Προσοχή σε τρεις τομείς θα πρέπει να επιδείξει η ελληνική οικονομία προκειμένου να διατηρήσει την καλή της πορεία, σύμφωνα με συνέντευξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, στο πλαίσιο του OT Forum.
Ο κ. Στουρνάρας έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα για την ελληνική οικονομία την διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας, καθώς, όπως τόνισε, ναι μεν η Ελλάδα έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά το δημόσιο χρέος της, αλλά παραμένει το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, επιδοκιμάζοντας την κίνηση της κυβέρνησης να διοχετεύσει ένα μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος 4,8% στην μείωση του χρέους. Τόνισε πως η «συνταγή» για την χώρα μας απαιτεί την επίτευξη σταθερά υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, κοντά στο 2%, ενώ πλέον, βάσει δημοσιονομικών κανόνων, θα πρέπει να τηρείται και ο κανόνας δαπανών.
Ο δεύτερος παράγοντας που ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, είναι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Υπογράμμισε πως πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την κουλτούρα πληρωμών και τις τράπεζες. Τόνισε πως η συστηματική προσπάθεια και της ΤτΕ έχει ενισχύσει τη βελτίωση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό χώρο, διαμορφώνοντας ένα οικοσύστημα μικρών τραπεζών. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τόνισε, αναζητά νέες διεξόδους σε νέες αγορές, στην Κύπρο, στα Βαλκάνια κ.α.
Η τρίτη παράμετρος που έθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης είναι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Εξήγησε πως η γραφειοκρατία ή η κατάσταση της Δικαιοσύνης, αποτελούν εμπόδια για την προσέλκυση επενδύσεων. Επιπλέον, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η στενότητα στην αγορά εργασίας η οποία οφείλεται σε ανισορροπία στην προσφορά δεξιοτήτων, αλλά και να γίνουν επενδύσεις σε καινοτομία.
Όπως εξήγησε το μεγάλο «αγκάθι» είναι το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο εξηγείται εν μέρει από το γεγονός ότι αναπτυσσόμαστε γρηγορότερα από την υπόλοιπη ευρωζώνη, με αποτέλεσμα να εισάγουμε πολλά.
Θα πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγή περισσότερων εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς ναι μεν έχουμε υψηλή κατανάλωση αλλά η λύση είναι η αύξηση της παραγωγής και όχι η μείωση της κατανάλωσης.
Οι δασμοί Τραμπ και οι συνέπειες σε Ευρώπη και Ελλάδα
Ερωτώμενος σε σχέση με τη δασμολογική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι «υπάρχει περίπτωση να γυρίσουμε στην προηγούμενη κατάσταση εάν τα πάρει όλα πίσω», σενάριο στο οποίο «δε δίνω πολύ μεγάλη πιθανότητα», για να συμπληρώσει με νόημα πως «εάν το σκεφτεί ορθολογικά θα είναι το πλέον ευνοϊκό σενάριο». Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας «βλέπει» στασιμοπληθωρισμό στις ΗΠΑ, με μείωση της ανάπτυξης, κάτι το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά (ως προς την ανάπτυξη) και την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ίδιο «παραμένει η αβεβαιότητα και τιμολογείται στα ομόλογα και σε δείκτες μεταβλητότητας της παγκόσμιας οικονομίας».
Αναφερόμενος στη χώρα μας, ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι οι άμεσες επιπτώσεις είναι μικρές για αυτό και «δεν έχουμε αναθεωρήσει το 2,3% και περιμένουμε που θα κάτσει η σκόνη, εφόσον πάμε σε ισορροπία χαμηλών δασμών».
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Στουρνάρας προέβλεψε ότι θα ανέβει προσωρινά προς τα πάνω ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αλλά στο τέλος θα υπάρξει στασιμότητα και μετά θα πάει προς τα κάτω.