Το Βερολίνο απορρίπτει τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ και τη φορολόγηση μεγάλων εταιριών

Το Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο (DIHK) προειδοποίησε ότι τέτοια μέτρα στέλνουν «εντελώς λανθασμένο μήνυμα»
19:04 - 17 Ιουλίου 2025

Το Βερολίνο εκφράζει έντονη αντίθεση στις νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, χαρακτηρίζοντας την προτεινόμενη αύξηση δαπανών ως εντελώς απαράδεκτη. Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση αντιτίθεται στα σχέδια φορολόγησης των μεγάλων εταιριών που προωθεί η Κομισιόν.

Κατηγορηματική άρνηση της Γερμανίας για τον νέο προϋπολογισμό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Κορνέλιους ξεκαθάρισε τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης: «Δεν θα αποδεχθούμε την πρόταση της Επιτροπής. Μια γενική αύξηση στον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι απαράδεκτη τη στιγμή που όλα τα κράτη μέλη καταβάλλουν εντατικές προσπάθειες για τη σταθεροποίηση των εθνικών προϋπολογισμών τους».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται προϋπολογισμό ύψους 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034, ποσό κατά 700 δισεκατομμύρια υψηλότερο από την τρέχουσα δημοσιονομική περίοδο. Οι επιπλέον δαπάνες αφορούν κυρίως την ενίσχυση της άμυνας και της ανταγωνιστικότητας.

Αντιδράσεις στη φορολόγηση μεγάλων εταιριών

Για τη χρηματοδότηση του αυξημένου προϋπολογισμού, η Κομισιόν προτείνει νέο φόρο στις μεγάλες εταιρίες με ετήσιο τζίρο άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, στοχεύοντας στη μείωση του οικονομικού βάρους για τα κράτη μέλη. Το Βερολίνο απορρίπτει κατηγορηματικά αυτή την εισήγηση, ενώ υποστηρίζει τις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις της ΕΕ με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα και την αμυντική ετοιμότητα.

Ο γερμανικός επιχειρηματικός κόσμος εκφράζει έντονες αντιρρήσεις για τη φορολόγηση των μεγάλων εταιριών. Η πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Αυτοκινητοβιομηχανίας (VDA), Χίλντεγκαρντ Μύλερ, τόνισε: «Οποιαδήποτε αύξηση φόρων ή εισαγωγή πρόσθετων εισφορών είναι απαγορευτική σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο». Υποστήριξε ότι ένας φόρος ανεξάρτητος από τα κέρδη θα θεωρηθεί ιδιαίτερα επιζήμιος για την ανάπτυξη, αποδυναμώνοντας την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εταιριών.

Επιχειρηματικός κόσμος ζητά στήριξη αντί φόρων

Το Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο (DIHK) προειδοποίησε ότι τέτοια μέτρα στέλνουν «εντελώς λανθασμένο μήνυμα». Η Διευθύνουσα Σύμβουλος Χέλενα Μέλνικοφ δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις χρειάζονται ευνοϊκό περιβάλλον και όχι επιπλέον οικονομικά βάρη.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν δυσαρέσκεια

Παράλληλα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Γερμανίας επικρίνουν την πρόταση της Επιτροπής για διαφορετικούς λόγους. Η Γερμανική Ομοσπονδία για το Περιβάλλον και τη Διατήρηση της Φύσης (BUND) χαρακτήρισε την πρόταση ως «μηδενική βαθμολογία για τη διατήρηση της φύσης».

Ο πρόεδρος της BUND, Όλαφ Μπαντ, επισήμανε ότι οι προτάσεις στερούνται συγκεκριμένων χρηματοδοτικών δεσμεύσεων, όπως η εφαρμογή του Νόμου Αναδιάταξης της ΕΕ για την αποκατάσταση της φύσης. Η WWF επέκρινε τις προτεινόμενες περικοπές στην προστασία του περιβάλλοντος παρά την επιδείνωση των κλιματικών κρίσεων, τονίζοντας ότι αυτό συμβαίνει σε ένα ακόμη καλοκαίρι με καύσωνες, δασικές πυρκαγιές και καταστροφικές πλημμύρες.