Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Στο δρόμο για την Αθήνα η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ

Το επόμενο και οριστικό στάδιο για την επικύρωση του διορισμού της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ είναι η ψηφοφορία από την Ολομέλεια
18:33 - 16 Ιουλίου 2025

Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ ενέκρινε επίσημα τον διορισμό της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ ως νέας πρέσβειρας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα. Η απόφαση ελήφθη με 13 ψήφους υπέρ και 6 κατά, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων, Τζιν Σαχίν, εξέφρασε θερμά λόγια για την υποψηφιότητα της Γκίλφοϊλ και ψήφισε υπέρ της επικύρωσης του διορισμού της.

Το επόμενο και οριστικό στάδιο για την επικύρωση του διορισμού της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ είναι η ψηφοφορία από την Ολομέλεια της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Η κατάθεση της Γκίλφοϊλ στην Επιτροπή

Την περασμένη εβδομάδα, η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ είχε καταθέσει ενώπιον της επιτροπής, παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στρατηγική συμμαχία Ελλάδας και ΗΠΑ. Στην κατάθεσή της, η υποψήφια πρέσβειρα έκανε εκτενείς αναφορές στην ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και την προσωπική της διαδρομή.

Η Γκίλφοϊλ υπογράμμισε την πρόθεσή της να προωθήσει μια “ανθεκτική και αμοιβαία επωφελή” συνεργασία με την Αθήνα, τονίζοντας τη σημασία της διμερούς σχέσης για την περιφερειακή σταθερότητα.

Στρατηγικές προτεραιότητες της νέας πρέσβειρας

Αναμεσα στις πιο ενδιαφέρουσες και πολλαπλά επαναλαμβανόμενες επισημάνσεις που έκανε η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στην κατάθεσή της, ξεχωρίζουν οι εξής προτεραιότητες:

• Η ενίσχυση της τριμερούς σχέσης Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου
• Η αντιμετώπιση των κινεζικών επενδύσεων στο λιμάνι του Πειραιά
• Η προώθηση της αμυντικής συνεργασίας και των εξοπλιστικών προγραμμάτων
• Η ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο

Η πρέσβειρα εξήρε την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τη δημιουργία εθνικού μηχανισμού ελέγχου των άμεσων ξένων επενδύσεων, συγκρίνοντάς τον με τον αντίστοιχο αμερικανικό μηχανισμό CFIUS.

Αμυντική συνεργασία και εξοπλιστικά προγράμματα

Η Γκίλφοϊλ αναφέρθηκε στην επί σειρά ετών επένδυση της Ελλάδας στην άμυνα σε ποσοστό άνω του 3% επί του ΑΕΠ, περιγράφοντας τη χώρα ως “πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή”.

Όσον αφορά τους αμερικανικούς εξοπλισμούς που έχει αγοράσει ή θα αποκτήσει η Ελλάδα, η υποψήφια πρέσβειρα αναφέρθηκε στα μαχητικά F-35, τα ελικόπτερα Black Hawk και Apache, καθώς και στον σχεδιασμό για τη συνεργασία στον τομέα της ναυπήγησης φρεγατών τύπου Constellation.

Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ τόνισε ότι θα προσπαθήσει ώστε τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα να παραμείνουν ισχυρά σε σύγκλιση με τα αμερικανικά.

Στρατιωτική παρουσία και γεωστρατηγική σημασία

Η υποψήφια πρέσβειρα δεν απέφυγε να αναφερθεί στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ειδικά τη στρατηγική σημασία της βάσης της Σούδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδική μνεία έκανε στις επιχειρήσεις εκκένωσης Αμερικανών πολιτών από τη Μέση Ανατολή μέσω της Ελλάδας και της Κύπρου, αναδεικνύοντας τον ρόλο της χώρας ως σταθερού συμμάχου.

Ενεργειακή συνεργασία και διασυνδέσεις

Η Γκίλφοϊλ αναφέρθηκε εκτενώς στον ενεργειακό τομέα, τονίζοντας τη σημασία των πλωτών σταθμών επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και των εγκαταστάσεων στη Ρεβυθούσα.

Η υποψήφια πρέσβειρα δήλωσε τη στήριξη των ΗΠΑ στον κάθετο διάδρομο από την Ελλάδα προς την Ουκρανία, καθώς και στην ηλεκτρική διασύνδεση στην Ανατολική Μεσόγειο με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.