Ανατολική Ουκρανία όπως… Β. Κύπρος

Το Κίεβο φέρεται έτοιμο να αποδεχτεί την de facto ρωσική κατοχή του 20% της χώρας
12:37 - 23 Απριλίου 2025
Ύστερα από βομβαρδισμό στην Κριμαία

Η ουκρανική κυβέρνηση φέρεται να έχει αποδεχθεί την αμερικανική πρόταση για εκεχειρία, που μεταξύ άλλων προβλέπει de facto παραχώρηση περίπου του 20% των εδαφών της χώρας στη Ρωσία. Την πληροφορία αναφέρει η «New York Post» επικαλούμενη Αμερικανό αξιωματούχο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής «δύναμης ανθεκτικότητας» για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία. Η δύναμη θα αναπτυχθεί ανάμεσα στην ουκρανική επικράτεια που ελέγχει το Κίεβο και τη νεκρή ζώνη, η οποία θα μεσολαβεί μέχρι τα κατεχόμενα από τη Ρωσία ουκρανικά εδάφη. Εξετάζεται επίσης η σύσταση τριμερούς ειρηνευτικής επιτροπής -με συμμετοχή Ρώσων, Ουκρανών και μιας τρίτης μη νατοϊκής χώρας-, που θα εποπτεύει την κατάπαυση του πυρός στις γραμμές του μετώπου.

Τις λεπτομέρειες του σχεδίου πιθανότατα θα διαπραγματευτεί σήμερα ουκρανική αντιπροσωπεία στη συνάντηση που θα έχει στο Λονδίνο με Αμερικανούς, Γάλλους και Βρετανούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Wall Street Journal», η αμερικανική πρόταση περιλαμβάνει και τη μονομερή αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους από τις ΗΠΑ. Κάτι που όμως αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για το Κίεβο. Ίσως αυτό είναι το διαπραγματευτικό χαρτί ώστε η Ουκρανία να αποδεχθεί τελικά ένα καθεστώς αντίστοιχο εκείνου που ισχύει για περισσότερο από μισό αιώνα στην κατεχόμενη Κύπρο.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ρούστεμ Ουμέροφ, διέψευσε χθες ότι έχει γίνει αποδεκτό το 90% της αμερικανικής πρότασης. «Υποστηρίξαμε την πρόταση για πλήρη κατάπαυση του πυρός από τις 11 Μαρτίου, αλλά η Ρωσία συνέχισε τις επιθέσεις της», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί σε ποσοστά η πρόοδος του διαλόγου όταν συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί». Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι θέλει «ξεκάθαρη απάντηση» της Ρωσίας στην πρότασή του για νέα εκεχειρία στις επιθέσεις με drones και πυραύλους κατά μη στρατιωτικών υποδομών, αφού ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα αναλύσει την πρόταση αυτή.

Αύριο αναμένονται, επίσης, τα αποκαλυπτήρια της συμφωνίας για την εκμετάλλευση του ουκρανικού ορυκτού πλούτου από τις ΗΠΑ. Η αμερικανική πλευρά φέρεται να έχει αποδεχθεί ότι η συμφωνία δεν πρέπει να θέτει εμπόδια στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. Τον Φεβρουάριο, στην επέτειο τριών ετών από τη ρωσική εισβολή, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε εκφράσει το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για τα ουκρανικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Εφημερίδα Απογευματινή