To Ισραήλ έστειλε ηχηρό µήνυµα στη Συρία για τους ∆ρούζους

∆εν είναι η Γάζα, είναι η Συρία». Τη φράση αυτή έσπευσαν να γράψουν και στη συνέχεια να αναπαραγάγουν ακόλουθοι των κοινωνικών δικτύων
10:45 - 22 Ιουλίου 2025
Το νέο σκηνικό πολέμου που στήθηκε στη Δαμασκό προκαλεί ανησυχία

∆εν είναι η Γάζα, είναι η Συρία». Τη φράση αυτή έσπευσαν να γράψουν και στη συνέχεια να αναπαραγάγουν ακόλουθοι των κοινωνικών δικτύων, βολιδοσκοπώντας τη νέα εστία έντασης που άνοιξε στη Μέση Ανατολή. Ο ήχος των εκρήξεων και η εικόνα των καπνών έγιναν για σειρά ηµερών το βασικό πλάνο της ∆αµασκού, σκηνικό που µέχρι πριν από λίγο διάστηµα η παγκόσµια κοινότητα είχε συνδέσει µε τη Λωρίδα της Γάζας.

Το πολεµικό θρίλερ φάνηκε να µεταφέρεται στην πολύπαθη, από τον πολυετή εµφύλιο και τις δραµατικές συνέπειες της δικτατορίας, ∆αµασκό. Αυτόµατα, τα ισραηλινά πυρά στη χώρα της Μέσης Ανατολής πυροδότησαν φόβους για επέκταση της σύρραξης στη γύρω περιοχή, όπως και ανησυχίες για τα απόνερα που ενδεχοµένως να προκληθούν από τη σηµαντική αποδυνάµωση του νέου καθεστώτος της Συρίας που ανέλαβε τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας το 2024, 14 χρόνια µετά την έναρξη του αιµατηρού εµφυλίου που συνδέθηκε µε τον στυγνό -για τη ∆ύσηδικτάτορα Μπασάρ αλ Ασαντ, που τελικά ανατράπηκε. Υπό το νέο καθεστώς, όµως, στη Συρία η αβεβαιότητα παραµένει, ειδικά όταν η συζήτηση φτάνει στην ύπαρξη και τα δικαιώµατα των ∆ρούζων που απειλούνται από τις καθεστωτικές δυνάµεις, τη στιγµή που επιχειρούν την αυτονοµία τους και όχι την υποταγή σε µία πολιτοφυλακή.

Η µειονοτική θρησκευτική σέχτα, που εντοπίζεται στα νότια της Συρίας, ή αλλιώς οι Ισραηλινοί Αραβες, διαµένουν σε µεγάλο βαθµό και στα Υψίπεδα του Γκολάν. Παρά τον αγώνα τους για αυτονοµία και την εκ πρώτοις συναίνεση του συριακού καθεστώτος προς την κατεύθυνση αυτή, οι κυβερνητικές συριακές δυνάµεις συνέχισαν τις εχθροπραξίες σε βάρος τους, κάτι που έλαβε δραµατικές διαστάσεις, µε την οµά δα των Βεδουίνων να προκαλεί λουτρό αίµατος και να απειλεί ανοιχτά την ύπαρξη των ∆ρούζων. Οι Ισραηλινοί, επιχειρώντας να κλείσουν τον κύκλο αιµατοχυσίας µε θύµατα τους ∆ρούζους, έστειλαν ένα ηχηρό µήνυµα βοµβαρδίζοντας τη Συρία, χτυπώντας κυβερνητικά κτίρια, το συριακό αρχηγείο του στρατού, όπως και κοντά στο παλάτι.

Η παρέµβαση του Ισραήλ ερµηνεύτηκε ως µία κίνηση µατ, ένα µήνυµα στο καθεστώς Αλ Σάρα να σταµατήσει τις επιθέσεις στη µειονοτική κοινότητα των ∆ρούζων. Στη συνέχεια, το καθεστώς της Συρίας φάνηκε να ρίχνει τους τόνους, εγγυώµενο την ασφάλεια των ∆ρούζων, µετά και τα στρατηγικής σηµασίας χτυπήµατα των Ισραηλινών. Εκείνο όµως που αναλύεται ολοένα και περισσότερο είναι εάν οι τρέχουσες εξελίξεις θα αναδιαµορφώσουν τις σχέσεις ανάµεσα σε Ουάσινγκτον και ∆αµασκό, δεδοµένου ότι ο Ντόναλντ Τραµπ έχει προσεγγίσει το νέο καθεστώς Αλ Σάρα, ύστερα από χρόνια σιγής µε το καθεστώς Ασαντ. Αραγε ο Αµερικανός πρόεδρος θα πιέσει τη Συρία, ξεκινώντας τη ρητορική των προειδοποιήσεων; Τι θα σήµαινε όµως µία νέα αποδυνάµωση του καθεστώτος της Συρίας µε την επακόλουθη διπλωµατική αποµάκρυνσή της από τις ΗΠΑ; Ο φόβος µήπως χτιστούν νέα προπύργια τζιχαντιστικών δυνάµεων υποβόσκει, όπως και η αγωνία για ανάφλεξη νέων τροµοκρατικών επιθέσεων στη ∆ύση, στην περίπτωση ενός νέου διευρυµένου, περιφερειακού πολέµου.

Οι ΗΠΑ, πάντως, προσπαθούν να κατευθύνουν τις χώρες της περιοχής της Μέσης Ανατολής προς µια διαφορετική πορεία και οραµατίζονται την ένταξη της Συρίας στις «Συµφωνίες του Αβραάµ», µια σειρά συµφωνιών που εξοµαλύνουν τις σχέσεις µεταξύ του Ισραήλ και πολλών αραβικών χωρών. Το επόµενο στοίχηµα του Αµερικανού προέδρου είναι εάν θα καταφέρει να βρει κοινό τόπο ανάµεσα σε Ισραήλ και Συρία. Η τύχη, όµως, της κοινότητας των ∆ρούζων αποτελεί σηµαντική προτεραιότητα για τους Ισραηλινούς. Αν και η νέα συριακή ηγεσία έχει δηλώσει ότι ουδεµία πρόθεση έχει για περιφερειακό πόλεµο, το Ισραήλ βλέπει σαν κόκκινη γραµµή την παρουσία δυνάµεων, που τις θεωρεί ισλαµιστικές, κοντά στις κοινότητες των ∆ρούζων και την ισραηλινή νεκρή ζώνη. Τα χτυπήµατα του IDF είναι τόσο αποτρεπτικά όσο και προειδοποιητικά.

Ο Αλ Σάρα, από την πλευρά του, επιδιώκει να ενοποιήσει τις ένοπλες φατρίες κάτω από έναν ενιαίο στρατό, όµως δεν κατάφερε να εξασφαλίσει συµφωνίες µε τους ∆ρούζους, οι οποίοι επιµένουν σταθερά να διατηρήσουν τα όπλα και τις ανεξάρτητες πολιτοφυλακές τους Υπενθυµίζεται ότι περίπου 130.000 Ισραηλινοί ∆ρούζοι ζουν στο Καρµέλ και τη Γαλιλαία στο Βόρειο Ισραήλ. Σε αντίθεση µε άλλες µειονοτικές κοινότητες εντός των συνόρων του Ισραήλ, οι ∆ρούζοι άνδρες άνω των 18 ετών κατατάσσονται στον ισραηλινό στρατό από το 1957 και συχνά ανεβαίνουν σε υψηλές θέσεις, ενώ πολλοί κάνουν καριέρα στην αστυνοµία και στις δυνάµεις ασφαλείας.

Η ισραηλινή κυβέρνηση είχε επίσης κηρύξει µονοµερώς µια ζώνη αποστρατιωτικοποίησης στη Συρία, που «απαγορεύει την εισαγωγή δυνάµεων και όπλων στη Νότια Συρία», σύµφωνα µε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Η συριακή κυβέρνηση έχει απορρίψει την κήρυξη αποστρατιωτικοποιηµένης ζώνης από το Ισραήλ και έχει, µαζί µε τη διεθνή κοινότητα, καλέσει επανειληµµένα το Ισραήλ να σταµατήσει τις στρατιωτικές ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία του. Υπό αυτά τα δεδοµένα, ένα νέο αδιέξοδο στη Μέση Ανατολή είναι πιθανό, τη στιγµή που ΗΠΑ και Ε.Ε. στέλνουν απανωτά µηνύµατα για αποκλιµάκωση και µε τον Αµερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούµπιο, να διαµηνύει, µε τον έναν ή µε τον άλλο τρόπο, ότι η χώρα του θα εργαστεί πάνω στην εξεύρεση λύσης.

Κυριακάτικη Απογευματινή