εμπορικές διαπραγματεύσεις ΕΕ – ΗΠΑ και απειλές δασμών
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαπραγματεύονται εμπορική συμφωνία υπό πίεση. Ο Τραμπ έχει απειλήσει με μαζικούς δασμούς αν δεν υπάρξει συμφωνία έως την 1η Αυγούστου.
Η Ριμπέρα διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εταιρειών και της κοινωνίας της. Σε ερώτηση για πιθανή συμφωνία με τις ΗΠΑ απάντησε: «Ποιος ξέρει; Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό».
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι ψηφιακοί κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ, που ο Τραμπ χαρακτηρίζει «μη δασμολογικά εμπόδια», δεν είναι προς διαπραγμάτευση.
«Είναι ζήτημα κυριαρχίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θα κάνουμε πίσω σε ό,τι αφορά την προστασία των πολιτών και των αξιών μας», τόνισε κατηγορηματικά