Το ρεπορτάζ του Reuters αποκαλύπτει το παρασκήνιο πίσω από τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία και φέρνει στο φως μια αλυσιδωτή αντίδραση που προέκυψε από μια παρεξήγηση μεταξύ της Συρίας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες από οκτώ πηγές με γνώση των εξελίξεων, η συριακή ηγεσία πίστευε ότι είχε την σιωπηρή έγκριση από ΗΠΑ και Ισραήλ για την αποστολή στρατευμάτων στη Σουέιντα, στη νότια Συρία, για να καταστείλει εθνοθρησκευτικές συγκρούσεις.
Η Δαμασκός φαίνεται να παρερμήνευσε τη στάση του Ισραήλ σχετικά με την παρουσία των συριακών δυνάμεων στην περιοχή, ερμηνεύοντας θετικά αμερικανικά μηνύματα που ενθάρρυναν τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και την ενιαία διακυβέρνησή της. Παρά τις επανειλημμένες ισραηλινές προειδοποιήσεις, η Συρία προχώρησε με την αποστολή στρατευμάτων, με στόχο την καταστολή των βίαιων συγκρούσεων μεταξύ Δρούζων και Βεδουίνων στη Σουέιντα.
Ωστόσο, η αντίδραση του Ισραήλ ήταν άμεση και έντονη, με βομβαρδισμούς κατά συριακών στρατιωτικών θέσεων και κυβερνητικών εγκαταστάσεων στη Δαμασκό. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε ότι η χώρα του επενέβη για να εμποδίσει την περαιτέρω εισβολή των συριακών στρατευμάτων στη νότια Συρία, περιοχή που θεωρείται αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη σύμφωνα με τις συμφωνίες με τον ΟΗΕ.
Η ένταση κλιμακώθηκε λόγω των κατηγοριών για εκτελέσεις και βιαιότητες κατά αμάχων Δρούζων, κάτι που πυροδότησε την ισραηλινή στρατιωτική επέμβαση. Παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να ηρεμήσουν την κατάσταση, αναφέροντας την έκρηξη βίας ως «παρεξήγηση», οι αντιφάσεις στις δηλώσεις των διπλωματών και η έλλειψη επικοινωνίας προκάλεσαν σοβαρές διπλωματικές εντάσεις.
Ενδεικτικό της σύγχυσης είναι ότι η Δαμασκός πίστευε πως οι πρόσφατες συνομιλίες με το Ισραήλ, καθώς και μηνύματα από τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο για τη Συρία, Τόμας Μπάρακ, υποστήριζαν την ανάπτυξη στρατευμάτων στη νότια Συρία. Αυτή η πεποίθηση βασίστηκε σε σχόλια που ερμηνεύθηκαν ως υποστήριξη για τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, χωρίς την απάντηση του Ισραήλ. Η εντύπωση αυτή αποδείχθηκε λανθασμένη, καθώς οι επιθέσεις του Ισραήλ ήρθαν ως απάντηση στις παραβιάσεις και τις βιαιότητες που διαπράχθηκαν από τον συριακό στρατό.
Η κρίση αυτή αποκαλύπτει τις διαρκείς εντάσεις στη Συρία, με τις μειονότητες, όπως οι Δρούζοι και οι Κούρδοι, να αντιστέκονται στην κεντρική εξουσία και να ζητούν μεγαλύτερη αυτονομία. Επιπλέον, η απουσία συντονισμού μεταξύ των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Συρίας δημιουργεί ανησυχίες για περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην περιοχή, καθώς φαίνεται ότι η Συρία κινείται προς την κατεύθυνση διάσπασης σε αυτοδιοικούμενες ζώνες, κάτι που φοβούνται οι γειτονικές χώρες και οι διεθνείς παρατηρητές.
Η κατάσταση στη Σουέιντα αναδεικνύει τις πολύπλοκες και αλληλοσυγκρουόμενες συμφέσεις στη Συρία και την περιοχή, με κάθε κίνηση να έχει διεθνείς επιπτώσεις και να επηρεάζει τις ισορροπίες ισχύος στην περιοχή.