Η«Μέκκα του παγκόσµιου κινηµατογράφου» ρηµάζει… ∆εν είναι οι φονικές πυρκαγιές του 2024 που την έχουν καταστήσει -ή καταντήσει, εν προκειµένω και τα δύο σωστά είναι- κρανίου τόπο, αλλά το ανυπόφορο κόστος ζωής. Και βέβαια οι… νεόκοποι δασµοί Τραµπ σε άλλες χώρες – πρόκειται για απόφαση µε ηχηρό αντίκτυπο, καθώς έχει µειωθεί δραστικά η άφιξη ακόµα και άλλων Αµερικανών, από πολιτείες εκτός Καλιφόρνιας, για γυρίσµατα ταινιών ή σίριαλ. Το Λος Αντζελες δεν έχει καµία σχέση µε τη ζωή εκεί προ πανδηµίας. Από το σύνολο των τηλεοπτικών και κινηµατογραφικών πρότζεκτ, που γυρίζονται στη Βόρεια Αµερική, µόλις από το 1/5 πραγµατοποιείται στην Καλιφόρνια. Η δε ένταση της παραγωγής έχει µειωθεί σε ποσοστό υψηλότερο του 40% συγκριτικά µε το 2022.
Αν κλείσουµε τα µάτια και θυµηθούµε τον «πλανήτη Χόλιγουντ» στα ωραία του, προ COVID-19, θα αντικρίσουµε ένα κράτος εν κράτει. Μικρές πόλεις, τη µία κολλητά στην άλλη. Ο σεναριογράφος του «Μονοµάχου ΙΙ», καθώς και της πολυδάπανης ταινίας «Ναπολέων», Ντέιβιντ Σκάρπα, µιλώντας στον «Guardian» είναι ξεκάθαρος και καταπέλτης: «Περπατώντας πια ανάµεσα στα στούντιο του Χόλιγουντ συχνά δεν βλέπεις κανέναν. Η ζωή εδώ σιγά σιγά εξαφανίζεται. Πότε θα µπορέσει ξανά, άραγε, το Λος Αντζελες να ανταγωνιστεί τις χώρες της Ευρώπης; Πλέον, οι παραγωγοί φεύγουν από ολόκληρη την ήπειρο, µεταφέρονται αλλού. Εξαιτίας του χαµηλότερου κόστους. Αν το Λος Αντζελες θέλει να παραµείνει στο κέντρο των εξελίξεων, επιβάλλεται να ληφθούν ουσιώδη, σοβαρά µέτρα για να γίνει ξανά υπολογίσιµη δύναµη απέναντι στον ηχηρό ανταγωνισµό».
Η «Αγία Τριάδα»
Αυστραλία, Βρετανία, Καναδάς, Ουγγαρία -εκ του αποτελέσµατος και Ελλάδα- είναι περισσότερο ελκυστικές τώρα πια και για Αµερικανούς παραγωγούς. Αν επιστρέψουµε στη «γη της αστερόεσσας», η Νέα Υόρκη και η Ατλάντα είναι πολύ περισσότερο συµφέρουσες για την τσέπη τους από το Λος Αντζελες. Από την πλευρά του, ο κροίσος ελληνικής καταγωγής Τεντ Σαράντος, επιχειρηµατίας του Netflix, ανακοίνωσε ότι επενδύει 1 δισεκατοµµύριο δολάρια σε γυρίσµατα ταινιών και σειρών στο Μεξικό για τα επόµενα τέσσερα χρόνια. Το Τέξας, πάλι, ψήφισε νόµο που υπερδιπλασιάζει τα κεφάλαια που θα προσελκύσουν τις παραγωγές για γυρίσµατα στην πολιτεία. Το cash rebate και η έκπτωση φόρου, ιδιαίτερα ελκυστικές στρατηγικές για να φέρεις παραγωγές στον τόπο σου (µεταξύ άλλων, ευφυώς προφανώς, τη συγκεκριµένη τακτική, στρατηγική, όπως θέλετε πείτε το, υιοθέτησε και η Ελλάδα) τα τελευταία χρόνια, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον των χρηµατοδοτών σειρών και κινηµατογραφικών ταινιών αλλού. Η «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, µε το all star cast και µε επικεφαλής τον Ματ Ντέιµον, που θα βγει στις αίθουσες στις 17.7.2026, καθώς και τα «Εγκλήµατα του Μέλλοντος» του Ντέιβιντ Κρόνενµπεργκ µεταφράζονται στα πιο «βροντερά», συζητηµένα παραδείγµατα των τελευταίων ετών όσον αφορά τη χώρα µας. Μην ξεχνάµε και την επίσης υψηλού µπάτζετ ταινία δράσης «Αναλώσιµοι 4», µέρος της οποίας γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη. Με τον Τζέισον Στέιθαµ να γίνεται, για όλους τους λόγους που µπορεί να σας περάσουν από το µυαλό, ατραξιόν της «Νύµφης του Θερµαϊκού»: πιτσιρίκα θαυµάστρια, παραληρώντας στη θέα του, δήλωνε: «Θέλω να πεθάνω, να πέσω κάτω!».

Ο «Σλάι», κατά κόσµον Σιλβέστερ Σταλόνε -που επίσης παίζει στους «Αναλώσιµους 4»-, συγκαταλέγεται στην «Αγία Τριάδα», στους επίλεκτους του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραµπ. Από κοινού µε τον Μελ Γκίµπσον και τον βετεράνο, όχι και τόσο επιδραστικό, µε την έννοια ότι δεν είναι ιδιαίτερα συµπαθής στην πλειονότητα, Γιον Βόιτ κλήθηκαν από τον πρόεδρο να προτείνουν µέτρα «αποκατάστασης» του Χόλιγουντ. «Για να ξαναγίνει µεγάλο και τρανό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο «πλανητάρχης». Αν θα το κατορθώσουν, δεδοµένης της περιρρέουσας οικονοµικής δυσπραγίας; Πάντως, το διαχρονικό σουξέ-κλισέ «Everybody comes to Hollywood» της Μαντόνα τώρα ακούγεται πιο passé από ποτέ. ∆εν έρχονται, αλλά µακιγιέρ, ενδυµατολόγοι, ηχολήπτες, κάµεραµεν φεύγουν άρον άρον από το Χόλιγουντ. Και οι υπόλοιποι το βλέπουν να µαραζώνει… «Πλέον θυµίζει Ντιτρόιτ», θα πει στον «Guardian» κλείνοντας -και εµφανώς απογοητευµένος- ο Σκάρπα.

Οπτικοακουστική «καθίζηση»
Στα των αριθµών τώρα, παρότι η Καλιφόρνια εξακολουθεί να είναι η τέταρτη µεγαλύτερη οικονοµική δύναµη στον κόσµο, µε ΑΕΠ ύψους 4,1 τρισεκατοµµυρίων δολαρίων, δεν ισχύει το ίδιο για το Χόλιγουντ. Το πρώτο τρίµηνο του 2025 η οπτικοακουστική παραγωγή υπέστη «καθίζηση». Σύµφωνα µε τον οργανισµό FilmLA, οι µέρες γυρισµάτων µέχρι στιγµής έχουν υποχωρήσει κατά 22% και οι «πιλότοι» (δοκιµαστικά επεισόδια) τηλεοπτικών σειρών που γυρίστηκαν ήταν µόλις 13 – δεν το λες ακριβώς και ζηλευτή επίδοση το παραπάνω νούµερο, ίσα ίσα µεταφράζεται στη χαµηλότερη εδώ και πολλά χρόνια… Μόλις 11 ήταν οι µέρες που στούντιο έκλεισαν για ηχογραφήσεις µουσικής ταινιών, ενώ το αντίστοιχο διάστηµα του 2022, 127. Στα παραπάνω, προσθέστε και την ατάκα του γνωστού δηµοσιογράφου Μάθιου Μπελόνι – και πρώην δικηγόρου, κονεσέρ γενικώς του (δράµατος που ζει το) Χόλιγουντ: «Ποτέ δεν ήταν πιο ακριβά να ζεις στο Λος Αντζελες και παράλληλα ποτέ δεν ήταν πιο δύσκολο να βρεις δουλειά». Κλείσατε..

Κυριακάτικη Απογευματινή