Το 28ο κράτος-μέλος της ενδέχεται να αποκτήσει η ΕΕ, ως αποτέλεσμα των χειρισμών του Ντόναλντ Τραμπ στη Γροιλανδία. Ο λόγος όχι για το μεγαλύτερο νησί του πλανήτη, αλλά για τη «γειτονική» (απέχουν 300 χλμ.) Ισλανδία. Χθες επισκέφθηκε το Ρέικιαβικ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και συναντήθηκε με την πρωθυπουργό, Κρίστρουν Φροστάντοτιρ. Οι δύο επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο της ακτοφυλακής και επισκέφθηκαν το πάρκο Θίνγκβελιρ, όπου επί χίλια σχεδόν χρόνια συνεδρίαζε η λαϊκή συνέλευση του νησιού – ένα από τα παλαιότερα δημοκρατικά σώματα στον κόσμο.
Έκρηξη Ηφαιστείου
Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στη χερσόνησο Ρεϊκάνες, όπου προχθές εκδηλώθηκε έκρηξη του τοπικού ηφαιστείου, με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν περίπου 100 κάτοικοι από το γειτονικό Γαλάζιο Λιμνοσπήλαιο. Το απόγευμα ακολούθησε επίσκεψη στη βάση του ΝΑΤΟ στο Κεφλαβίκ. Η Ισλανδία δεν διαθέτει δικό της στρατό, πλην όμως έχει εξαιρετική γεωπολιτική θέση. Αν και δεν υπάρχουν σχέδια για σύσταση μόνιμου στρατού, η πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ισλανδία λαμβάνει «σοβαρά υπόψη την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας» και θέλει να είναι «αξιόπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ αλλά και στην ΕΕ».
Η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Θόργκερντουρ Κατρίν Γκούναρσντοτιρ, δήλωσε ότι υπάρχει επαρκής δημόσια στήριξη για επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Αυτές άρχισαν για πρώτη φορά το 2010, στον απόηχο της κρίσης χρέους που έπληξε και την Ισλανδία. Τερματίστηκαν όμως το 2013, καθώς το δεξιό κόμμα που διαφωνούσε, κέρδισε τις εκλογές.
Η σημερινή κυβερνητική συμμαχία τάσσεται υπέρ της ένταξης στην ΕΕ, και δεσμεύεται να προκηρύξει δημοψήφισμα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μέχρι το 2027. Εφόσον επικρατήσει το «ναι» η ένταξη μπορεί να ολοκληρωθεί αρκετά σύντομα, καθώς το έργο των διαπραγματεύσεων της περιόδου 2010-2013 είναι σημαντικό. Μεγαλύτερο «αγκάθι» αναμένεται να είναι τα ζητήματα αλιείας.
Η Ισλανδία είναι ήδη μέλος της ζώνης Σένγκεν και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Δημοσκόπηση νωρίτερα φέτος έδειξε ότι το 58% υποστηρίζει την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, αλλά μόνο το 45% τάσσεται υπέρ της πλήρους ένταξης στην ΕΕ, ενώ το 35% είναι αντίθετο και το 20% αναποφάσιστο.
Εφημερίδα Απογευματινή