Από την αρχή του έτους έχουν διπλασιαστεί τα περιστατικά στη Γερμανία για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ρωσικής ανάμειξης, προειδοποίησε η αρχηγός της στρατιωτικής αντικατασκοπείας, Μαρτίνα Ρόζενμπεργκ. Η προσέγγιση των ρωσικών κατασκοπευτικών επιχειρήσεων είναι «πιο μαζική και επίσης πιο επιθετική».
Σε αύξηση της ρωσικής επιθετικότητας μέσω τέτοιων πρακτικών παραπέμπει και απόρρητη μελέτη ερευνητών παραπληροφόρησης, που παρουσιάστηκε στην Κομισιόν τις προηγούμενες ημέρες και αποκάλυψε το Politico. Μηχανισμοί προπαγάνδας, που χρεώνονται στη Ρωσία, φέρονται να πλημμύρισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις εβδομάδες πριν συζητηθεί η πρόταση μομφής κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ένα φιλορωσικό προπαγανδιστικό δίκτυο, γνωστό ως «Δίκτυο Pravda», ενέτεινε τη δραστηριότητά του. Οι αναρτήσεις αυξήθηκαν 60%, οι γλώσσες στις οποίες διανέμεται το περιεχόμενο πολλαπλασιάστηκαν και τα ποσοστά αναδημοσίευσης εκτοξεύτηκαν. Όλα προωθούσαν ένα συνεκτικό μήνυμα: η Ούρσουλα είναι κακή.
Τηλεδιάσκεψη
Η ΕΕ αναζητά τρόπους απάντησης στις υβριδικές αυτές επιθέσεις, ενώ ταυτόχρονα προωθεί τον εξοπλισμό των στρατών των κρατών-μελών και πρωτίστως της Ουκρανίας. Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Τζον Χίλι, ανέφερε προχθές συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο: μέχρι να εκπνεύσει το τελεσίγραφο 50 ημερών που έθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σήμερα αναμένεται να γίνει μία ακόμα τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων των 57 χωρών του λεγόμενου «Σχήματος Ράμσταϊν» για τη στήριξη της Ουκρανίας. Στη συζήτηση της Δευτέρας η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει με 170 εκατομμύρια ευρώ την προμήθεια πυρομαχικών αεράμυνας για την Ουκρανία υπό βρετανική διαχείριση. Θα δωρίσει 220.000 βλήματα των 35 χιλιοστών για το αντιαεροπορικό σύστημα Gepard και θα προμηθευτεί ουκρανικής κατασκευής drones μεγάλου βεληνεκούς.
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, δήλωσε ότι η Ουκρανία θα παραλάβει το συντομότερο δυνατόν πέντε αντιαεροπορικά συστήματα Patriot, προσθέτοντας αινιγματικά ότι το Βερολίνο θα συνεισφέρει ώστε να καταστεί αυτό εφικτό. Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να παραδώσουν κανέναν Patriot από τα δικά τους αποθέματα (περίπου 60), η Ευρώπη πρέπει να τους προμηθεύσει από τα δικά της αποθέματα που θα αναπληρωθούν αργότερα από την αμερικανική βιομηχανία.
Η Γερμανία διαθέτει επί του παρόντος εννέα συστήματα Patriot, εκ των οποίων όμως μόνο τέσσερα είναι σε λειτουργία. Το Politico υποστηρίζει ότι θα παραδώσει ένα από τα αποθέματα της Bundeswehr και θα συνεισφέρει ένα δεύτερο που θα αγοράσει από τις ΗΠΑ, το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο, καθώς κατασκευαζόταν για λογαριασμό της Ελβετίας. Σήμερα αναμένεται να συζητηθεί από πού θα προέλθουν τα υπόλοιπα τρία συστήματα. Ως πιθανότεροι προμηθευτές ακούγονται η Πολωνία, η Ολλανδία και μία χώρα εκτός Ευρώπης (Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Αυστραλία συμμετέχουν επίσης στην ομάδα).
Διαπραγματεύσεις
Σήμερα ξεκινά, επίσης, στην Κωνσταντινούπολη ένας ακόμα γύρος διαπραγματεύσεων Ουκρανίας – Ρωσίας. Της ουκρανικής αντιπροσωπείας θα ηγηθεί ο Ρουστέμ Ουμέροφ, ο οποίος από υπουργός Άμυνας ανέλαβε προ ημερών το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Η ρωσική αντιπροσωπεία θα έχει επικεφαλής τον βοηθό του προέδρου Πούτιν, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, όπως συνέβη και στις δύο προηγούμενες συναντήσεις.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι θα ήθελε να ετοιμαστεί συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ώστε να «τεθεί πραγματικά τέλος σε αυτόν τον πόλεμο». Το Κρεμλίνο πάντως χαμήλωνε τον πήχυ των προσδοκιών, με τον εκπρόσωπο της προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, να δηλώνει ότι «δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε σημαντικές εξελίξεις». Πρόσθεσε δε ότι «υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει πριν μπορέσουμε να μιλήσουμε για την πιθανότητα κάποιας συνάντησης υψηλού επιπέδου».
Εφημερίδα Απογευματινή