Η μαύρη σοκολάτα συνδέεται με πιο αργή βιολογική γήρανση

Η θεοβρομίνη εμφανίζει αντιγηραντικές ιδιότητες σύμφωνα με μελέτη του King’s College London
14:07 - 11 Δεκεμβρίου 2025

Μια χημική ουσία που βρίσκεται στη μαύρη σοκολάτα θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό της βιολογικής γήρανσης, σύμφωνα με νέα έρευνα από το King’s College London που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Aging». Η ουσία αυτή είναι η θεοβρομίνη, μια κοινή φυτική ένωση που προέρχεται από το κακάο και φαίνεται να διαθέτει αντιγηραντικές ιδιότητες.

Τα ευρήματα της μελέτης

Οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα θεοβρομίνης στο αίμα των συμμετεχόντων με δείκτες βιολογικής γήρανσης. Στη μελέτη συμμετείχαν δύο ευρωπαϊκές ομάδες: 509 άτομα από το πρόγραμμα TwinsUK και 1.160 άτομα από τη μελέτη KORA.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα θεοβρομίνης παρουσίαζαν βιολογική ηλικία χαμηλότερη από τη χρονολογική τους.

Μοναδική δράση της θεοβρομίνης

Οι επιστήμονες εξέτασαν και άλλους μεταβολίτες που συνδέονται με την κατανάλωση κακάο και καφέ. Ωστόσο, η θετική επίδραση στη βιολογική γήρανση φάνηκε να αφορά αποκλειστικά τη θεοβρομίνη.

Τι επισημαίνουν οι ειδικοί

Παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η αυξημένη κατανάλωση μαύρης σοκολάτας δεν αποτελεί απαραίτητα υγιεινή επιλογή, καθώς περιέχει ζάχαρη, λιπαρά και άλλες ουσίες. Τονίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί σε βάθος η σχέση μεταξύ θεοβρομίνης και βιολογικής γήρανσης.