Η Nvidia των 4,225 τρισ. $ «καθησυχάζει» για την ΑΙ

«Να μη φοβούνται οι εργαζόμενοι, αρκεί… να μάθουν να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη»
09:43 - 18 Ιουλίου 2025

Διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση Τραμπ έλαβε η Nvidia ότι στο άμεσο μέλλον θα της επιτραπεί να διαθέτει και πάλι τα μικροτσίπ H20 σε Κινέζους πελάτες. Η τιμή της μετοχής εκτινάχθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό, αυξάνοντας την κεφαλαιοποίηση στα 4,225 τρισ. δολ. Η εταιρεία από τη Σάντα Κλάρα κατάφερε να γίνει η πρώτη με αξία άνω των 4 τρισ. δολ. χάρη στην τεράστια ζήτηση για μικροτσίπ όπως τα Η20, που είναι απαραίτητα στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ).

Τα κέρδη στον κλάδο έχουν εκτοξευτεί, καθώς η νέα τεχνολογία αποκτά όλο και περισσότερες εφαρμογές. Χθες η ταϊβανέζικη κατασκευάστρια μικροτσίπ, TSMC, ανακοίνωσε για το β΄ τρίμηνο αύξηση κερδών 60% σε ετήσια βάση. Ήταν το πέμπτο διαδοχικό τρίμηνο με διψήφιο ποσοστό αύξησης κερδοφορίας.

Αισιόδοξος

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο, ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Γένσεν Χουάνγκ, ανακοίνωσε επίσης έναν νέο μικροεπεξεργαστή ΑΙ ειδικά για την Κίνα, που πληροί τις απαιτήσεις της κυβέρνησης Τραμπ. Ο Χουάνγκ δηλώνει ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις προοπτικές που ανοίγει η ΑΙ για την εταιρεία του, τον ευρύτερο κλάδο, αλλά και συνολικά την οικονομία. Εμφανίζεται δε καθησυχαστικός ως προς τις συνέπειες που θα υπάρξουν στην αγορά εργασίας, δηλώνοντας ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες δουλειές από εκείνες που θα καταστραφούν.

Προ μερικών εβδομάδων, ο επικεφαλής της Anthropic (εταιρείας δημιουργίας εφαρμογών ΑΙ), Ντάριο Αμοντέι, προειδοποίησε ότι η διάδοση της ΑΙ έχει ήδη πυροδοτήσει μια διαδικασία χωρίς επιστροφή, που θα καταστρέψει εκατομμύρια θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Ο επικεφαλής της Nvidia διαφωνεί: «Αν δεν έχουμε νέες ιδέες και το έργο που κάνουμε παραμείνει σταθερό, τότε -καθώς γινόμαστε πιο παραγωγικοί- η προειδοποίηση του Αμοντέι θα είναι απόλυτα σωστή. Αν όμως κοιτάξεις την Ιστορία, η συνθήκη που επικρατεί είναι “έχω περισσότερες ιδέες, ώστε, αν ήμουν πιο παραγωγικός, θα μπορούσα να κάνω περισσότερα”».

Ο Χουάνγκ παραδέχεται ότι «κάποιες δουλειές θα πάψουν να χρειάζονται και κάποιοι άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους». Σε μια δεκαετία «μπορεί να συνειδητοποιήσουμε: “Αυτό που θεωρούσα παλιότερα δουλειά μου δεν το κάνω πια, αλλά έχω ακόμα μια εξαιρετική δουλειά – ίσως και καλύτερη από πριν, καθώς κάνω πολλά πιο ουσιαστικά πράγματα”».

Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζει ότι δεν είναι στο χέρι μας να καθορίσουμε τον ρυθμό ανάπτυξης της τεχνολογίας: «Ο πρωτοπόρος της IBM, Τόμας Γουάτσον, δεν ενδιαφερόταν για τη συγκυρία, ούτε και ο Αϊνστάιν». Στους εργαζόμενους που θέλουν να προετοιμαστούν συνιστά να μάθουν να χρησιμοποιούν την ΑΙ «για να μεταμορφώσουν τον τρόπο που δουλεύουν».

Εφημερίδα Απογευματινή