«Επικίνδυνα παιχνίδια» Ερντογάν µε φόντο τη Συρία

Ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκει χώρο να πλησιάσει το µεταβατικό καθεστώς του Αλ Σάραα για να ασκήσει έλεγχο και να δηµιουργήσει µία νέα συνθήκη
08:12 - 28 Ιουλίου 2025

Στην κινούµενη άµµο της Μέσης Ανατολής η µε τακίνηση των τεκτονικών πλακών της διπλωµατίας και η απότοµη αλλαγή συσχετισµών µοιάζει µε φυ σικό επακόλουθο της αστάθειας. Με το νέο µέτωπο ανάµεσα σε Ισραήλ και Συρία και ύστερα από την εντολή της κυβέρνησης Νετανιάχου να χτυπη θούν στόχοι του καθεστώτος της ∆αµασκού, ως µή νυµα για την αποφασιστική υπεράσπιση της κοινό τητας των ∆ρούζων, έχει αρχίσει να αναδύεται µία νέα συµµαχία. Χωρίς να χάνει την ευκαιρία και εµµένοντας στη σκληρή ρητορική κατά του παραδοσιακού εχθρού του, του Ισραήλ, ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκει χώρο να πλησιάσει το µεταβατικό καθεστώς του Αλ Σάραα για να ασκήσει έλεγχο και να δηµιουργήσει µία νέα συνθήκη. Ο αγώνας για επιρροή είναι φανερός στη Μέση Ανατολή, τη στιγµή που η Αγκυρα προσπαθεί να παίξει το δικό της παιχνίδι στη βάση της προσφι λούς τακτικής των παζαριών και της απόκτησης ολο ένα και µεγαλύτερης δύναµης.

Η ενίσχυση των σχέσεων ανάµεσα στις δυνάµεις Τουρκίας και Συρίας φανερώθηκε πριν από λίγες ηµέρες, όταν η ∆αµασκός ζήτησε την υποστήριξη της Αγκυρας για την ενίσχυση των αµυντικών της δυνατοτήτων, µετά τις θρησκευτικές εχθροπραξί ες των τελευταίων δύο εβδοµάδων που αύξησαν τις εντάσεις στη Συρία και οδήγησαν σε ισραηλινή επέµβαση. Η Τουρκία, η οποία έχει από καιρό εκ φράσει την προθυµία της να βοηθήσει τη Συρία, ερ γάζεται για την παροχή εκπαίδευσης, συµβουλευτι κών υπηρεσιών και τεχνικής υποστήριξης, µε σκοπό την ενίσχυση των αµυντικών δυνατοτήτων της Συρί ας, έγινε γνωστό από αξιωµατούχους. Υπενθυµίζεται ότι στις 19 Ιουλίου, κατόπιν παρέµβα σης από τις ΗΠΑ, ανακοινώθηκε εκεχειρία ανάµεσα σε ∆ρούζους και Βεδουίνους που επί σειρά ηµερών είχαν επιδοθεί σε πράξεις αιµατοχυσίας, όµως το δι πλωµατικό θερµόµετρο παραµένει ψηλά.

Η Αγκυρα υποστηρίζει σθεναρά την προσωρινή κυ βέρνηση της Συρίας υπό την ηγεσία του προέδρου Αχµεντ αλ Σάραα και επιδιώκει µια αµυντική συµφω νία µε τη ∆αµασκό, η οποία σύµφωνα µε πληροφο ρίες θα µπορούσε να περιλαµβάνει την ίδρυση τουρ κικών στρατιωτικών βάσεων σε συριακό έδαφος. Η Αγκυρα υποστηρίζει επίσης τη συµφωνία που επι τεύχθηκε µεταξύ της προσωρινής συριακής κυβέρ νησης και των κουρδικών Συριακών ∆ηµοκρατικών ∆υνάµεων (SDF) για την ενσωµάτωσή τους στον εθνικό στρατό της Συρίας. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η προσέγγιση της Αγκυρας στο καθεστώς Αλ Σάραα δεν γίνεται σε µία τυχαία στιγµή, αφού η Τουρκία θεωρεί τις δυνάµεις SDF τροµοκρατικές λόγω της σύνδεσής τους µε το Κουρ δικό Εργατικό Κόµµα (PKK), όµως ο έλεγχός τους υπό το συριακό καθεστώς θα αλλάξει τα δεδοµένα. Η έκρυθµη κατάσταση στη Συρία δίνει το πάτηµα στην Τουρκία που βάλλει και πάλι κατά του Ισραήλ και το κατηγορεί για εχθροπραξίες. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χα κάν Φιντάν, κατηγόρησε την κυβέρνηση Νετανιάχου πως επιδιώκει µία διαιρεµένη Συρία, τη στιγµή που οι τουρκικές δυνάµεις προωθούν τα δικά τους συµ φέροντα στη Βόρεια Συρία. Την ίδια στιγµή, η Αγκυρα επιδιώκει γεωστρατηγι κού χαρακτήρα συµφωνίες µε τη Συρία, ενώ δεσµεύ εται για την αµυντική της ενίσχυση, προσπαθώντας να ανακτήσει µεγαλύτερη επιρροή στη Μέση Ανα τολή.

Με την επόµενη µέρα στη Συρία να παραµέ νει αβέβαιη, ο Ερντογάν µοιάζει να εκµεταλλεύεται τις συγκυρίες, την ώρα που υπόσχεται πως η συνερ γασία µε τη Συρία θα αφορά και το πεδίο της τρο µοκρατίας. Μένει να φανεί πώς θα δράσει η κυβέρνηση Νετα νιάχου, ποιες θα είναι οι επόµενες προειδοποιητι κές κινήσεις κατά της ∆αµασκού σε περίπτωση νέας απειλής της κοινότητας των ∆ρούζων και πώς θα δράσουν οι ΗΠΑ. Παράλληλα, ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας ως προς τη βοήθεια στη Συρία εξετάζεται προσεκτικά από τους αναλυτές, όπως και τα κονδύλια που θα εγκριθούν για την ανοικοδόµηση της Συρίας. Πά ντως, αξίζει να αναφερθεί ότι ο Τραµπ έχει άρει το καθεστώς των κυρώσεων σε βάρος της ∆αµασκού, ενώ έχε πλησιάσει σηµαντικά τον Αλ Σάραα, κάτι που δεν θα περίµενε εκ πρώτης όψεως κανείς, δε δοµένου ότι ο τελευταίος προέρχεται από κύκλους τζιχαντιστών.

Το επόµενο στοίχηµα για το αµερικανικό επιτελείο είναι εάν θα καταφέρει να διατηρή σει την κατάπαυση του πυρός ανάµεσα σε Ισραήλ και Συρία και αν θα αποτρέψει τον κίνδυνο µιας γε νικευµένης σύρραξης µε την εµπλοκή της Τουρκί ας, η οποία µετά το άνοιγµα στη Βεγγάζη δεν στα µατά να χτίζει διπλωµατικές γέφυρες. Εκείνο που προκαλεί, πάντως, εντύπωση και ανα λύεται ολοένα και περισσότερο τις τελευταίες ώρες είναι ότι Ερντογάν και Αλ Σάραα ετοιµάζουν συµ φωνία θαλάσσιων συνόρων, αφότου η Συρία ζήτη σε στρατιωτική βοήθεια από Τουρκία. Τα τουρκικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν, δε, πως υπάρχουν συζητήσεις ανάµεσα σε ∆αµασκό και Αγκυρα για παρόµοια συµ φωνία µε εκείνη του «τουρκολιβυκού µνηµονίου». Η φιλοκυβερνητική εφηµερίδα «Yeni Safak» αποκαλύ πτει ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι τεχνικές και διπλω µατικές διεργασίες µεταξύ Τουρκίας και Συρίας, µε στόχο τον καθορισµό των θαλάσσιων ζωνών πέραν των υφιστάµενων χωρικών υδάτων.

Κυριακάτικη Απογευματινή