Ε.Ε: «Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει να σκοτώνει αμάχους»

«Έχω τονίσει ξεκάθαρα ότι πρέπει να σταματήσει η βία εναντίον ανθρώπων που βρίσκονται σε σημεία διανομής βοήθειας», ανέφερε σε ανάρτησή της η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Κάγια Κάλας
18:45 - 22 Ιουλίου 2025

Ο ισραηλινός στρατός «οφείλει να σταματήσει» να σκοτώνει Παλαιστίνιους αμάχους που συγκεντρώνονται για να παραλάβουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Κάγια Κάλας.

«Έχω τονίσει ξεκάθαρα ότι πρέπει να σταματήσει η βία εναντίον ανθρώπων που βρίσκονται σε σημεία διανομής βοήθειας», ανέφερε σε ανάρτησή της στο X, μετά από επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκίντεον Σάαρ. Η ίδια πρόσθεσε πως η στοχοποίηση αμάχων που αναζητούν βοήθεια «δεν μπορεί να δικαιολογηθεί».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ανακοινώσει πριν δύο εβδομάδες πως κατέληξε σε συμφωνία με το Ισραήλ με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης στη Γάζα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της διπλωματικής υπηρεσίας της Ε.Ε., Ανουάρ Ελ Ανούνι, «το Ισραήλ έχει εκπληρώσει ορισμένες δεσμεύσεις, όπως είχε αναφερθεί και την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο απομένουν ακόμη σημαντικά βήματα». Τόνισε επίσης ότι η Κάλας «συνεχίζει να ασκεί πίεση» προς την ισραηλινή πλευρά.

Η ίδια, σε νέα ανάρτηση στο X, επισήμανε πως δήλωσε στον Ισραηλινό ΥΠΕΞ ότι «όλες οι επιλογές παραμένουν ανοιχτές» αν το Ισραήλ δεν τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις του.

Ενδεχόμενα μέτρα από την Ε.Ε.
Την ίδια στιγμή, περισσότερες από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία και η Γαλλία, ζήτησαν επισήμως τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα. Παράλληλα, έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσιάστηκε στους «27» στα τέλη Ιουνίου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ παραβίασε το άρθρο 2 της συμφωνίας σύνδεσης με την Ε.Ε., το οποίο αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ως απάντηση, η Κάλας συνέταξε λίστα με πιθανά μέτρα που μπορούν να εξεταστούν: αναστολή της συμφωνίας σύνδεσης, απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, αλλαγές στην πολιτική έκδοσης θεωρήσεων (βίζας) ή ακόμα και πάγωμα του εμπορικού σκέλους της συμφωνίας. Για την υιοθέτηση τέτοιων μέτρων απαιτείται είτε ομοφωνία είτε ενισχυμένη πλειοψηφία, ανάλογα με τη φύση της απόφασης.

Ωστόσο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., οι οποίοι παραμένουν διχασμένοι στο θέμα, αποφάσισαν να αναβάλουν οποιαδήποτε απόφαση κατά τη σύνοδό τους στις 15 Ιουλίου στις Βρυξέλλες. Η επόμενη συνάντησή τους προγραμματίζεται για τα τέλη Αυγούστου, σε άτυπη σύνοδο στην Κοπεγχάγη, πρωτεύουσα της Δανίας, η οποία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε. από την 1η Ιουλίου.