Αντίστροφη μέτρηση για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Κυριακή ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» να βρεθεί κοινός τόπος στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, επεσήμανε πως παραμένουν τρία με τέσσερα βασικά σημεία τριβής.
Η δήλωση του Τραμπ έγινε κατά την έναρξη συνάντησής του με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο γήπεδο γκολφ του στο Τέρνμπερι της Σκωτίας, όπου εξελίσσεται η πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων για την αποφυγή εμπορικού πολέμου.
Ανοιχτά μέτωπα: Αυτοκίνητα, αγροτικά και “δικαιοσύνη”
Ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε ως βασικό ζήτημα τη «δικαιοσύνη», υποστηρίζοντας ότι οι ευρωπαϊκοί φραγμοί στις εξαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων και αγροτικών προϊόντων δημιουργούν ανισορροπία στο εμπόριο.
Παράλληλα, απείλησε εκ νέου με την επιβολή δασμών 30% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία έως την 1η Αυγούστου. Ήδη ισχύουν δασμοί έως και 50% για τον χάλυβα και το αλουμίνιο, 25,7% στα αυτοκίνητα και 10% σε διάφορα άλλα αγαθά.
Ε.Ε.: Διαπραγματεύσεις υπό πίεση και εναλλακτικά σχέδια
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά της, επιδιώκει συμφωνία με δασμούς περίπου 15% στις περισσότερες ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, με πρότυπο τη συμφωνία Ουάσιγκτον – Τόκιο. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν αυτό θα ισχύσει για ευρωπαϊκά αυτοκίνητα ή φαρμακευτικά προϊόντα.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας για αποκλιμάκωση, η Ε.Ε. έχει αναστείλει προσωρινά τα αντίμετρα κατά των ΗΠΑ. Ωστόσο, είναι έτοιμη να απαντήσει άμεσα αν οι συνομιλίες αποτύχουν: την Πέμπτη εγκρίθηκε “πακέτο” δασμών ύψους 93 δισ. ευρώ, που θα τεθεί σε εφαρμογή στις 7 Αυγούστου, με μόνη εξαίρεση την Ουγγαρία.
Τελευταία ευκαιρία για συμφωνία στο υψηλότερο επίπεδο
Οι διμερείς διαπραγματεύσεις διαρκούν ήδη τέσσερις μήνες, αλλά όπως όλα δείχνουν, η τελική έκβαση θα κριθεί από τις προσωπικές συνομιλίες Τραμπ – φον ντερ Λάιεν.
Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η Ε.Ε. έχει επίσης εξετάσει την επιβολή δασμών στις αμερικανικές υπηρεσίες, που σήμερα εμφανίζουν πλεόνασμα στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς και τη χρήση του μηχανισμού περιορισμού πρόσβασης των αμερικανικών εταιρειών σε ευρωπαϊκές δημόσιες συμβάσεις.
Το “όπλο” της Ε.Ε.
Στο τραπέζι παραμένει και η επιβολή πρόσθετων χρεώσεων στα έσοδα από διαδικτυακή διαφήμιση, μέτρο που στοχεύει τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς. Αν και το εν λόγω εργαλείο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί με απόφαση ειδικής πλειοψηφίας των κρατών-μελών της Ε.Ε., εάν οι εντάσεις κλιμακωθούν.