Σοβαρό σκάνδαλο προκάλεσε η αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση Τραμπ προχωρά στην καταστροφή εκατοντάδων τόνων τροφίμων που προορίζονταν για υποσιτιζόμενα παιδιά, αντί να επιταχύνει τη διανομή τους. Το περιστατικό αναδεικνύει τις καταστροφικές συνέπειες των δραστικών περικοπών στη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια που εφαρμόζει η νέα αμερικανική διοίκηση.
Αμηχανία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την καταστροφή τροφίμων
Στη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία, ο Μάικλ Ρίγκας, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παραδέχθηκε την αδυναμία του να δώσει ικανοποιητική εξήγηση για το σκάνδαλο. Όταν ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τιμ Κέιν τον πίεσε για απαντήσεις, ο Ρίγκας απέδωσε το πρόβλημα στο κλείσιμο της USAID, της αμερικανικής υπηρεσίας διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας.
Ο αξιωματούχος εξέφρασε τη λύπη του για τη σπατάλη τόσο μεγάλης ποσότητας τροφίμων και υποσχέθηκε διερεύνηση των περιστάσεων που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.
Μισό εκατομμύριο τόνοι μπισκότων καταστρέφονται στο Ντουμπάι
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν, οι αμερικανικές αρχές θα προχωρήσουν στην αποτέφρωση σχεδόν 500 μετρικών τόνων μπισκότων υψηλής θρεπτικής αξίας. Τα συγκεκριμένα τρόφιμα είχαν σχεδιαστεί ειδικά για μικρά παιδιά που υποφέρουν από υποσιτισμό στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
Η ποσότητα αυτή θα επαρκούσε για να τραφούν 1,5 εκατομμύρια παιδιά για μία ολόκληρη εβδομάδα. Τα μπισκότα, που αγοράστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση Μπάιντεν έναντι 800.000 δολαρίων, βρίσκονταν αποθηκευμένα στο Ντουμπάι όταν έληξαν αυτόν τον μήνα.
Επιπλέον κόστος 130.000 δολαρίων για την καταστροφή
Πέραν της αρχικής επένδυσης, οι αμερικανοί φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 130.000 δολάρια για την καταστροφή των τροφίμων. Ο γερουσιαστής Κέιν αποκάλυψε ότι είχε θέσει το ζήτημα στον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο από τον Μάρτιο, χωρίς όμως να ληφθούν μέτρα.
Όπως τόνισε ο δημοκρατικός γερουσιαστής, η κυβέρνηση προτίμησε να διατηρήσει κλειστές τις αποθήκες, να αφήσει τα τρόφιμα να λήξουν και στη συνέχεια να τα καταστρέψει, αντί να επιταχύνει τη διανομή τους στα παιδιά που τα χρειάζονταν.
Κατάργηση της USAID μετά από έξι δεκαετίες λειτουργίας
Η USAID, που λειτουργούσε για περισσότερες από έξι δεκαετίες, έπαψε επισήμως να υπάρχει την 1η Ιουλίου. Η κυβέρνηση Τραμπ αιτιολόγησε την απόφαση υποστηρίζοντας ότι η υπηρεσία δεν εξυπηρετούσε πλέον τα αμερικανικά συμφέροντα. Στη θέση της δημιουργήθηκε μία απλή διεύθυνση εντός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Το κλείσιμο της USAID προκάλεσε σεισμικές αλλαγές στον τομέα της διεθνούς βοήθειας, επηρεάζοντας δραστικά τη λειτουργία πολυάριθμων μη κυβερνητικών οργανώσεων παγκοσμίως.
Δραστικές περικοπές 83% στη διεθνή βοήθεια
Από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο Ντόναλντ Τραμπ εφάρμοσε τεράστιες μειώσεις στη διεθνή βοήθεια των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, περιέκοψε το 83% των χρηματοδοτήσεων για τα προγράμματα της USAID στο εξωτερικό.
Παράλληλα, μετά από πιέσεις του Λευκού Οίκου και της επιτροπής DOGE του Ίλον Μασκ, το αμερικανικό Κογκρέσο αναμένεται να εγκρίνει δημοσιονομικές περικοπές ύψους σχεδόν 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από αυτό το ποσό, 8 δισεκατομμύρια προορίζονταν για τη χορήγηση βοήθειας στο εξωτερικό.
Εκατοντάδες απολύσεις στο υπουργείο Εξωτερικών
Ο Ρίγκας, που επέβλεψε εκατοντάδες απολύσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, υπερασπίστηκε τις ενέργειες της κυβέρνησης υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερος δωρητής ανθρωπιστικής βοήθειας διεθνώς. Οι απολύσεις εντάσσονται στο ευρύτερο πρόγραμμα περικοπής δαπανών που προωθεί ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.
Η δημοκρατική γερουσιάστρια Τζιν Σαχίν εξέφρασε έντονη κριτική για τις “χαοτικές και ανόητες αποφάσεις” της κυβέρνησης. Όπως τόνισε, οι μειώσεις χρηματοδοτήσεων, οι απολύσεις προσωπικού και η κατάργηση κρίσιμων προγραμμάτων θα επιβαρύνουν τους αμερικανούς φορολογούμενους, ενώ παράλληλα παιδιά θα συνεχίσουν να υποφέρουν από την πείνα.